Rincon

Plaats
Dorp
Bonaire
Antillen

Rincon

Terug naar boven

Status

Rincon is een dorp op het eiland Bonaire. T/m 9-10-2010 viel Bonaire onder de Nederlandse Antillen. Per 10-10-2010 is de Nederlandse Antillen als land opgeheven. Sindsdien hoort het eiland (net als Saba en Sint Eustatius) bij Nederland als 'bijzondere gemeente', formeel 'openbaar lichaam'. En dientengevolge is dit dorp sinds 10-10-2010 dus een Nederlands dorp.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De aanvankelijk Spaanse nederzetting kreeg de naam Rincón - Spaans voor ‘hoek’ - omdat het in een hoek van de Camina di Piedra lag, het pad dat van het zuiden van het eiland naar Slagbaai, de aanlegplaats in het noorden, voerde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Rincon heeft ca. 1.900 inwoners.

Tot diep in de 20e eeuw woonde het grootste deel van de bevolking van Bonaire nog in Rincon: in 1948 telde het dorp bijvoorbeeld 1.600 inwoners, tegenover slechts ruim 600 voor Kralendijk. Vanaf de jaren 1970 bleef het dorp achter qua bevolkingsgroei, die in Kralendijk vooral te danken was aan de immigratie door de vraag naar arbeid voor de toerismesector. In de 21e eeuw heeft het dorp wel het grootste aandeel Antillianen (amper 10 procent van de inwoners is niet op Bonaire geboren), waardoor het door de bewoners van Bonaire wordt gezien als de bakermat van hun cultuur.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Rincon.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks vindt hier op 30 april het grootste festival van Bonaire plaats, Dia di Rincon, dat sinds 2020 een officiële feestdag is. Het festival werd voor het eerst gevierd in 1989 en is een initiatief van schrijver en Rinconees Francisco 'Broertje' Janga. Janga was ook politicus en met de hulp van zijn partij, de ondertussen ter ziele gegane Bonairiaanse Arbeiderspartij (Partido Obrero Boneriano), werd het festival een dag waarop de bewoners hun cultuur, tradities en geschiedenis vieren. Na het overlijden van Broertje Janga heeft zijn zoon Francisco ‘Bubuchi’ Janga het roer overgenomen. De feestdag begint om 7 uur met het hijsen van de eigen vlag van het dorp, gevolgd door optredens en een feestelijke parade door het dorp om het einde van de oogstperiode (Simadan) te vieren. In 2019 woonden meer dan 12.000 kijklustigen deze 'Dag van Rincon' bij.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Rincon.

Reactie toevoegen