Aalburg

Voormalige gemeente
Altena
West-Brabant Land van Heusden en Altena
Noord-Brabant

aalburg_ondernemersvereniging_kopie.jpg

Ondernemersvereniging OV Aalburg is de club waar je als ondernemer terecht kunt voor netwerken, informeel samenzijn, elkaar leren kennen en onderling overleg. Verder behartigt de OV de belangen van de aangesloten leden naar gemeente e.a. instanties.

Ondernemersvereniging OV Aalburg is de club waar je als ondernemer terecht kunt voor netwerken, informeel samenzijn, elkaar leren kennen en onderling overleg. Verder behartigt de OV de belangen van de aangesloten leden naar gemeente e.a. instanties.

Aalburg

Terug naar boven

Status

- Aalburg is een voormalige gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Heusden en Altena. Het gemeentehuis bevond zich in Wijk en Aalburg.

- De gemeente is in 1973 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Eethen, Veen en Wijk en Aalburg. Naast deze dorpen omvatte de gemeente de dorpen Babyloniënbroek, Drongelen, Genderen en Meeuwen en de buurtschappen Baan (deels), Biesheuvel, Hagoort, Hill (grotendeels), Moleneind en Spijk. Dat zijn bij elkaar dus 7 dorpen en 6 buurtschappen. De gemeente is in 2019 opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Altena.

- Wapen van de voormalige gemeente Aalburg.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De voormalige gemeente is genoemd naar een van de vroegere kernen in de gemeente, die later met Wijk is aaneengegroeid tot het huidige dorp Wijk en Aalburg.

Oudere vermeldingen
889 kopie 13e eeuw Alburch, 10e-11e eeuw Alburg, 1108-1121 kopie 13e eeuw Alburgh, 1114-1115 kopie 12e eeuw Alborg, 1131 Alburch, 1212 Alburg, 1e kwart 13e eeuw Alleburhc, 1336 Aelborgh, 1487 Aelborch, 1514 Aelbourch.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse burg 'versterkte plaats, burcht' en aal, waarvan de oorsprong onzeker is. Misschien te verbinden met het Oudnederlandse alha* 'woning', respectievelijk 'tempel, heiligdom'. Ook is gewezen op aal 'geheel, groot' (vergelijk Almere), maar de betekenis 'groot' acht men zeer onzeker. Anderen dachten aan aal 'spitse geul', aal 'paling' of aan het Middelnederlandse ale 'bier'. Burg-namen uit de post-Romeinse tijd refereren vaak aan oude Romeinse castella en bij de kerk zijn scherven van Romeins aardewerk gevonden.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De voormalige gemeente Aalburg lag in het noordwesten van Noord-Brabant, in de streek Land van (Heusden en) Altena.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 2018, het jaar voorafgaand aan de opheffing, heeft de gemeente Aalburg ca. 5.000 huizen met ca. 12.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van de kernen in de voormalige gemeente Aalburg op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het voormalige gemeentehuis in Wijk en Aalburg is in 2020 verbouwd en herbestemd tot verenigingsgebouw van Hervormd Wijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aalburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuwssite Aalburg.net.

- Sport: - Het lidmaatschap van LTC Aalburg geeft je het recht om 365 dagen per jaar gebruik te maken van de faciliteiten op het tennispark van de vereniging in Genderen, bestaande uit zes verlichte kunstgrasbanen en een oefenmuur. Daarnaast worden er het gehele jaar activiteiten georganiseerd voor en door de leden zoals competities en toernooien.

- Welzijn: - "Nederland telt ruim 5,5 miljoen vrijwilligers. Zij zijn vaak actief in de sport, de zorg, het onderwijs en in de welzijnssector. Naast het verrichten van vrijwilligerswerk voor organisaties en verenigingen zijn er ook mensen die op vrijwillige basis en uit vrije wil diensten aan buurtbewoners en dorpsgenoten leveren. Ook binnen de voormalige gemeente Aalburg zijn veel vrijwilligers actief. In 2011 is de Vrijwilligerscentrale gestart met het bij elkaar brengen van vrijwilligers en organisaties. Maar ook particulieren kunnen een beroep doen op de Vrijwilligerscentrale.

In het kader van het project ‘Samen Doen’, een initiatief vanuit de toenmalige gemeente Aalburg, bleek dat het ‘omzien naar elkaar’ en het bieden van een helpende hand leeft bij de inwoners en dat velen bereid zijn iets voor een ander te doen.Als Vrijwilligerscentrale willen wij daar graag op in spelen en de Vrijwilligerscentrale toegankelijker maken voor particulieren. Wij willen vraag en aanbod op de website verder uitbreiden en een netwerk opbouwen waarmee inwoners uit de verschillende dorpskernen elkaar, waar nodig, hulp kunnen bieden, én vragen. Dus... Wil jij je talenten en mogelijkheden inzetten voor de samenleving? Ben je op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Of... Heb jij of heeft jouw organisatie ergens hulp bij nodig? Organiseer je een evenement of actie en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met de Vrijwilligerscentrale.

Voor ieder wat wils: vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Het is niet alleen computerles geven aan ouderen, vluchtelingen helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in een vreemd land, maar ook bestuurswerk doen in een sportvereniging, de buurtbus rijden en koffie schenken in een verzorgingshuis valt onder vrijwilligerswerk. Ook kan gedacht worden aan kleine dingen als iemand helpen met koken, boodschappen doen, een hond uitlaten voor een zieke buurman, oppassen op dieren tijdens vakantie of een klein klusje in huis. Hiermee willen we benadrukken dat vrijwilligerswerk naar ieders wens kan worden ingevuld en dat er niet altijd sprake hoeft te zijn van een langdurige verplichting. Ook bij een kleine, eenmalige klus kun jij als vrijwilliger een grote rol spelen. Als er niet direct een passende vraag is die aansluit bij jouw aanbod, raden we aan je aanbod toch kenbaar te maken. Zo kunnen we verzoeken om hulp sneller honoreren. En, durf te vragen wanneer jij ergens wel wat hulp bij kunt gebruiken!"

- Bij De Zonnebloem draait het om mensen. Bij De Zonnebloem afd. Aalburg zetten ze alles op alles om de deelnemers een onvergetelijke tijd te bezorgen. Zij zijn een groep actieve mensen met en zonder lichamelijke handicap die regelmatig samen op pad gaan. Kijk maar eens bij de ervaringen, zo kun je zien en lezen wat zij de afgelopen tijd hebben gedaan. Vind je het leuk om activiteiten te ondernemen, mensen te leren kennen of bezoek te ontvangen? Meld je dan aan als deelnemer. Er is meer mogelijk dan je denkt!

- Bedrijfsleven/ondernemen: - Ondernemersvereniging OV Aalburg is hét platform voor alle ondernemers in deze voormalige gemeente. Zij stelt zich de belangenbehartiging ten doel van de aangesloten leden naar gemeente, instanties en andere overheden. Maar ook netwerken, informeel samenzijn, elkaar leren kennen en onderling overleg. De OV heeft bijna 200 leden. De vereniging organiseert voor haar leden jaarlijks een aantal bijeenkomsten waar invulling wordt gegeven aan de genoemde doelstellingen. Natuurlijk de ledenvergadering, maar ook de (nieuwe) netwerkmeeting tijdens de Streekdagen Meeuwen bijvoorbeeld. Traditioneel zijn inmiddels de Fietstocht Aalburg Rond en de Decemberactie.

Reactie toevoegen