Aalst (Lienden)

Plaats
Buurtschap
Buren
Betuwe
Gelderland

aalst_lienden_wit_plaatsnaambord.jpg

Toen buurtschap Aalst bij Lienden een bebouwde kom kreeg, en daarmee blauwe plaatsnaamborden, is een van de oude, witte plaatsnaamborden als aandenken opgehangen bij de speeltuin in de buurtschap. (© H.W. Fluks)

Toen buurtschap Aalst bij Lienden een bebouwde kom kreeg, en daarmee blauwe plaatsnaamborden, is een van de oude, witte plaatsnaamborden als aandenken opgehangen bij de speeltuin in de buurtschap. (© H.W. Fluks)

Aalst (Lienden)

Terug naar boven

Status

- Aalst is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren. T/m 1998 gemeente Lienden.

- De buurtschap Aalst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lienden.

- De buurtschap Aalst heeft tegenwoordig een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden). Bij de speeltuin staat nog een oud wit plaatsnaambord, uit de tijd dat de buurtschap formeel nog geen bebouwde kom had en nog onder de gemeente Lienden viel (zie afbeelding).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1400 Aelst.

Naamsverklaring
Is wel opgevat als een afleiding met het verzamelsuffix -t van een bijvorm van els (Alnus) met de betekenis 'plaats waar elzen staan'. Anderen zien hierin het Germaanse alhust* - 'woonplaats' of 'heidens heiligdom', een afleiding met -st- suffix van het Germaanse alha* - 'woning, tempel'. Vergelijk Elst, Maasniel en Nieuwaal.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Aalst ligt ZO van het dorp Lienden, rond de splitsing Burgemeester Houtkoperweg/Rijndijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Aalst 22 huizen met 205 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kapel of kerk en dorp Wijck
"In een oorkonde uit 1135 blijkt dat de mensen uit de buurtschap Aalst bij Lienden een eigen kerk of kapel mochten stichten om redenen dat ze opeens een water moesten oversteken om naar de kerk in Wijck te kunnen gaan, waar ze voor die tijd kerkten. Het wordt in die oorkonde zelfs de moederkerk genoemd. Christopher Rigg uit Bennekom vroeg mij waar dit Wijck gelegen zou kunnen hebben. We kwamen tot de volgende redenering. Dat watertje moet niet zomaar een of andere slootje zijn geweest, daar hadden ze immers een houten brugje overheen kunnen leggen. Nee, het moest te maken hebben met een veranderende, nieuwe of weer actieve rivierloop of mogelijk een doorgebroken dam.

Dit Wijck kan natuurlijk nooit op Wijk bij Duurstede slaan, want daar ligt geen Aalst in de buurt en de mensen uit de gelijknamige buurtschap bij Lienden gaan niet helemaal naar Wijk bij Duurstede lopen, als er dichterbij ook kerken zijn. In de Bommelerwaard ligt eveneens een Aalst en een nabijgelegen Wijck, gescheiden door de Oude Maas, maar deze is pas in 1273 afgedamd. Als de mensen daar de Maas moesten oversteken lag daar dan al een brug? Een dam kan niet, want de Maas was daar toen nog een bevaarbare rivier. Als je het stratenplan bekijkt is er ook nergens een weg te bekennen de Maas over richting Wijk (bij Aalburg). Wij achten het daarom aannemelijker deze beide plaatsen in de Betuwe te zoeken." Aldus heemkundige Joke Honders van Heemkundige Kring Kesteren en Omstreken in de inleiding van haar artikel over haar zoektocht naar het dorp Wijck in de Betuwe. Ze komt tot de conclusie dat het dorp Wijck in het gebied van de huidige buurtschap Lede en Oudewaard moet hebben gelegen. Voor nadere informatie zie het artikel onder de link.

Vondsten uit Romeinse tijd
Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw was het gebied bij Boutenburg in Aalst nog rijk aan Romeins vondstmateriaal. In die tijd werd dit landbouwgebied gebruikt als voorbeeldbedrijf voor klein fruit (bessen en frambozen e.d.). Bij het rooien van de struiken kwamen er altijd veel scherven en andere archeologische vondsten aan het oppervlak. Nadien is het echter een boomkwekerij terrein geworden. De zware bodembewerkingsmachines van dat bedrijf slaan alle archeologische sporen die er nog zijn/waren, aan flinterkleine stukjes." Aldus een lid van Historische Kring Kesteren en Omstreken op Limes Wiki.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gevelsteen met het wapen van Van Lawick tot Colverschoten op de gevel van het pand Burgemeester Houtkoperweg 25.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Fruitteler Willem Budding uit buurtschap Aalst verwacht met zijn nieuwe kersenras de Finale het Betuwse kersenseizoen met maximaal drie weken te kunnen verlengen, tot eind augustus. Het is een stevige kers, maar wel lekker zoet. In 2018 heeft Budding 300 boompjes van de Finale aangeplant en in 2019 nog eens 300. In 2019 had hij al een kleine oogst, zo'n 1.200 kilo kersen, van de in 2018 aangeplante boompjes. Maar die bomen, laagstammetjes of struiken, gaan in de komende jaren veel meer kersen opleveren. Het was nu nog maximaal 5 kilo per boompje, maar dat kan gaan groeien tot meer dan 20 kilo, verwacht Budding.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Aalst, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Verenigingsleven

- Buurtvereniging Aalst is voor zover ons bekend niet met een website of -pagina op het internet aanwezig.

Reactie toevoegen