Abbestede

Plaats
Buurtschap
Schagen
Kop van Noord-Holland
Noord-Holland

abbestede straatnaambordje.jpg

De buurtschap Abbestede heeft geen plaatsnaambordjes, alleen straatnaambordjes, die je door hun plaatsing dwars op de weg tevens als plaatsnaambordjes zou kunnen beschouwen.

De buurtschap Abbestede heeft geen plaatsnaambordjes, alleen straatnaambordjes, die je door hun plaatsing dwars op de weg tevens als plaatsnaambordjes zou kunnen beschouwen.

Abbestede

Terug naar boven

Status

- Abbestede is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kop van Noord-Holland, gemeente Schagen. T/m 1989 gemeente Callantsoog. In 1990 over naar gemeente Zijpe, in 2013 over naar gemeente Schagen.

- De buurtschap Abbestede valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Callantsoog.

- Buurtschap Abbestede heeft geen plaatsnaamborden, alleen gelijknamige straatnaambordjes, waaraan je kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1563 Abstee, 1573/1613/1665 Abbestede, 1680 herdruk 1745 Abbestee.

Naamsverklaring
Betekent stede 'plaats' van de persoon Abbe. Zie ook Abstede.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Abbestede ligt rond de gelijknamige weg, NO van het dorp Callantsoog.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Abbestede 7 huizen met 72 inwoners (dat was dus gemiddeld 10 mensen in een huis, ook voor die tijd was dat veel, het gemiddelde in die tijd was 6 tot 8 mensen in een huis). Tegenwoordig staan er nog altijd 7 huizen aan de gelijknamige weg, en zal het aantal inwoners ca. 20 bedragen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Abbestede heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de vrijstaande, voormalige arbeiderswoningen op huisnr. 1 en huisnr. 3.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bij de buurtschap ligt natuurgebied het Nollenland van Abbestede, een stuk golvend duinland tussen de akkers. Nollen zijn duintjes, ontstaan door opwaaiend duinzand, in dit geval in de tijd dat Callantsoog nog een eiland was. De meeste nollen zijn in de loop der tijd door zandwinning verdwenen. Het gebied is in 2015 heringericht. De oppervlakte natuurgebied is daarmee toegenomen van 17 naar 34 hectare. Er is bijzondere duinflora te zien. Tijdens een korte wandeling erlangs kun je het nollenland overzien. Vanuit de uitkijktoren heb je helemaal een mooi overzicht.

Naast het nollenland ligt een ruig grasland dat is doorsneden door ondiepe plassen. Deze zijn gegraven om het landschap iets terug te geven van vroeger, toen hier ook geulen liepen. De oude aardappelakker die hier lag, is nu helemaal omgetoverd tot een uitstekend vogelgebied. Er broeden allerlei soorten weidevogels. Ook zijn er veel eenden en ganzen te vinden. En in de trektijd kunnen hier allerlei interessante vogelsoorten landen zoals steenloper en bontbekplevier. Regelmatig zit hier dan een grauwe franjepoot. En als je hier dan toch bent, bezoek dan ook gelijk de hiernaast gelegen Zandpolder. (bron: Landschap Noord-Holland)

Reactie toevoegen