Achter-Lindt

Plaats
Buurtschap
Zwijndrecht
Drechtsteden
Zuid-Holland

achter-lindt_zwijndrecht_buurtschapsgezicht_1.jpg

Achter-Lindt, buurtschapsgezicht

Achter-Lindt, buurtschapsgezicht

achter-lindt_zwijndrecht_buurtschapsgezicht_2.jpg

Achter-Lindt, buurtschapsgezicht

Achter-Lindt, buurtschapsgezicht

achter-lindt_zwijndrecht_buurtschapsgezicht_3.jpg

Achter-Lindt, buurtschapsgezicht

Achter-Lindt, buurtschapsgezicht

Achter-Lindt

Terug naar boven

Status

- Achter-Lindt is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de regio Drechtsteden, gemeente Zwijndrecht. T/m 1880 gemeente Groote Lindt.

- De buurtschap Achter-Lindt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zwijndrecht.

- De buurtschap Achter-Lindt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1851 Achter-Lindt.

Naamsverklaring
Samenstelling van achter 'achterwaarts gelegen' en de plaatsnaam Lindt, zie daarvoor Groote Lindt. Ter onderscheiding van Voor Lindt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achter-Lindt ligt rond de wegen Lindtsedijk (het gedeelte van deze weg tussen O van de driesprong van deze weg bij huisnummer 103, en NW vanaf rond huisnummer 215, dat is vanaf rond het punt waar deze weg, vanuit het NW gezien, bij de oever van de rivier de Oude Maas uitkomt), Lindtsebenedendijk (het W gedeelte van deze weg rond de spoorweg in de nabijheid van het water de Devel en buurtschap en rangeerterrein Kijfhoek), Veerweg en Lindeweg (het gedeelte van deze weg O van de spoorweg en W van de rotonde bij de weg Munnikensteeg). De buurtschap ligt direct W van het dorp Zwijndrecht, N van de rivier de Oude Maas, aan de Z oever van het water de Devel, ZO van het dorp Heerjansdam, NO van het dorp Puttershoek, NW van het dorp 's-Gravendeel, ZZW van het dorp Rijsoord en ZW van het dorp Hendrik-Ido-Ambacht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Achter-Lindt 30 huizen met 215 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd, of wederom ca. 30 huizen, met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen dier- en/of plantensoorten in de buurtschappen Achter-Lindt, Kleine-Lindt e.o. (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Terug naar boven

Links

- Bedrijfsleven / ondernemen: - In de jaren tachtig is aan de zuidkant van Zwijndrecht, in het ZO van het grondgebied van buurtschap Achter-Lindt, Bedrijventerrein De Geer gerealiseerd. "De Geer is een bedrijventerrein van 29 hectare met ongeveer 120 bedrijven. Na een grootschalige revitalisatie in 2014-2015 ligt het terrein er weer prachtig bij. Het heeft een gemengd karakter met kleinschalige bedrijvigheid, vooral in de handel, industrie en transport. De Geer heeft een strategische ligging nabij rijksweg A16 en de Oude Maas. Via de Munnikensteeg is het terrein makkelijk te bereiken vanaf afslag 23 op snelweg A16. Het O naastgelegen bedrijventerrein Groote Lindt heeft een aantal havens (waaronder de vernieuwde Uilenkade) waardoor handel/vervoer over water ook goed mogelijk is. Naast deze strategische ligging heeft het bedrijventerrein een zakelijk glasvezelnetwerk van KPN. Alle bedrijven die hier gevestigd zijn kunnen op dit netwerk worden aangesloten waardoor je naast goede transportmogelijkheden over weg en water tevens bent voorzien van uitstekende internetverbindingen."

Reactie toevoegen