Achter 't Hout

Plaats
Buurtschap
Aa en Hunze
Drenthe

Achter 't Hout

Terug naar boven

Status

- Achter 't Hout is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Gieten.

- De buurtschap Achter 't Hout valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gieten.

- De buurtschap Achter 't Hout heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Boerderij: ca. 1900 achter 't Holt, 1913 Weg achter 't hout, landen: 1936 Achter het Hout.

Naamsverklaring
Weg- en boerderijnaam, naar de ligging achter een hout, holt 'hoogopgaand loofbos'. Bij Amen ligt achter de Hout Esch een gebied genaamd 1851-1855 Veldje achter 't Hout.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achter 't Hout ligt rond de gelijknamige weg, ZO van Gieten, ZW van Gieterveen, NW van Gasselternijveen en N van Gasselte, tussen de buurtschappen Bonnen in het N en Kostvlies in het Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Achter 't Hout niet (apart) vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen planten- en diersoorten in buurtschap Achter 't Hout (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten krijgt, leg de 'datum van', dan een tijd, bijvoorbeeld een jaar, terug naar het verleden).

Terug naar boven

Beeld

- Achter 't Hout in oude ansichten, met informatieve toelichtingen erbij van de webmaster van de site 'Het Collecieve Geheugen van Gieten' (waar deze pagina's onderdeel van zijn): Henk Alting.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - De Ter Apeler Courant vraagt sinds 2018 wekelijks een inwoner van de Kanaalstreek 'het hemd van het lijf'. In aflevering 19 van die serie, in maart 2018, was het de beurt aan Jantienus Warners (1951), geboren in de Gietense buurtschap Achter 't Hout. Korte samenvatting: Zijn vader was ambachtelijk aannemer en zijn moeder runde een soort Winkel van Sinkel. Een heel kleine winkel, helemaal volgestouwd, waar van alles op zeer uiteenlopend gebied te koop was. De 6 kinderen in het gezin gingen naar de Bonnerschool, met drie klassen in één lokaal. Jantienus ging naar de Mulo in Gieten, en kwam daarna al snel bij de Rabobank in het dorp terecht. Daar heeft hij 43 jaar gewerkt, in een reeks verschillende functies.

Jantienus is een groot wielrenliefhebber en heeft in 1976 het veldrijden naar Gieten gehaald. "Vervolgens is het allemaal 'een beetje uit de hand gelopen'. Inmiddels hebben we in Gieten vijf keer een Nederlands kampioenschap veldrijden gehouden, één keer een NK voor jeugd en de kroon op het werk is het WK veldrijden in 1991", aldus Jantienus. Inmiddels is Gieten al vele jaren een gerenommeerde naam op het gebied van het veldrijden. De Internationale Telenet Superprestige Cyclocross is er in 2020 alweer voor de 45e keer. Daarnaast is Jantienus sinds 2007 mede-organisator van de Run van Gieten, een prachtig loopevenement dat elk jaar zo'n 1000 deelnemers op de been brengt. In 2017 heeft hij ook meegeholpen aan de Samenloop voor Hoop. "Ik had zo'n 200 vrijwilligers onder mijn hoede. Er is door heel veel mensen maandenlang keihard gewerkt, maar het resultaat was ongelooflijk. De teller bleef steken op 140.000 euro. Een emotioneel moment toen het bedrag werd bekend gemaakt." In 2006 heeft hij voor al zijn inspanningen een koninklijke onderscheiding gekregen. Ook hoe dat is gegaan is een mooi verhaal, dat je - naast nog veel meer mooie verhalen van en over Jantienus - kunt lezen onder de link.

Reactie toevoegen