Achterbos (Asten)

Plaats
Buurtschap
Asten
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Achterbos (Asten)

Terug naar boven

Status

- Achterbos is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Asten.

- De buurtschap Achterbos valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Asten.

- De buurtschap Achterbos heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1669 hoeve: het Achterbosch, 1840 Achterbosch. Onder deze verouderde spelling komt de plaatsnaam nog altijd ook in recente atlassen voor. Aangezien de straatnaam tegenwoordig echter zonder -ch is, stellen wij voor om ook de plaatsnaam vandaag zo te spellen. Dat lijkt ons wel zo ondubbelzinnig.

Naamsverklaring
Betekent het 'achterwaarts gelegen bos', gezien vanuit Asten. Vergelijk het Nieuwnederlandse achterbosch 'het achterste gedeelte van een bos, dat het verst van de ingang verwijderd en dus afgelegen is'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterbos ligt rond de gelijknamige weg en rond de Wezelstraat. De buurtschap ligt NO van het dorp Asten, ZO van het dorp Ommel, Z van de A67, W van het dorp Liessel, Z van de dorpen Deurne en Vlierden en N van het dorp Heusden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1910 omvat de buurtschap Achterbos 50 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Reactie toevoegen