Achterbosch

Plaats
Buurtschap
Laarbeek
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Achterbosch

Terug naar boven

Status

- Achterbosch is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Laarbeek. T/m 1996 gemeente Lieshout.

- De buurtschap Achterbosch valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lieshout.

- De buurtschap Achterbosch heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1838-1857 Achterbosch.

Naamsverklaring
Betekent het 'achterwaarts gelegen bos', gezien vanuit Lieshout. Vergelijk het Nieuwnederlandse achterbosch 'het achterste gedeelte van een bos, dat het verst van de ingang verwijderd en dus afgelegen is'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterbosch ligt rond de gelijknamige weg, aan het Wilhelminakanaal en rond de wegen Eksterlaan, Koekoeklaan, Spechtlaan en Molenheide (de N615; W zijde). De buurtschap ligt ZW van het dorp Lieshout, Z van het dorp Mariahout, NNO van de dorpen Gerwen en Nuenen, NW van het dorp Stiphout en de stad Helmond, NO van het dorp Nederwetten, OZO van het dorp Breugel en O van het dorp Son.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Achterbosch 22 huizen met 112 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 70 huizen met ca. 175 inwoners.

Reactie toevoegen