Achterbosch

Plaats
Buurtschap
Laarbeek
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Achterbosch

Terug naar boven

Status

- Achterbosch is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Laarbeek. T/m 1996 gemeente Lieshout.

- De buurtschap Achterbosch valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lieshout.

- De buurtschap Achterbosch heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1838-1857 Achterbosch.

Naamgeving
De buurtschap is ontstaan rond de gelijknamige boerderij.

Naamsverklaring
Betekent het 'achterwaarts gelegen bos', gezien vanuit Lieshout. Vergelijk het Nieuwnederlandse achterbosch 'het achterste gedeelte van een bos, dat het verst van de ingang verwijderd en dus afgelegen is'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterbosch ligt rond de gelijknamige weg, in het N grenzend aan het Wilhelminakanaal. De buurtschap ligt ZW van Lieshout, NNO van Gerwen, NW van Stiphout en Helmond en NO van Nederwetten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Achterbosch 22 huizen met 112 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd ca. 20 huizen, en zal nu ca. 50 inwoners hebben.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld rondom hoeve het Achterbosch. Deze hoeve was in de 9e eeuw uitgegeven door de heer van het domein Lieshout. De hoevenaar was een horige, die een gebied van circa 14 hectare mocht bewerken en bewonen. Het gebied bleef eigendom van de heer, die als vergoeding recht had op een deel van de oogst. De hoevenaar was verplicht van tijd tot tijd werkzaamheden op de herenhoeve te verrichten. Uit de huizenlijst van 1736 blijkt dat er op dat moment sprake is van twee boerderijen. Uit de lijst van 1791 blijkt dat er inmiddels vijf boerderijen in de buurtschap liggen. Later zijn er nog enkele bij gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Verschillende boerderijen in buurtschap Achterbosch zijn gerestaureerd. Dat is niet het geval met de boerderij op huisnr. 11, de oudste boerderij van de buurtschap en mogelijk ook van geheel Lieshout. De boerderij is een gemeentelijk monument, het enige gemeentelijke monument van de buurtschap (de buurtschap heeft geen rijksmonumenten). Als gevolg van verbouwingen is in de loop der jaren een aanzienlijk deel van de bouwgeschiedenis gewist. De ziel van de boerderij, de historische kern, is bewaard gebleven en wordt gevormd door een ankerbalkgebint, dat vermoedelijk uit de 17e eeuw dateert. Het gebint laat zien dat de boerderij is gebouwd als hallenhuis. Ook de kelder met tongewelf dient in het bijzonder te worden genoemd. Deze is in 2012 ingestort.

Reactie toevoegen