Achterbroek (Berkenwoude)

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Achterbroek.JPG

De buurtschap Achterbroek heeft helaas geen plaatsnaamborden, alleen aan de straatnaambordjes kun je zien dat je er bent aanbeland

De buurtschap Achterbroek heeft helaas geen plaatsnaamborden, alleen aan de straatnaambordjes kun je zien dat je er bent aanbeland

Achterbroek (2).JPG

Weg naar Achterbroek

Weg naar Achterbroek

Achterbroek (3).JPG

Echt de Krimpenerwaard daar in Achterbroek

Echt de Krimpenerwaard daar in Achterbroek

Achterbroek (Berkenwoude)

Terug naar boven

Status

- Achterbroek is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Krimpenerwaard. T/m 1984 gemeente Berkenwoude. In 1985 over naar gemeente Bergambacht, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.

- De buurtschap Achterbroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Berkenwoude.

- De buurtschap Achterbroek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1370 op Gouderakervelt an den afterbroec, 1639 Achter Broeck, 1839 Achterbroek.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Middelnederlandse after, achter 'achterwaarts gelegen' en broek 'moerassig, drassig land'.(1) Het achterstuk van een ‘broek’ of veenmoeras dus, als allerlaatste ontgonnen aan het eind van de middeleeuwen.

Gemeentenaam
De gemeente Berkenwoude werd vroeger ook wel ‘Berkenwoude en Achterbroek’ genoemd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterbroek ligt rond de gelijknamige weg, een 3 km lange lintbebouwing, N van het dorp Berkenwoude. De buurtschap ligt verder W van het dorp Stolwijk, ZW van het dorp Haastrecht, Z van de stad Gouda, ZO van het dorp Moordrecht, O van de dorpen Lageweg en Nieuwerkerk aan den IJssel, NO van het dorp Ouderkerk aan den IJssel en NW van het dorp Bergambacht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Achterbroek 29 huizen met 189 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 85 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de lintbebouwing van de buurtschap tref je een aantal fraaie boerderijen aan.

- De zwarte houten schuur en het zomerhuis van de boerderij van de familie Verdoold, op nr. 47, zijn nog in oorspronkelijke staat.

- De poppencollectie van de familie Spek is na telefonische afspraak te bezichtigen. Achterbroek 105. Tel. 0182-362685.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Halverwege buurtschap Achterbroek vind je het wandelpad de Elzenkade.

Terug naar boven

Overnachten

- Middenin buurtschap Achterbroek ligt op nr. 27a Zon en Leven-naturistenterrein Berkenwoude. Omzoomd door houtwallen vind je er een oase van rust. Op het terrein is plek voor tenten, caravans, vouwwagens en campers. 28 plaatsen zijn voorzien van een stroomaansluiting. Op het terrein zijn ook drie geheel ingerichte blokhutten die gehuurd kunnen worden. Dagverblijf De Berk bevat onder meer een keuken, een rustruimte en kleedruimte die aansluit op de ruime sauna. Naast de houtgestookte sauna bevinden zich toiletten en douches en op het terrein is een bescheiden sanitairgebouw met toiletten, douches en aan de buitenzijde een mogelijkheid om af te wassen. Daar is ook warm water. Voor de jeugd is er onder meer een skelter, zandbak, trampoline, schommel, wipwap, klimtoestel, tafeltennistafel en levensgroot schaakbord en er zijn kano’s met zwemvesten beschikbaar.

In het centrum van het terrein ligt een grote vijver voorzien van twee steigers. In de vijver mag je varen en je kunt er zwemmen. Bedenk daarbij wel dat het een voormalige veenput is en geen officiële zwemvijver. Binnen en buiten het terrein zijn sloten waarin je met hun kano’s kunt varen en over de smalle landweggetjes in de omgeving is het prachtig fietsen. Voor de kampeerders zijn een wasmachine, strijkbout met -plank, centrifuge, oven, magnetron, koelkast en een vriezer beschikbaar. Geopend van april t/m oktober. NFN/INF kaart vereist. Reserveren van een hut is noodzakelijk. Aanmelden voor de mindervalidenplaats is aanbevolen. Het hele terrein is rookvrij.

Terug naar boven

Beeld

- Mooie drone-video van de hele, kilometerslange buurtschap Achterbroek (door inwoner Rik van nr. 77).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Achterbroek.

Reactie toevoegen