Achterdichting

Plaats
Buurtschap
Waterland
Waterland
Noord-Holland

Katwoude-MSDC-20120116-253174.jpg

Katwoude, Molen De Kathammer of de Katwoudermolen ligt tegen Volendam aan, in buurtschap Achterdichting.

Katwoude, Molen De Kathammer of de Katwoudermolen ligt tegen Volendam aan, in buurtschap Achterdichting.

Achterdichting

Terug naar boven

Status

- Achterdichting is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek en gemeente Waterland. T/m 1990 gemeente Katwoude.

- De buurtschap Achterdichting valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Katwoude.

- De buurtschap Achterdichting heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Achterdichting is een andere benaming voor een zomerkade annex zomerdijk of binnendijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterdichting ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt N van het dorp Katwoude en de stad Monnickendam, O van het dorp Purmerbuurt en de stad Purmerend en Z van het dorp Volendam en de stad Edam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Achterdichting omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap Achterdichting is gelegen tussen de buurtschappen Zedde en Katham tegenover het dorp Volendam. De polder wordt bemalen door de karakteristieke watermolen De Kathammer. In de loop van de tijd is er bewoning langs de dijk ontstaan, die bestaat uit boerderijen, woonboerderijen en herenhuizen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Achterdichting heeft een rijksmonument, zijnde de Kathammer of Katwoudermolen (huisnr. 1a). Deze poldermolen is een achtkante binnenkruier van het type grondzeiler. De molen is vermoedelijk in 1650 gebouwd. In 1896 is de molen door brand grotendeels verwoest. Molenaar Klaas Kelderman zat met zijn dochtertje van elf jaar op schoot in de molen, toen plotseling de bliksem insloeg, waardoor het meisje op slag werd gedood, en de molenaar zelf lelijk verbrand raakte op zijn rug. Een jaar later is de molen herbouwd. Hasker Kelderman ging er wonen. Vandaar dat de Volendammers de molen, en het door een vroegere dijkdoorbraak ontstane meertje, lange tijd respectievelijk de Molen van Asker en de Breek van Asker noemden.

In 1911 zijn de wieken en de kap verwijderd. De molen behield de functie van gemaal. In 1986 is de molen gerestaureerd. Op de romp is toen een nieuwe kap met wieken geplaatst. De molen is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De molen verkeert in maalvaardige staat en is ook regelmatig in bedrijf, zowel draaiend als malend. Van april tot en met oktober is de molen dagelijks te bezoeken, alleen voor groepen, na telefonische afspraak (tel. 06-14893530). De molenaar geeft dan een rondleiding van een half uur, waarin hij vertelt over de historie en de werking van de molen.

- De buurtschap heeft ook een gemeentelijk monument, zijnde stolpboerderij Hoeve De Wielick op Achterdichting 3. Stenen topgevel met kantelen. Siermetselwerk. De boerderij dateert uit 1916 en is in 2008 gerestaureerd. De boerderij heeft in 2015 te koop gestaan (en is inmiddels verkocht). Een citaat uit de beschrijving van de makelaar: "Enkele high lights: boerderij voorzien van nieuwe fundering (in 2007 onderheid); nieuwe gevels; dak is compleet vernieuwd; boerderij is voorzien van muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie; op de begane grond voorzien van vloerverwarming; verwarming en warm water door middel van een gasgestookte CV ketel, ondersteund door houtkachel; een vrijstaande schuur met betonvloer en toepassing van houten gevelbekleding met houten dakconstructie met pannen gedekt en voorzien van verwarming; het achtererf is fraai aangelegd en voorzien van parkeerplaatsen en overdekte houten carport voor 2 auto's; zeer luxe uitgevoerde vloer, plafond en wandafwerkingen. In 2007 is de woonboerderij volledig gerenoveerd en verbouwd, waarbij gebruik is gemaakt van exclusieve bouwmaterialen, authentiek Fries tegelwerk, antieke tegelvloer, fraaie eiken houten kasteelvloer, voorzien van vloerverwarming." Met de video onder deze link kun je het exterieur en het interieur bekijken.

- Het pand van de buren op Achterdichting 3a staat anno 2020 te koop. Daar moet je wel een dikke portemonnee voor meenemen; de vraagprijs is 1.290.000 euro... Citaat uit de beschrijving van de makelaar: "Rust, ruimte en mogelijkheden! We kunnen een prachtig gelegen woning in het groene Katwoude te koop aanbieden. Nieuw gebouwd in 1997 en gelegen op een kavel van circa 7000 m2. Een eigen oprit die is afgesloten middels een elektrische toegangspoort. Ook nog eens zeer duurzaam door het toepassen van een warmtepomp (2017) en zonnepanelen met een opbrengst van circa 10.000 kWh (2017). Rustig gelegen midden in het Hollandse polderlandschap. Aan de voorzijde een rustige weg waar mensen fietsen en wandelen en aan de achterzijde eindeloos vrij uitzicht over de groene weilanden. Hier kun je genieten van grazende koeien, talrijke vogels en van de natuur. Ruimte door een woonoppervlak van circa 185m2 en royale lichte kamers met een woonkeuken, riante woonkamer, 4 slaapkamers en een bijkeuken. Daarnaast is er een aangebouwde stal van maar liefst 1062m2, een vrijstaande veldschuur van 375m2, een tuinhuis en een broeikas. Mogelijkheden om wonen en werk te combineren. Uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een zorgboerderij of het houden van dieren. Of het nu kleinvee zijn of paarden, er is van alles mogelijk. Tevens is er de mogelijkheid om weiland bij te kopen voor kleinschalig vee."

Reactie toevoegen