Achterdichting

Plaats
Buurtschap
Waterland
Waterland
Noord-Holland

Achterdichting

Terug naar boven

Status

- Achterdichting is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek en gemeente Waterland. T/m 1990 gemeente Katwoude.

- De buurtschap Achterdichting valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Katwoude.

- De buurtschap Achterdichting heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Achterdichting is een andere benaming voor een zomerkade annex zomerdijk of binnendijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterdichting ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt N van het dorp Katwoude en de stad Monnickendam, O van het dorp Purmerbuurt en de stad Purmerend en Z van het dorp Volendam en de stad Edam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Achterdichting omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Achterdichting heeft een rijksmonument, zijnde de Kathammer of Katwoudermolen (huisnr. 1a). Deze poldermolen is een achtkante binnenkruier van het type grondzeiler. De molen is vermoedelijk in 1650 gebouwd. In 1896 is de molen door brand grotendeels verwoest. Molenaar Klaas Kelderman zat met zijn dochtertje van elf jaar op schoot in de molen, toen plotseling de bliksem insloeg, waardoor het meisje op slag werd gedood, en de molenaar zelf lelijk verbrand raakte op zijn rug. Een jaar later is de molen herbouwd. Hasker Kelderman ging er wonen. Vandaar dat de Volendammers de molen, en het door een vroegere dijkdoorbraak ontstane meertje, lange tijd respectievelijk de Molen van Asker en de Breek van Asker noemden. In 1911 zijn de wieken en de kap verwijderd. De molen behield de functie van gemaal. In 1986 is de molen gerestaureerd. Op de romp is toen een nieuwe kap met wieken geplaatst. De molen is eigendom van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De molen verkeert in maalvaardige staat en is ook regelmatig in bedrijf, zowel draaiend als malend.

- Buurtschap Achterdichting heeft ook een gemeentelijk monument, zijnde de stolpboerderij op huisnr. 3.

Reactie toevoegen