Achterhoek (Nijkerk)

Plaats
Buurtschap
Nijkerk
Veluwe
Gelderland

Achterhoek (Nijkerk)

Terug naar boven

Status

- Achterhoek is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nijkerk.

- De buurtschap Achterhoek valt, ook voor de postadressen, onder de stad Nijkerk.

- De buurtschap Achterhoek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1608 in den Achterhoeck, 1643 tot Niekerck in den Achterhoick, 1752 in den Agterhoek, 1839 Achterhoek.

Naamsverklaring
Betekent achter 'achterwaarts gelegen' en hoek '(afgelegen) plaats', ten opzichte van Nijkerk. Oorspronkelijk een gebiedsnaam ter aanduiding van het zuidwestelijk deel van de polder Arkemheen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterhoek ligt W van de stad Nijkerk en Z van de weg naar Bunschoten (Bunschoterweg), rond de Keienweg en de Brandweg, en grenst in het Z aan het riviertje de Laak en daarmee aan de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort. De buurtschap ligt verder ZO van de dorpen Bunschoten en Spakenburg, Z van het water Nijkerkerkernauw, W van de A28, NW van de dorpen Nijkerkerveen en Hoevelaken, NNW van het dorp Hooglanderveen, N van de stad Amersfoort en NO van de A1 en het dorp Hoogland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 worden de buurtschappen Achterhoek en Veenhuis gezamenlijk geteld. Samen hadden zij in dat jaar 29 huizen met 190 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap circa 30 huizen met circa 80 inwoners.

Reactie toevoegen