Achterhoek (Nijkerk)

Plaats
Buurtschap
Nijkerk
Veluwe
Gelderland

Achterhoek (Nijkerk)

Terug naar boven

Status

- Achterhoek is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Nijkerk.

- De buurtschap Achterhoek valt, ook voor de postadressen, onder de stad Nijkerk.

- De buurtschap Achterhoek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1608 in den Achterhoeck, 1643 tot Niekerck in den Achterhoick, 1752 in den Agterhoek, 1839 Achterhoek.

Naamsverklaring
Betekent achter 'achterwaarts gelegen' en hoek '(afgelegen) plaats', ten opzichte van Nijkerk. Oorspronkelijk een gebiedsnaam ter aanduiding van het zuidwestelijk deel van de polder Arkemheen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterhoek ligt W van de stad Nijkerk (en in het uiterste W van die gemeente) en Z van de weg naar Bunschoten (Bunschoterweg), rond de Keienweg en de Brandweg, en grenst in het Z aan het riviertje de Laak en daarmee aan de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort. De buurtschap ligt verder ZO van de dorpen Bunschoten en Spakenburg, Z van het water Nijkerkerkernauw, W van de A28, NW van de dorpen Nijkerkerveen en Hoevelaken, NNW van het dorp Hooglanderveen, N van de stad Amersfoort en NO van de A1 en het dorp Hoogland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 worden de buurtschappen Achterhoek en Veenhuis gezamenlijk geteld. Samen hadden zij in dat jaar 29 huizen met 190 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap circa 30 huizen met circa 80 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Achterhoek heeft geen rijksmonumenten. De buurtschap heeft wel 1 gemeentelijk monument, zijnde de hallehuisboerderij uit 1923, met tweeroedige hooiberg, op Keienweg 15 (foto).

Terug naar boven

Links

- Zorg en welzijn: - Het door René en Yvonne van der Leest in 2009 gestarte Zorgerf Buiten-Land in de Nijkerkse buurtschap Achterhoek biedt dagbesteding op een prachtige, landelijke locatie. Toen ze in Nijkerk kwamen wonen en zagen hoeveel ruimte er in de buurt was, vatten ze het plan op om met die ruimte iets te doen voor meer mensen dan alleen hun eigen gezin. Al vrij snel kwamen ze in contact met zorgorganisatie Beweging 3.0 en viel de keus op het gaan werken met ouderen met dementie. In totaal bieden ze nu aan 120 ouderen met dementie dagbehandeling op twee locaties en daarnaast wonen 32 ouderen met dementie op het in 2015 geopende Zorgerf Buiten-verblijf in Putten. - Hier vind je een verslag van hoe het begonnen is en hoe het zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld. Zie ook de reportage van verslaggever Willem Meuleman in AD, 26-7-2013, over Zorgerf Buiten-Land en onder meer zijn ome Job, die het er zeer naar zijn zin heeft.

De dagbehandeling in buurtschap Achterhoek is bedoeld voor ouderen met psychogeriatrische problemen. Meestal is er sprake van dementie. Zij kunnen genieten van alles wat er gebeurt op het zorgerf en worden actief betrokken bij het verzorgen van de dieren, activiteiten in de tuin en bij het koken. Zorgerf Buiten-Land ligt in het fraaie polderlandschap tussen Nijkerk, Amersfoort en Bunschoten-Spakenburg. Het is omringd door bomen, planten en hagen. Een aangename verrassing op een onverwachte plek. Het doet met de duiventillen, prachtig aangelegde tuinen, vijvers en spannende doorkijkjes bijna sprookjesachtig aan. In 2019 heeft Zorgerf Buiten-Land het 10-jarig jubileum gevierd, ter gelegenheid waarvan ervaringen van bezoekers, bewoners, medewerkers en experts zijn vastgelegd in het boek; 'Voluit leven met dementie'.

"Het Zorgerf vindt het belangrijk dat de bezoekers zich vrij voelen. Onder het motto 'niets moet, alles mag' krijgt men de gelegenheid sociale contacten te maken, te bewegen en zich nuttig en nodig te voelen. Allemaal wetenschappelijk bewezen kennis die het Zorgerf inzet om het verblijf op het Zorgerf zo aangenaam mogelijk te maken. Een ander belangrijk onderdeel van de zorg die het Zorgerf levert is het gebruik maken van het lerend vermogen van mensen met dementie. Middels ‘foutloos leren’ kunnen we vaardigheden die mensen verleerd zijn opnieuw aanleren en nieuwe vaardigheden eigen maken. In het vakblad Denkbeeld is een artikel verschenen over de methode 'foutloos leren' en op welke wijze wij dit toepassen op het Zorgerf."

Zorgerf Buiten-Land in de buurtschap Achterhoek en IVN Natuureducatie werken sinds 2018 samen binnen het programma ‘Grijs, Groen & Gelukkig’ om een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Contact met de natuur is namelijk goed voor een gezonde en gelukkige oude dag, blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. “Hoewel wij al dagelijks buiten zijn en veel met groen doen, werden wij ontzettend enthousiast toen we hoorden over Grijs, Groen & Gelukkig. Vooral de grote kennis die er bij IVN is over de natuur spreekt ons erg aan. Ouderen horen graag over de natuur en wij denken dat de grote ervaring die IVN heeft op het gebied van natuurbeleving, samen ontdekken van de natuur, van grote waarde is voor onze doelgroep”, aldus Yvonne van der Leest.

In de tuin werken, stil staan bij de schoonheid van natuur, natuurherinneringen van vroeger ophalen, een praatje maken met de buren of de geur van bloeiende lavendel opsnuiven: het zijn van die kleine dingen die een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens. Met het project Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN, met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij, tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. IVN helpt zorgcentra hun omgeving te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden wil IVN ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht.

Reactie toevoegen