Achterveld (Vilsteren)

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

achterveld_vilsteren_plaatsnaambord_kopie.jpg

Achterveld is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gemeente Ambt Ommen. De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vilsteren.

Achterveld is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gemeente Ambt Ommen. De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vilsteren.

Achterveld (Vilsteren)

Terug naar boven

Status

- Achterveld is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-4-1923 gemeente Ambt Ommen.

- De buurtschap Achterveld valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vilsteren.

- De buurtschap Achterveld ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achterveld ligt rond de Achterveldsweg en rond de W parallelweg van de Deventerweg (de N348), N van het kruispunt met de Achterveldsweg. De buurtschap ligt Z en ZO van het dorp Vilsteren, ZW van de stad Ommen, N en NNO van het dorp Lemelerveld, NW van het dorp Lemele en OZO van het dorp Dalfsen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Achterveld omvat circa 15 huizen met circa 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de plannen voor de zogeheten OLDO-spoorlijn van de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer - Ommen (OLDO) was ook voorzien in een stopplaats bij buurtschap Achterveld. Echter vóór de opening van de spoorlijn is deze beoogde stopplaats al vervangen door een stopplaats in buur-buurtschap Dalmsholte.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen planten- en diersoorten in buurtschap Achterveld (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten krijgt, kun je de 'datum van' een stuk, bijvoorbeeld een jaar, naar het verleden terugleggen).

Terug naar boven

Agrarisch

- Ruim 100 ooien van Martijn en Linda Hulsman grazen op de natuurlanden van Landgoed Vilsteren aan de Vecht of aan de Achterveldsweg. Alle seizoenen zijn ze buiten, bij weer of geen weer. Ze eten alleen het gras en de kruiden die ze zelf precies weten te vinden; meer komt er niet aan te pas. Zo zorgen ze voor een goed bewaard geheim; het Vilsters lamsvlees. Puur, dichtbij en van biologische kwaliteit. En dat proef je! Het echtpaar Hulsman woont, samen met hun vier kinderen, op boerderij Erve Meijerink op Achterveldsweg 3 in buurtschap Achterveld. Ze leveren Vilsters lamsvlees en hebben daarnaast een melkveebedrijf met zo’n 65 koeien. Zoals bij veel ondernemers op Landgoed Vilsteren is het een echt familiebedrijf; van generatie op generatie voortgezet.

Martijn en Linda zijn trots op de kwaliteit van hun Vilsters lamsvlees, maar ze houden er niet zo van om er mee op de voorgrond te treden. “Misschien een beetje vreemd, maar we vinden het belangrijk om te weten waar ons vlees terecht komt”, vertelt Martijn. “We willen graag dat mensen vertrouwen hebben in onze werkwijze en daarom blij zijn met ons vlees. Ons product gaat direct van de boerderij naar de consument en daarom blijft het betaalbaar. Zo kan iedereen genieten van een goed stuk vlees.” Martijn en Linda delen graag het plezier van het boerenleven met anderen. “Een aantal jaar geleden werd er een zesling geboren en veel mensen kwamen naar de lammeren kijken”, kan Linda zich herinneren. “We ontdekten dat we, op een hele eenvoudige manier, mensen konden laten meegenieten”. Linda heeft plannen voor een ‘genietplek’ bij hun boerderij, met een pluktuin en natuurspeelplaats voor kinderen.

Terug naar boven

Links

- Openbaar vervoer: - Sinds april 2017 is er Buurtbus Vilsteren, die rijdt tussen Dalfsen en Ommen. In totaal bemensen circa 30 vrijwilligers de bus, waardoor iedereen gemiddeld maar circa 1x in de 14 dagen dienst hoeft te doen. Dankzij deze bus worden ook de buurtschappen Achterveld, Dalmsholte, Giethmen, Hessum, Rechteren en Vennenberg aangedaan.

Reactie toevoegen