Aduarder Voorwerk

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier Middag-Humsterland
Groningen

Aduarder Voorwerk

Terug naar boven

Status

- Aduarder Voorwerk is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streken Westerkwartier en Middag-Humsterland, gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Aduard. In 1990 over naar gemeente Zuidhorn, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.

- De buurtschap Aduarder Voorwerk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Ham.

- De buurtschap Aduarder Voorwerk ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1389 van den convente of van den vorwarken van Adewart, 1781 't Oude Voorwerk, 1840 Aduardervoorwerk, 1936 Adewardervoorwerk.

Naamsverklaring
Betekent voorwerk 'kloosteruithof', behorend bij het klooster Aduard. Met oude ter onderscheiding van het meer westelijk gelegen 1781 't Nye Voorwerk. Zie ook Fransumer Voorwerk. De oudste vorm is een algemene aanduiding van meerdere voorwerken van het klooster en betreft niet specifiek deze plaats.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Aduarder Voorwerk ligt rond de Evert Harm Woltersweg, rond het gedeelte van deze weg W van en nabij het water het Aduarderdiep. De buurtschap ligt aan de N oever van het Van Starkenborghkanaal, NO van het dorp Aduard, ZO van het dorp Den Ham, NW van het dorp Dorkwerd en de stad Groningen en WZW van het dorp Adorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Aduarder Voorwerk 30 huizen met 185 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol huizen, met circa 15 inwoners.

Reactie toevoegen