Aerdenburg

Plaats
Buurtschap
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Aerdenburg

Terug naar boven

Status

- Aerdenburg is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 1984 gemeente Herwen en Aerdt. In 1985 over naar gemeente Rijnwaarden, in 2018 over naar gemeente Zevenaar.

- De buurtschap Aerdenburg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Aerdt.

- De buurtschap Aerdenburg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1830-1855 Aerdenburg, 1913 Aardenburg.

Naamsverklaring
Betekent burg 'statig huis met de bijgedachte aan een burcht' en Aerden-, dat betrekking heeft op het nabijgelegen dorp Aerdt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Aerdenburg ligt rond de gelijknamige weg, die evenwel niet aaneengesloten is: feitelijk betreft het in totaal drie zijweggetjes van de weg Aerdtsedijk, die hier deel uitmaakt van de dorpskern van Aerdt. De buurtschap ligt Z van de afgesneden rivierarm de Oude Rijn, N van de plas De Bijland en het Bijlands Kanaal, O van het Pannerdens Kanaal, direct N van het dorp Aerdt, NW van het dorp Herwen, NO van het dorp Millingen aan de Rijn, ONO van het dorp Pannerden, Z van het dorp Ooy en de stad Zevenaar, ZZW van het dorp Oud-Zevenaar en ZW van het dorp Babberich.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Aerdenburg omvat een 10-tal huizen, met circa 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vermoedelijk is de buurtschap genoemd naar dit kasteelachtige pand? Dit zal het huis De Aerdenburg op huisnr. 6 zijn (dat staat niet expliciet bij de afbeelding vermeld). In 2011 heeft een archeologisch onderzoek plaatsgevonden N van deze boerderij, omdat een perceel van 3,3 ha grond zou worden opgehoogd, en van tevoren duidelijk moest zijn of er eventuele waardevolle arheologische vondsten zouden kunnen worden aangetroffen en/of door de werkzaamheden verstoord zouden gaan worden. De conclusie luidde dat dit niet het geval is. De beoogde ophoging is in het rapport als volgt omschreven: "In het plangebied is een ophoging met materiaal uit de Rijnstrangen gepland. Hierbij zal een reeds ontkleid perceel van ca. 3,3 ha worden opgehoogd. De ophoging varieert van 60 cm tot ruim 200 cm. De ophoging dient te worden afgewerkt met een leeflaag van 50 centimeter. Deze leeflaag wordt gerealiseerd door de oude bouwvoor af te graven en bovenop het vulmateriaal aan te brengen." Wat het doel was van deze ophoging is ons uit het rapport niet duidelijk geworden.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van buurtschap Aerdenburg.

Reactie toevoegen