Alvershool

Plaats
Buurtschap
Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Alvershool

Terug naar boven

Status

- Alvershool is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

- De buurtschap Alvershool valt onder het dorp Gerwen, maar omdat dat dorp geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Nuenen.

- De buurtschap Alvershool heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1455 Alvenshoel, ten Alvensoele, 15e eeuw Dalvenshoele, 1522 Dalvershoef, 1785 in 't Alvershool.

Naamsverklaring
Samenstelling van hool 'laaggelegen, moerassige plaats' en alver 'vorentje'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Alvershool ligt rond de gelijknamige weg, direct Z van de dorpskern van Gerwen, NO van Nuenen, ZO van Nederwetten en W van Stiphout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Alvershool omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Kinderopvang: - Alvershool 1 is de locatie van de voormalige manege Van Heijst. Op deze locatie wilde de huidige eigenaar een agrarische kinderdagopvang beginnen, en de manege omvormen tot een paardenfokkerij. Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken, was een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk. In het vigerende 'Bestemmingsplan Buitengebied 2e herziening' had de locatie de bestemming 'recreatie', waarmee de nieuwvestiging van een agrarische kinderdagopvang was uitgesloten. Om de gewenste ontwikkeling toch mogelijk te maken, is voor deze locatie in 2019 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld.

Vervolgens is in september 2019 in buurtschap Alvershool, op de hiervoor vermelde locatie, Agrarische Kinderopvang 't Heikantje van start gegaan (een tweede vestiging naast de vestiging die 't Heikantje al had in Aarle-Rixtel). ’t Heikantje is een agrarische kinderopvang voor kinderen van 0 t/m 13 jaar. "Ieder kind krijgt de kans om in zijn/haar tempo nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Hier in het boerenbuitenleven staan respect voor mens, dier en natuur centraal. Kinderdagverblijf ’t Heikantje beschikt over een speelweide, een dierenweide, een moestuin en een fruittuin. We gaan minimaal 1 keer per dag naar buiten om de dieren te voeren. De kinderen worden aangekleed met een overall of skipak en laarzen. Uitzondering zijn extreme weersomstandigheden zoals ijzige wind of te hoge zonkracht. In de speelweide kunnen de kinderen vrij spelen en bewegen. Voor iedere leeftijd is er genoeg ruimte om zich te ontwikkelen en zijn eigen spel te spelen. De kinderen kunnen spelen met onder meer de trampoline, de rekstokken, de zandbak, de speelbuizen en de klimboomstam. Ook is er nog voldoende ruimte om activiteiten uit te voeren, rond te rijden met fietsjes en te rennen. In de speelweide is een kiosk aanwezig waar bij plotselinge extreme weersomstandigheden kan worden geschuild.

In de dierenweide hebben we verschillende huisjes en klimtoestellen staan voor de dieren. We hebben ezels, hangbuikzwijntjes, geiten en schapen. In de weide staat een ren met kippen, cavia’s en konijnen. Rond de dierenweide en speelweide hebben we een grote weide voor de twee paarden. De moestuin ligt bij de speelweide en de dierenweide. Zodra het lekker weer wordt gaan we samen met de kinderen plantjes, groenten en zaden planten. De kinderen helpen dagelijks met het water geven, het schoonmaken van de moestuin en het plukken van de gerijpte vruchten. Aan de voorzijde van de boerderij is de fruittuin, met een appel- en perenboom. De kinderen mogen meehelpen met het plukken van het fruit om deze vervolgens te proeven of er iets lekkers van te maken, bijvoorbeeld jam."

Reactie toevoegen