Ambt Almelo

Voormalige gemeente
Almelo
Twente
Overijssel

gemeente_ambt_almelo_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Ambt Almelo anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Ambt Almelo anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Ambt Almelo

Terug naar boven

Status

- Ambt Almelo is een voormalige gemeente in de provincie Overijssel, in de streek Twente.

- Wapen van de voormalige gemeente Ambt Almelo.

- De gemeente Almelo was van 1-7-1818 t/m 1913 gesplitst in de gemeenten Stad Almelo en Ambt Almelo. De laatste omvatte het buitengebied, zonder kern, met louter buurtschappen (zie hieronder bij Statistische gegevens). In 1840 waren dat maar liefst 17 buurtschappen, die inmiddels grotendeels in de stad zijn opgegaan. In 1914 zijn deze gemeenten opgegaan in de heropgerichte gemeente Almelo, waarmee de situatie van voor 1-7-1818 is hersteld.

- De gemeente Ambt Almelo bestond ten tijde van de Volkstelling van 1879 - in eerdere of latere perioden kan de indeling anders zijn geweest - administratief uit vier wijken: Wijk A: Wateregge, Bolkshoek en Boomshoek; wijk B: Bellinkhof; Wijk C: Aalderinkhoek en Visschendijk en Wijk D: Schelfhorst, Kluppelshuizen, Krommendijk en Achterhoek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Ambt Almelo had in 1840 517 huizen met 2.759 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Windshoek en Bolkshoek samen 56/282, Boomshoek en Reigershofte samen 64/324, Zoetenstege en Knoopshofte samen 68/346, Bellinkhof, Stokkeler en Aalderinkhoek samen 57/313, Visschedijk en Slaghoek samen 98/538, Eshoek, Sluitersveld, Schelfhorst en Krommedijk samen 125/685 en Achterhoek en Wateregge samen 49/271. Het feit dat men in de Volkstelling van 1840 de aantallen gecombineerd opgaf had de volgende reden: "Volgens opgave van het Gemeentebestuur is het niet mogelijk, het getal huizen van elk gehucht afzonderlijk op te geven, zijnde allen min of meer verspreid en de grenzen niet bepaald, hetgeen mede veroorzaakt, dat de afstanden niet wel op te geven zijn." (12618)

- Bij deze gemeente heeft de volgende grenscorrectie plaatsgevonden (onder de link vind je een plattegrond waarop de grenscorrectie wordt gevisualiseerd): per 1-5-1879 van Ambt Almelo naar Stad Almelo.

- In 1914 is de gemeente Ambt Almelo opgegaan in de heropgerichte gemeente Almelo, met 11.329 inwoners.

Reacties

(4)

Op de geboorteakte van mijn oma Berendina Hendrika ten Cate staat vermeld dat zij is geboren in wijk B nummer 175 te Almelo. Nu blijkt wijk B op het landgoed Bellinckhof te liggen. Kunt u mij misschien vertellen waar dat huis exact heeft gestaan? De vader van Berendina was Lammert ten Cate, van beroep kleermaker. U zou mij hier ontzettend mee helpen.
Bij voorbaat hartelijk dank.
Gr. Wilma Cohrs-de Preter

Als er iemand reageert, laat ik het u weten. Ik heb nog wel een tip voor u: veel lokale historische verenigingen en/of gemeentearchieven hebben 'omnummerlijsten' met de oude adresseringen van vroeger, zoals in uw voorbeeld, en welk adres dat tegenwoordig is, omdat veel heemkundigen en genealogen tegen het door u geschetste probleem aanlopen (in veel gemeenten was vroeger sprake van wijkletters met huisnummers, waar pas later, vaak pas in de loop van de 20e eeuw, straatnamen zijn toegekend). Ook Almelo heeft een historische vereniging, die u wellicht aan het door u gezochte gegeven kan helpen. Hun gegevens vindt u hier: https://www.plaatsengids.nl/almelo#geschiedenis. Ze hebben ook een Historisch Informatiepunt (HIP), waar je op bepaalde dagen kunt binnenlopen, waarmee ze mensen willen helpen met hun onderzoeken zoals de uwe. Er staat ook een tel.nr. en mailadres bij van dat HIP.

Super hartelijk dank voor de informatie, dit ga ik zeker doen.

Graag gedaan. Zo kunnen we elkaar - soms onbewust - helpen, want zo had ik nog niet van landgoed Bellinckhof gehoord. Daar heb ik nu een artikel over gemaakt op https://www.plaatsengids.nl/almelo#landschap-natuur-en-recreatie.

Reactie toevoegen