Ambt Doetinchem

Voormalige gemeente
Doetinchem
Achterhoek
Gelderland

gemeente_ambt_doetinchem_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Ambt Doetinchem anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Ambt Doetinchem anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Ambt Doetinchem

Terug naar boven

Status

- Ambt Doetinchem is een voormalige gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek.

- De gemeente Ambt Doetinchem was in 1812 toegevoegd aan de gemeente Hummelo, in 1818 weer van die gemeente afgesplitst tot een zelfstandige gemeente, en is in 1920 samen met de gemeente Stad Doetinchem opgegaan in de nieuwe gemeente Doetinchem.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Ambt Doetinchem omvatte het landelijk gebied om de stad Doetinchem. Zie hierna voor welke kernen onder de gemeente vielen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de gemeente Ambt Doetinchem 392 huizen met 2.663 inwoners, verdeeld in de buurtschappen Dichteren 53/384 (= huizen/inwoners), Langerak 54/386, IJzevoorde 131/839, Gaanderen 76/482 en Oosselt 78/572.

- Hiervan zijn alleen Langerak en IJzevoorde nog altijd buurtschappen. Gaanderen is tegenwoordig een dorp en de voormalige buurtschappen Dichteren en Oosseld zijn fors uitgebreid met nieuwbouw en als wijken opgegaan in de kern Doetinchem. Met dien verstande dat het buitengebied tussen A18 en de Bielheimerbeek (= een zijtak van de Oude IJssel en de grens met het dorp Gaanderen) ook nog deel uitmaakt van de oude buurtschap Oosseld. Maar vandaag de dag wordt met de benaming Oosseld doorgaans gedoeld op de wijk van Doetinchem N van de A18.

Reactie toevoegen