Ambt Montfort

Voormalige gemeente
Roerdalen
Midden-Limburg Roerstreek
Limburg

Ambt Montfort

Terug naar boven

Status

- Ambt Montfort is een voormalige gemeente in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg en daarbinnen in de regio Roerstreek. Het gemeentehuis bevond zich in Sint Odiliënberg.

De gemeente Ambt Montfort heeft maar kort bestaan. De fusiegemeente als zodanig is in 1991 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten:
- Posterholt met 1.186 hectare, 1.597 huizen en 4.266 inwoners;
- Sint Odiliënberg met 1.291 hectare, 1.280 huizen en 3.565 inwoners en
- Montfort met 992 hectare, 1.106 huizen en 3.100 inwoners.

Per 1-1-2007 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de gemeente Roerdalen.

- Wapen van de voormalige gemeente Ambt Montfort. - Vlag van de voormalige gemeente.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeentenaam verwijst naar de bestuurlijke eenheid die er met deze naam al eerder is geweest (waarvoor zie het hoofdstuk Geschiedenis). De voorlopige werknaam van de in 1991 ontstane fusiegemeente was wettelijk de naam van de grootste fusiepartner (omdat er toen kennelijk nog geen definitieve naam was gekozen): Posterholt. De definitieve naam, Ambt Montfort, is formeel pas per 1-2-1994 in werking getreden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Bij de opheffing van de gemeente per 1-1-2007 had zij ca. 4.500 huizen met ca. 11.000 inwoners, op een oppervlakte van 4.412 hectare.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van het oude Ambt Montfort, zoals dat tot 1794 heeft bestaan. Het was een bestuurlijk en administratief gebied binnen Opper-Gelre, in de huidige Nederlandse provincie Limburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dit bestuursdistrict, rond Kasteel Montfort, was het zuidelijkste machtscentrum van het hertogdom Gelre. Het gebied kwam halverwege de 13e eeuw in handen van Hendrik III van Gelre, bisschop van Luik, die hier rond 1260 een kasteel liet bouwen dat de naam Montfort kreeg. Op 12 december 1277 vaardigde Hendrik III een oorkonde uit, waarbij hij Reinoud I, graaf van Gelre, als erfgenaam aanwees van Kasteel Montfort, de omliggende dorpen, Elsene (Nieuwstadt) en Linne en de villae Echt, Vlodrop, Roosteren, Posterholt en Odiliënberg.

Vanaf de 14e eeuw werd Kasteel Montfort het administratieve centrum van een van de acht ambten van het Gelders Overkwartier of Opper-Gelre. De benaming ambt was de aanduiding van de regionale bestuurlijke lagen binnen het Overkwartier en werd op zijn beurt opgedeeld in een aantal schepenbanken die het bestuur van de heerlijkheden (de lokale bestuurslagen, te vergelijken met huidige gemeenten) uitoefenden. Het ambt Montfort bestond in de 16e eeuw uit de heerlijkheden Asselt, Beesel, Belfeld, Echt (met Ohé en Laak), Elmpt, Linne, Maasbracht, Montfort, Nieuwstadt, Posterholt, Roosteren, Sint Odiliënberg, Swalmen en Vlodrop.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ambt Montfort (online te bestellen).

Reactie toevoegen