Amsterdamscheveld

Plaats
Buurtschap
Emmen
Drenthe

amsterdamscheveld_plaatsnaambord_kopie.jpg

Amsterdamscheveld is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Emmen. De buurtschap valt grotendeels onder het dorp Erica, deels onder het dorp Schoonebeek. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Amsterdamscheveld is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Emmen. De buurtschap valt grotendeels onder het dorp Erica, deels onder het dorp Schoonebeek. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Amsterdamscheveld

Terug naar boven

Status

- Amsterdamscheveld is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Emmen. T/m 1997 ook deels gemeente Schoonebeek (t/m 30-4-1884 gemeente Dalen. Per 1-5-1884 over naar gemeente Schoonebeek).

- De buurtschap Amsterdamscheveld valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Erica, deels onder het dorp Schoonebeek.

- De buurtschap Amsterdamscheveld ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Amsterdamsche Veld.

Naamsverklaring
In 1850 koopt een groep Amsterdamse beleggers hier een stuk veengrond en noemt dit naar hun woonplaats. Ook buurdorp Nieuw-Amsterdam dankt zijn naam aan deze groep beleggers.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Amsterdamscheveld ligt Z van het dorp Erica, rond het Dommerskanaal, en ligt rond het Z deel van de Peelstraat, de wegen Griendtsveenstraat, Amsterdamscheveldlaan, Warmoesweg en Berkenlaan en de kruising van de Berkenlaan, Peelstraat en Burgemeester Osselaan. De buurtschap ligt verder Z van de stad Emmen en het dorp Zuidbarge, ZW van de dorpen Oranjedorp, Nieuw-Dordrecht en Klazienaveen, WNW van het dorp Weiteveen, NW van het dorp Nieuw-Schoonebeek, NO van het dorp Schoonebeek, O van het dorp Zandpol en ZO van de dorpen Nieuw-Amsterdam en Veenoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Amsterdamscheveld omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Amsterdamscheveld was sinds midden 19e eeuw de naam van het veengebied Z van Emmen. Nadat daar eerst de kern Nieuw-Amsterdam is ontstaan, is later, vanaf 1909, de buurtschap Amsterdamscheveld ontstaan. In 1909 komt het terrein namelijk in handen van de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. De buurtschap ontwikkelt zich rond de plaats waar het bedrijf zich vestigt aan het Dommerskanaal. Het deel van het gebied dat als veengebied bewaard is gebleven, maakt tegenwoordig deel uit van het Bargerveen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "Beleef het Industrieel Smalspoormuseum in Amsterdamscheveld via een rit per smalspoortrein. Vanuit ons museumgebouw met statische en dynamische smalspoorexpositie vertrek je voor een tocht door een prachtig gebied, grotendeels over een origineel traject, vroeger gebruikt voor turftransport. Tijdens de rit wordt regelmatig gestopt en uitleg gegeven over het smalspoor en het voormalige hoogveengebied, waar meer dan 70 soorten vogels voorkomen en tegenwoordig ook weer veenmos groeit. Het gebied is onderdeel van Geopark De Hondsrug, dat sinds 2015 de status heeft van UNESCO Global Geopark. Door de geringe snelheid, zo kenmerkend voor dit smalspoor, heb je voldoende tijd om van de omgeving en de treinreis te genieten. Langs het traject staat smalspoormaterieel opgesteld in diverse samenstellingen en toepassingen. De rit leidt je ook naar de turfstrooiselfabriek, met de daarbij behorende losinstallatie. Het is de enige in originele staat behouden gebleven turfstrooiselfabriek van ons land.

In de turfstrooiselfabriek in Amsterdamscheveld, die voor bezoek geopend is, bevinden zich nog de originele productiemachines. Hier krijg je een indruk van het vroegere productieproces van turfstrooisel. Op het museumterrein staat ook de 4-sporige smalspoorremise, gebouwd in 1910, die jaren dienst heeft gedaan als werkplaats voor het museum. Zowel de turfstrooiselfabriek als de remise zijn rijksmonument. Het museum, dat volledig op vrijwilligers draait, beschikt over een grote collectie smalspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, foto's en ander materiaal. De museumhal beschikt over een zelfbedieningsrestaurant met diverse warme en koude dranken en etenswaren zoals poffertjes, tosti, broodje bockworst of -gehaktbal en soep." De toegang is voor volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar slechts € 7,50 p.p., kinderen van 3 t/m 12 jaar € 5,50 p.p. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. - Zie ook deze video, waarin provinciaal historicus Michiel Gerding vertelt over de geschiedenis van dit gebied en van de turfstrooiselfabriek.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "In tuin en kwekerij Het Amsterdamscheveld in de gelijknamige buurtschap (Peelstraat 70) valt meteen de rotsheuvel op. Hier bloeien de daglelies, alliums en hosta’s uitbundig. Van de rotsheuvel loopt een waterval naar de grote vijver naast het huis. Bij de vijver ligt de tropische tuin met bananen, cactussen en andere tropische planten. Achter het huis ligt de grote moestuin met daarin vergeten groenten zoals aardpeer, palmkool en oerprei. Hier is ook plek voor kippen, konijnen, cavia’s en geiten. De kwekerij bevindt zich achter de moestuin. Het is een kleinschalige kwekerij met een ambachtelijke werkwijze. Dit betekent dat de (meeste) planten vanuit zaad worden opgekweekt. De planten groeien hier buiten en in onverwarmde kassen. Het assortiment varieert van tropische planten en winterharde cactussen tot planten uit bloembollen. Kinderen zijn van harte welkom op de kwekerij. Er is genoeg voor hen te zien (planten, dieren en een speelhoek in de kas). Openingstijden: van 01-03 t/m 31-10 donderdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur. Alleen op afspraak! Entree 5 euro incl. koffie/thee - lekkernij - rondleiding." (bron: Bezoekmijntuin.nl)

- De World of Birds Foundation in buurtschap Amsterdamscheveld bij Erica beantwoordt dagelijks vele vragen over voeding, huisvesting, opvoeding, kweek en nog veel meer, zolang het maar over papegaaien en andere uitheemse vogels gaat. Ook de praktische vaardigheden hebben ze in ruime mate, dankzij de dagelijkse verzorging van de ca. 1500 vogels die nu in hun opvang en het kweekcentrum zijn gehuisvest. Daarnaast zijn ze een meldpunt voor ontsnapte en gevangen exotische vogels in het noorden van het land. Jaarlijks worden vele tientallen vogels gemeld en terugbezorgd bij de eigenaar, of opgevangen als vondeling. Ook herplaatsing van vogels behoort tot hun taken. Er zijn door het jaar heen diverse Open Dagen. Daarnaast zijn ze zo te zien ook op afspraak te bezoeken.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Sinds begin jaren negentig hebben wij een goed contact met ZMLK Thriantha school uit Emmen. Gedurende deze periode hebben wij op en af stagiaires op ons bedrijf gehad. In 2014 kregen wij de vraag of het mogelijk was om vanuit de stage van school door te stromen naar een dagbesteding bij ons op Alstroemeriakwekerij Melenhorst in buurtschap Amsterdamscheveld bij Erica. Wij hebben toen gekeken naar de mogelijkheden om dagbesteding aan te kunnen bieden. We hebben ons aangesloten bij BEZINN (Boer En Zorg In Noord Nederland). Deze overkoepelende organisatie van zorgboeren heeft veel ervaring en expertise in huis. We hebben recentelijk het keurmerk van de Federatie Landbouw en Zorg mogen ontvangen.

Het werken op onze kwekerij houdt het volgende in: oogsten: Het plukken van de bloemen. De bloemen worden uit de grond getrokken en in karretjes gelegd. Diverse handelingen met het vermeerderen van de plantjes, denk hierbij aan het vullen van de potjes met potgrond. Instoppen: bloemen die buiten het gaas groeien terug steken zodat ze mooi rechtop groeien. Diverse algemene werkzaamheden. Wij merken dat mensen die bij ons een dagbesteding hebben dat zij veel voldoening halen uit het feit dat ze hun bijdrage hebben geleverd. Ze zien bijvoorbeeld 'hun' bloemen staan bij de bloemist in het dorp, daar zijn ze trots op, en terecht!"

Reactie toevoegen