Ane

Plaats
Buurtschap
Hardenberg
Salland
Overijssel

ane_soli_deo_gloria_oogstdag_2013.jpg

Fanfare Soli Deo Gloria Ane tijdens de Oogstdag 2013

Fanfare Soli Deo Gloria Ane tijdens de Oogstdag 2013

ane_deel_2.jpg

In een verbouwde woonboerderij in Ane organiseren de zussen Giny en Evelyn Meilink onder de naam Deel 2 huiskamerconcerten, in een huiselijke en ongedwongen omgeving.

In een verbouwde woonboerderij in Ane organiseren de zussen Giny en Evelyn Meilink onder de naam Deel 2 huiskamerconcerten, in een huiselijke en ongedwongen omgeving.

Ane

Terug naar boven

Status

- Ane is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Hardenberg. T/m 2000 gemeente Gramsbergen.

- Onder de buurtschap Ane vallen, voor de postadressen, ook de buurtschappen De Schans en Engeland. De buur-buurtschappen Anerveen en Anevelde zijn dochternederzettingen van Ane, maar omdat deze beide een eigen postcode en plaatsnaam hebben in het postcodeboek, zijn dat formeel aparte woonplaatsen.

- De buurtschap heeft zowel blauwe plaatsnaamborden (komborden) voor het deel binnen de bebouwde kom, als witte plaatsnaamborden voor het deel buiten de bebouwde kom. De buurtschap heeft een eigen postcode (7784) en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats voor o.a. het postcodeboek.

Terug naar boven

Naam

In het lokale dialect
Oane.

Oudere vermeldingen
1232-1233 apud Anen, 1292 Ane, 1487 Aen.

Naamsverklaring
Moeilijk te duiden naam. In 1259 komt Anewede voor, dat misschien Anevelde is. Samenhang met een persoonsnaam Ano moet sterk worden betwijfeld. Dat geldt ook voor de verklaring uit het Gallische anam 'moeras', dat zo noordelijk niet mogelijk is.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ane ligt direct W van Gramsbergen, rond de weg Gramsbergen-Dedemsvaart en grenst in het O aan de rivier de Vecht, het Afwateringskanaal en de provincialeweg N34 (Ommen-Emmen).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Volkstelling 1748 m.b.t. Ane. In 1840 omvat de buurtschap 65 huizen met 358 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 200 huizen met ca. 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap is landelijk bekend vanwege de Slag bij Ane in 1227. Dit was een veldslag tussen een ridderleger van de bisschop van Utrecht, Otto van Lippe, en de troepen van de burggraaf van Coevorden, Rudolf II van Coevorden. Laatstgenoemde werd gesteund door Drentse boeren. De Drenten wisten het leger van de bisschop te verslaan, waarbij de bisschop zelf sneuvelde. In het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen zijn 4 diorama's van deze Slag te vinden. - Nog een verslag van de Slag bij Ane, met videoreportage.

De NAM heeft rond Ane een aantal putten waarin naar aardgas wordt gezocht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het enige rijksmonument van Ane is de Anermolen (Anerveenseweg 26) uit 1864. De Anermolen is een maalvaardige molen. Bij voldoende wind wordt er dan ook regelmatig tarwe en maïs gemalen. Het malen wordt mogelijk gemaakt door een enthousiaste kippenfarmer die het graan levert en het meel afneemt. De molen ontvangt jaarlijks ongeveer 6.000 bezoekers. De molen is te bezichtigen op zaterdagmiddag, in de zomer ook op woensdagmiddag, en op afspraak.

- Ane heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De voormalige Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (De Vaart 8) is in 1979 buiten gebruik gesteld en is tegenwoordig in gebruik als garage.

- Monument van de Slag bij Ane (zie bij Geschiedenis) uit 1967.

- In deze buurtschap vinden we nog enkele hallenboerderijen. Dit boerderijtype, bestaande uit een middenbeuk met zijbeuken, is van architectonisch, cultuurhistorisch en landschappelijk belang.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Powerspektakel (op een zaterdag begin juli) omvat een Trekker Trek en andere activiteiten zoals een oldtimershow met tractoren, auto's en motoren.

- De Vereniging Herdenking Slag bij Ane organiseert jaarlijks op een zaterdag eind juli een herdenking van deze Slag (zie bij Geschiedenis).

- Menwedstrijd (oktober).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In een verbouwde woonboerderij organiseren de zussen Giny en Evelyn Meilink onder de naam Deel 2 huiskamerconcerten, in een huiselijke en ongedwongen omgeving.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Buurtvereniging Ane.

- Nieuws: - Nieuws uit Ane op Twitter.

- Kinderopvang: - Kinderdagverblijf / BSO De Dassenburcht heeft royale en veilige speelruimtes op de locatie zelf, maar door de landelijke ligging gaan ze ook regelmatig een "weilandje om" en bezoeken ze de koeien, paarden en schapen. Een overstekende kip behoort ook tot de mogelijkheden. Ook even in de stal kijken bij de buren is een gewild uitje.

- Muziek: - De in 1929 opgerichte Muziekvereniging Soli Deo Gloria omvat een opleidingsorkest, een malletband en het fanfareorkest, met in totaal ruim 80 leden.

Reactie toevoegen