Annen

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Annen

Terug naar boven

Status

- Annen is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 (hoofdplaats van de) gemeente Anloo.

- Onder het dorp Annen valt ook de buurtschap Breeland.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Inwoners van dit dorp heten Anneroelen.

Oudere vermeldingen
1309 Anne, Annen, Annum, 1382 Annen.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Een samenstelling met heem 'woonplaats' wordt door de oude vormen niet ondersteund. Een zwak verbogen vorm van de persoonsnaam Anne is niet waarschijnlijk. Annen behoort in zijn vorm tot een typisch Drents plaatsnaamtype. Vanaf Groningen liggen op de Hondsrug in een rechte lijn tot aan Emmen de plaatsen Haren, Onnen, Glimmen, de drie Laren, Annen, Gieten, Bonne(n), Drouwen, Buine(n) en Emmen. Een beperkt aantal van deze namen is uit het Germaans te verklaren (Buinen, Haren, Laren, als datief meervoud), maar het merendeel is moeilijk te duiden en sommige kunnen, in het licht van de bewoningsgeschiedenis, gemakkelijk terugreiken tot in prehistorische tijden. Verder kent Drenthe van dit type nog de moeilijk verklaarbare namen als Ansen, Assen, Beilen, Hijken, Ruinen en Witten, naast eenduidig Germaanse namen als Dalen en Halen (in Hoog- en Laaghalen). De oude vormen bieden nauwelijks extra informatie. De overlevering in Drenthe begint pas laat en dan treden deze plaatsnamen voor het merendeel al op in de ons bekende vorm.(1)

Terug naar boven

Ligging

Annen ligt WZW van de dorpen Annerveenschekanaal, Wildervank en Veendam, W van de dorpen Eexterveen en Eexterveenschekanaal, WNW van het dorp Nieuwediep, NW van het dorp Gieterveen, NNW van de dorpen Eext en Gieten, NO van de dorpen Anloo, Gasteren, Anderen, Rolde en Loon en de stad Assen, ONO van het dorp Taarlo, OZO van het dorp Zeegse, ZO van de dorpen Schipborg, Tynaarlo en Zuidlaren, Z van het Zuidlaardermeer en het dorp De Groeve en ZZW van het dorp Zuidlaarderveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Annen 63 huizen met 419 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Annen. Het is een mooi verhaal over hoe deze vereniging tot stand is gekomen. Hierna vatten wij dat kort samen. Onder deze link kun je de uitvoerige versie lezen. September 2003: een groep van 5 mensen onderneemt succesvol stappen tegen een al te grote aantasting (bouwplannen) van de Hondsrug-glooiing in Annen. Er ontstaat behoefte aan een vereniging die zich bezig houdt met de historische waarden. Het blijft echter bij een plan. September 2004: in het kader van de Dorpsvisie gaat een themagroep Historische Ontwikkeling van start. Vanwege de enorme stapel info die ze op tafel krijgen, wordt er gedacht aan een hernieuwde poging om een historische vereniging in het leven te roepen. Oktober 2004: de eerste historische bijeenkomst van de vereniging "i.o.". Daar komen zeven "kartrekkers" uit voort, die daadwerkelijk aan de slag gaan.

17 januari 2005: officiële notariële oprichting van Historische Vereniging Annen. Binnen enkele weken zijn er al 50 leden. 27 april 2005: de eerste info-avond met gastspreker en films over oud-Annen. 7 november 2005: dankzij een tip van een zustervereniging wordt het 0-nummer van verenigingstijdschrift TOEN gratis huis-aan-huis bezorgd, bij meer dan 1400 huishoudens, die zo gelijk kunnen zien wat de vereniging zoal te bieden heeft, wat hopelijk stimulerend werkt op de animo om lid te worden. En zo blijkt: het ledental 'explodeert' in één klap naar meer dan 500 leden! En vandaag de dag bloeit de vereniging nog altijd. Steeds meer mensen zetten zich in voor het een of andere aspect binnen de Anner historie. De lijst met werkgroepen is inmiddels fors uitgebreid. Kijk maar eens rond op de site van de vereniging. Misschien is er wel iets bij waaraan je zelf zou willen meewerken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Annen heeft 2 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Elk jaar wordt in de week van Hemelvaartsdag de Sport- en Spelweek Annen georganiseerd. In 2019 alweer voor de 48e keer!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Annen.

- Nieuws: - In 2004 is er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de Commissie Dorpsbelangen meer onder de aandacht te brengen bij de Anneroelen. In dat jaar is een start gemaakt met het uitbrengen van een “dorpskrantje”, Het Oeleneis, op een dubbelzijdig A4'tje. En dat werkt nog altijd goed. Diverse verenigingen, stichtingen en inwoners maken ieder kwartaal gebruik van Het Oeleneis om een activiteit of hun club te promoten. Maar bijvoorbeeld ook om het ophaalrooster oud papier en het programma van de Sport- en Spelweek onder de aandacht te brengen. Onder de link kun je Het Oeleneis ook online lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Annen is opgericht in 1946. Dit onder het motto ‘Van permanente feestcommissie naar de behartiging van dorpsbelangen’. De commissie was in de begintijd de motor achter het opbloeien van het verenigingsleven in het dorp. Daarnaast heeft de commissie zich ingezet voor zaken zoals het verwezenlijken van de bouw van zwembad De Borghoorns en de muziekkoepel op de Brink. De veranderende tijden hebben ook hun invloed gehad op de commissie. Zo is na de gemeentelijke herindeling meer nadruk komen te liggen op het contact met de gemeente, getuige de Dorpsvisie Annen.

- Lezen: - Bibliotheek Annen.

- Sport: - Rijvereniging De Brinkruiters is een vereniging voor iedereen in Annen en omgeving die actief is op paardengebied. De vereniging is er voor wedstrijd- en recreatierijders, pony's en paarden, dressuur, springen en mennen, beginners en gevorderden. Bij deze vereniging kun je rijden als je over een eigen paard of pony beschikt. Daarnaast worden op de maandag lessen verzorgd met manegepony's. De vereniging heeft de beschikking over een eigen binnenmanege. Naast de wekelijkse lessen worden in de manege geregeld activiteiten georganiseerd, zoals onderlinge wedstrijden, clinics en cursussen. De bosrijke omgeving van Annen wordt regelmatig door de vereniging gebruikt voor het organiseren van speciale ritten, zoals de Stroomdalrit in juni en de Oliebollenrit in december.

- Zorg: - Zorg Anders verzorgt in Anderen arbeidsmatige dagbesteding op maat voor cliënten van 16 jaar en ouder, en beschermd wonen voor kinderen en jeugd van 6 tot 18 jaar (dat laatste ook op locaties in Vries en Zuidlaren). De arbeidsmatige dagbesteding omvat: omgang met paarden; paarden van de boxen naar het land brengen en andersom; stallen uitmesten, paarden voeren; paardencoaching en paardrijles; onderhoudswerk, klussen op en om het erf en in de stallen; tuinwerk; kantinewerk en het gezamenlijk bereiden van de lunch; creatieve activiteiten en huishoudelijk werk.

Reactie toevoegen