Aperloo

Plaats
Buurtschap
Elburg
Veluwe
Gelderland

Aperloo

Terug naar boven

Status

- Aperloo is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Elburg. T/m 1973 gemeente Doornspijk.

- De buurtschap Aperloo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp 't Harde.

- De buurtschap Aperloo heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat. De naam staat alleen op de boerderij op de hoek van de Stadsweg met de Rozenbergerweg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Aperlo, 1313 Apelderloe, Apeldorenloe, 1327 Apeldorenloe, 1334-1335 Apeldorlo, 1521 Apperloe, Aperloe, 1573 en 1665 Apperloo, 1936 Aperloo.

Naamsverklaring
Samenstelling van lo 'licht, open bos' en apeldore, ontstaan uit het Germaanse.apuldra*- 'appelboom'. Vergelijk ook Apeldoorn en Appeltern. Wordt ten onrechte in verband gebracht met apa* 'rivier, stroom'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Aperloo ligt NW van het dorp ´t Harde, rond het Z deel van de Stadsweg, Z van de kruising met de Rozenbergerweg. De buurtschap ligt verder ZW van het dorp Oldebroek, Z van het dorp Oostendorp, ZO van de stad Elburg, O van het dorp Doornspijk en NO van het dorp Nunspeet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Aperloo 28 huizen met 224 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 70 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Aperloo is een cirkelvormig gebied met een doorsnede van ca. anderhalve kilometer. Het centrum wordt gevormd door de boerderij van de familie Rozeboom, Stadsweg 11. Aan de ronde vormen zien we dat dit gebied al zeer vroeg bewoond was. Rechte lijnen in het landschap duiden op ontginningen, waar op de Noordwest-Veluwe vermoedelijk al in de 12e eeuw een begin mee is gemaakt. In 1837 ontdekt H.R. Sneller in Aperloo op ongeveer een meter onder de grond een stuk weg geplaveid met keistenen. Deze stenen kan hij goed gebruiken voor zijn eigen woning. Tijdens het verslepen valt zijn oog op een merkwaardige steen met twee gaten erin. Men vermoedt dat het hier om een Voor-Romeinse molensteen gaat. In hetzelfde gebied is ook een middeleeuwse wijnkan gevonden. Beide voorwerpen zijn spoorloos verdwenen.

Slag bij Aperloo
In deze buurtschap is in 1521 een veldslag uitgevochten. Een Overijssels legertje was bij het Katerveer overgestoken. Het stroopte de Veluwe af tot aan de Hierdense Beek bij Harderwijk. Met rijke buit werd de terugtocht ingezet. De feestvreugde over deze geslaagde operatie werd wreed verstoord door een Gelders leger bestaande uit 300 ruiters en 1800 man voetvolk. De nederlaag in de velden van Aperloo was verpletterend. Twee koperen kanonnen werden naar Elburg gesleept. Ter nagedachtenis aan deze gedenkwaardige veldslag stonden ze 200 jaar in het stadhuis opgesteld. Daarna zijn ze verkocht als 'oud ijzer'. (bron: boek 'Doornspijk verleden in beeld', 1989, uitgave van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop te Elburg)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aperloo heeft 4 gemeentelijke monumenten, zijnde de panden op de huisnrs. 6, 16, 18 en 25.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Aperloo, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen