Asenray

Plaats
Dorp
Roermond
Roerstreek
Limburg

asenray_in_het_limburgs_azerao_en_v.v._de_nachtegale.jpg

Wat heeft dit nu weer te betekenen? Wel, het dorp Asenray heet in het Limburgs Azerao, en de lokale carnavalsvereniging heet V.V. De Nachtegale. Elders betekent V.V. meestal 'voetbalvereniging', maar in Limburg betekent dat 'vastelaovesverein'. Vandaar...

Wat heeft dit nu weer te betekenen? Wel, het dorp Asenray heet in het Limburgs Azerao, en de lokale carnavalsvereniging heet V.V. De Nachtegale. Elders betekent V.V. meestal 'voetbalvereniging', maar in Limburg betekent dat 'vastelaovesverein'. Vandaar...

asenray_kermis.jpg

De inwoners van het dorp Asenray, in het Limburgs Azerao, houden wel van een feestje. Niet alleen met carnaval, ook tijdens de kermis (weekend in augustus) gaat het dak eraf. Kijk maar op deze poster van de kermis 2017 wat er toen zoal te doen was.

De inwoners van het dorp Asenray, in het Limburgs Azerao, houden wel van een feestje. Niet alleen met carnaval, ook tijdens de kermis (weekend in augustus) gaat het dak eraf. Kijk maar op deze poster van de kermis 2017 wat er toen zoal te doen was.

asenray_kapel.jpg

De kapel Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad in Asenray, uit 1903, was een grote en fraaie kapel. Wás, want in 1948 is hij verbouwd tot kleuterschool en bouwkundig nogal verminkt. Tegenwoordig is het een woonhuis en ruimte voor galerie en kamerconcerten.

De kapel Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad in Asenray, uit 1903, was een grote en fraaie kapel. Wás, want in 1948 is hij verbouwd tot kleuterschool en bouwkundig nogal verminkt. Tegenwoordig is het een woonhuis en ruimte voor galerie en kamerconcerten.

Asenray

Terug naar boven

Status

- Asenray is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg en daarbinnen in de regio Roerstreek, gemeente Roermond. T/m 31-7-1959 gemeente Maasniel.

- Het dorp heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Roermond (nu weet je ook gelijk waarom er volgens het postcodeboek een Dorpsstraat 'in' de stad Roermond is; die ligt dus in het dorp Asenray...).

- Onder het dorp Asenray vallen ook de buurtschappen Maalbroek (deels), Spik (grotendeels), Straat (grotendeels) en Thuserhof.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Azerao.

Terug naar boven

Ligging

Asenray ligt O van Roermond. Het dorpsgebied (dus inclusief de buurtschappen) grenst in het W aan de A73, in het O aan Duitsland, in het N aan de N280-Oost (die na de Duitse grens overgaat in Bundesautobahn 52 [BAB52, kortweg: A52]) en in het Z aan de bossen van de Meinweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Asenray 26 huizen met 194 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kapel
Rond 1900 krijgt men in de - toen nog - buurtschap Asenray behoefte aan een eigen religieuze ruimte. In 1903 wordt de kapel Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad gebouwd aan de Dorpsstraat, op de hoek met de Duiperweg. In de wintermaanden wordt hier door de kapelaan van Maasniel de H. Mis gelezen en in de zomermaanden moet men voor de H. Mis alsnog naar Maasniel, en wordt hier alleen de Rozenkrans gebeden. De kapel is tegelijk gebouwd met de naastgelegen woning voor het hoofd van de school en twee klaslokalen in neogotische stijl. De afmetingen zijn, voor een kapel, vrij fors, maar de stijl en uitvoering zijn relatief sober. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de kapel tijdelijk dienst gedaan als noodkerk, omdat de kerk vlak voor de bevrijding was opgeblazen.

Na het gereed komen van de herstelde kerk in 1948 is de kapel verbouwd tot kleuterschool. De oorspronkelijke harmonische architectuur en gevelindeling zijn daarbij volledig overhoop gehaald, waarbij volgens het artikel onder de link 'onvergeeflijke fouten' zijn gemaakt. Kennelijk had het gebouw voor de gemeenschap van Asenray en/of voor de gemeente Maasniel geen architectonische of emotionele waarde. In onze tijd is het in ieder geval ondenkbaar dat op deze wijze met de historie wordt omgesprongen. Na diverse andere herbestemmingen in de loop der decennia, is het pand in 1999 aangekocht door Jo en Heleen Stevens-Nijssen, die voorheen in Merum waren gevestigd. Zij hebben er hun woonruimte en tevens hebben zij er hun Galerie Thélème gevestigd, waar men regelmatig kan genieten van exposities en kamerconcerten.

Kerk: van buurtschap naar dorp
In 1917 wordt Asenray een rectoraat (wat volgens onze inschatting kennelijk betekent dat men de intentie heeft hier t.z.t. een kerk te vestigen). Dit is te danken aan het toenmalige hoofd van de school dhr. Lacluse en pastoor Creemers uit Maasniel. De eerste rector is de Z.E.H. Peeters, van 1917 tot 1929. In 1929 wordt de Z.E.H. Zeegers de tweede rector en in 1935 wordt hij ook pastoor van de dan kennelijk opgerichte parochie. In 1932 is men reeds begonnen met de bouw van de huidige kerk.

In 1945 is de kerk, daags voor de bevrijding, op 2 plaatsen opgeblazen. De hierboven beschreven kapel heeft hierna dienst gedaan als noodkerk. Na de oorlog is besloten tot wederopbouw van de kerk. De vernieuwde kerk is in 1948 officieel ingewijd. In 1995 ontstaat er een priestertekort. Daarom heeft Asenray sindsdien een samenwerkingsverband met buurdorp Maasniel. Tegenwoordig vallen de kerk en de geloofsgemeenschap onder de parochie Roermond Noord-Oost.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Jarenlang konden in Asenray geen woningen worden gebouwd vanwege de zogeheten geluidscontouren. Deze waren het gevolg van het nabijgelegen militaire vliegveld in Brüggen (D), dat begin deze eeuw is gesloten. Als gevolg van deze sluiting zijn ook de geluidscontouren opgeheven. Daardoor gaat er weer gebouwd worden in het dorp. Zij het wel op kleine schaal, omdat de gemeente het landelijke karakter van het dorp wel wil behouden.

- Bestemmingsplan kern Asenray (2012).

- Bestemmingsplan buitengebied Asenray (2011).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Asenray heeft 7 gemeentelijke monumenten, zijnde een woonhuis/boerderij aan de Dorpsstraat, een boerderij op de Heide, de kerk, een woonhuis/boerderij van voor 1850 op Spik, een trafohuisje aan de Spikkerweg, boerderij Straathof in buurtschap Straat, en de voormalige Sint Jozefschool, gelegen tegenover de kerk, op Kerkstraat 12, waar tegenwoordig een softwarebedrijf in is gevestigd.

Naast de voormalige school staat op nr. 14 de voormalige pastorie. Met de transformatie van Asenray van rectoraat naar parochie, komt er ook een pastoor als opvolger van de rector (die overigens dezelfde persoon is, waarvoor zie onder Geschiedenis). Voor de pastoor wordt deze pastorie gebouwd. De inwoners hebben de kosten hiervoor (10.000 gulden) zelf bijeen gebracht. De pastorie is door de jaren heen tot 1995 door diverse pastoors bewoond. Daarna is " d'aaj pastorie", zoals hij in de volksmond heet, verkocht aan particulieren en sindsdien als zodanig bewoond.

- De RK kerk Onze Lieve Vrouw van Goede Raad en H. Jozef in Asenray dateert uit 1932 en is ontworpen door architect Joseph Franssen. Zie verder bij Geschiedenis.

- De voormalige kapel Onze Lieve Vrouwe van Goede Raad (Dorpsstraat 109) is in 2000 herbestemd tot woonhuis en Galerie Thélème. Zie verder bij Geschiedenis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - V.V. (= Vastelaoves Vereniging = Carnavalsvereniging) De Nachtegale. - "Jeugd Vastelaoves Vereniging J.V.V. De Zölderratte oet Azeroa is veur de jeug vanaaf 13 joar en aajer, om samen met angere jongere verenigingen eine leuke vastelaoves tied te vieren."

- Kermis Asenray.(weekend in augustus).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroutes rond Asenray van ca. 5, 10, 15 en 20 km.

- Tijdens deze vlakke wandeling rond Asenray (uitgezonderd 2 boshellingen) (11 km) wandel je over veldwegen en bospaden door een mooi natuurgebied met vijvers naar de Duitse grens. Daar maak je een mooie boswandeling door Naturpark Maas-Schwalm-Nette. De terugweg gaat door weilanden en velden. Neem zelf proviand mee, na 6 km staat een zitbank om te pauzeren. Aan het eind is een leuk boerderijterras.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Asenray.

- Nieuws: - Het weekblad voor Asenray en Maalbroek, 't Blaedje, is een uitgave van het Comité van Samenwerking en verschijnt al meer dan 40 jaar. 't Blaedje houdt de inwoners op de hoogte van actualiteiten uit het dorp, de dorpsevenementen, activiteiten in gemeenschapshuis De Duup en het parochienieuws.

- Belangenvereniging: - Stichting Comité van Samenwerking heeft als doel de leefbaarheid van het dorp Asenray en de bijbehorende buurtschappen Maalbroek, Spik, Straat en Thuserhof in al hun culturele, sociale, maatschappelijke en educatieve aspecten te bevorderen, het woongenot te veraangenamen en de onderlinge band tussen de inwoners te verstevigen.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Duup is er sinds 1974. De Duup is de plek waar de inwoners van Asenray, jong en ouder, samenkomen. Er vinden tal van activiteiten plaats, zoals het jaarlijks Carnaval van CV De Nachtegale. Het gemeenschapshuis is de thuisbasis van een 10-tal lokale instellingen, en voorziet daarmee in de behoefte aan geschikte ruimten voor activiteiten van groepen, verenigingen en stichtingen die werkzaam zijn op maatschappelijk, levensbeschouwelijk, recreatief en cultureel gebied in het werkgebied, inclusief activiteiten in de persoonlijke sfeer.

- Kinderopvang: - Asenray beschikt niet over een basisschool (er zijn er wel genoeg in de nabije omgeving), maar heeft wel 2 vestigingen van Kinderdagverblijf De Beestenboel: Heisterhof (Straat 11) en Kloosterweg 100.

- Muziek: - "Die Lerchenwald Musikanten is ein vereniging die als doel haet; muziek make in ein leuke en ontspanne sfeer wo gezelligheid veurop steit, maar wo teves hel gewerk wirdt om muzikaal te greuje. Dit gebeurt waekeliks op de repetitie op zaoterdaagaovend. Optreajens zeen erg belangriek veur ozze muziekvereniging. Veer wille gaer laote heure wo veer ut hele jaor mit bezig zeen. Veur os sjtaon de opteajens in Azerao centraal. Sinterklaos, Carnaval en Kersmis zeen inkele van de gelegendhede wo veer eder jaor te heure zeen. Auch boete Azerao hubbe veer eine bepaalde naamsbekindheid opgeboewd en waere veer jaorliks gevraog veur ut opluustere van o.a. frühshoppen, schuttersfeesten e.d." Aldus het artikel over deze vereniging op de site van de carnavalsvereniging, wat ook voor een 'Hollander' met een beetje taalgevoel best te volgen is, toch? Onder deze link vind je een Nederlandse versie van wat deze muziekkapel uit Asenray zoal doet.

- Sport: - Voetbalvereniging RKAVC. - RKAVC Dames 1. - Volleybalclub VC Trim. - Jeu de Boules-club De Duup is opgericht in 2009. De eerste jeu de boulesbaan is aangelegd door zelfwerkzaamheid van de leden, met steun van het Oranjefonds. Ook de tuin is opgeknapt en er zijn zitjes gemaakt. Inmiddels beschikt de vereniging over 3 banen. De vereniging heeft ca. 17 vaste leden in de leeftijd van tegen de 70 tot boven de 80 jaar. Geregeld komen ook andere buurtbewoners een balletje mee werpen. Iedereen is welkom om een keer meer te spelen of ook lid te worden. - Biljartvereniging ABC Asenray. - Paardensportvereniging Maalbroek.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Oppe Duuper Plenk is opgericht in 2016. Ze brengen jaarlijks in april een klucht op het toneel. De vereniging bestaat uit ca. 10 spelende leden, een souffleuse en een regiseuse. - Schutterij Sint Martinus Asenray - Maalbroek.

- Zorg: - Zorgboerderij De Zorgdragerij in Asenray is in 2015 gestart en biedt dagbesteding / dagverzorging en arbeidstoeleiding aan mensen met psychische of psychiatrische problemen, (ex-)gedetineerden (waaronder taakgestraften), (ex-)verslaafden, mensen met een autistische stoornis, mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die burn-out zijn geraakt, asielzoekers en mensen met niet aangeboren hersenletsel. De Zorgdragerij biedt echt werk, aangepast aan het talent en tempo van de deelnemer, met gezamenlijk opgestelde leerdoelen die waar nodig gaandeweg worden bijgesteld. Werken op de schapenboerderij en in de natuur draagt bij aan het vergroten van de eigenwaarde van deelnemers. Bij De Zorgdragerij gaat het om ieders persoonlijke ontwikkeling. Het werk is het middel dat houvast biedt en richting geeft.

De projecten zijn gebaseerd op twee pijlers: De Groene Pijler (Natuur en Samenleving) richt zich vooral op het gebied rond de Beatrixhoeve. De omliggende hectaren zijn na aanleg van de A73 weer ‘teruggegeven’ aan de natuur. De herinrichting van dit gebied vraagt onderhoud aan de Beatrixhoeve en de omgeving. Schapen vormen de spil van deze ontwikkeling. De Zorgdragerij draagt een steentje bij door de kuddes schapen die het terrein begrazen het hele jaar door te verzorgen. Daarnaast zorgen zij voor groenonderhoud op eigen terrein en cultuurlandschap en natuurgebieden in Midden-Limburg. Het werk bestaat onder andere uit het voeren en verzorgen van de schapen, het aanplanten van groen, hout hakken, gras maaien en snoeien van hagen. Bovendien zijn zij sinds 2016 een VriendenTuin aan het opzetten voor de productie van groenten en fruit voor Voedselbank Midden Limburg.

De Blauwe Pijler (Milieu en Duurzaamheid) richt zich op het schoonhouden van de gebieden waar zij werken. In de toekomst breidt De Zorgdragerij deze werkzaamheden uit naar de Maasplassen, waar de eigen boot met bemanning (deelnemers en begeleiding) plastic en zwerfvuil uit het water vist. Ook verwijderen ze troep uit de branding of van de oevers; vuil dat zich anders verzamelt via de grote rivieren in de zee en een ecologische ramp veroorzaakt: de zogeheten 'plastic soup'. Alle projecten worden zo gekozen dat het verzette werk ten gunste komt van een of beide pijlers.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Asenray, met foto's van de grafzerken.

Reacties

(2)

Als aanvulling: met de komst van een rectoraat en een pastoor is ook de pastorie (Kerkstraat 14) gebouwd. De bewoners van de parochie hebben de kosten a 10.000 gulden zelf opgebracht. De pastorie is bewoond door de pastoren van het dorp tot 1995. Daarna is " d'aaj pastorie" verkocht aan een particulier.
Wij zijn de huidige eigenaren.

Dank voor uw aanvulling! Dit hoort er zeker bij. Een mooi ensemble ter plekke, samen met de kerk en de voormalige school, en alledrie belangrijke objecten in de geschiedenis van het dorp. Ik heb het aangevuld. Het kan enkele dagen duren voor u dat kunt zien, omdat onze site naar de bezoekers toe slechts enkele keren per week wordt ververst, om het dataverkeer en daarmee de hostingkosten in de hand te houden.

Reactie toevoegen