Asschat

Plaats
Buurtschap
Leusden
Gelderse Vallei Eemland
Utrecht

Asschat

Terug naar boven

Status

- Asschat is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de streken Gelderse Vallei en Eemland, gemeente Leusden.

- De buurtschap Asschat valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Leusden.

- De buurtschap Asschat ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1378-1379 Roelof uten Aschet, in den Aschet, 1498 Aschat, 1670 Asgat, ca. 1696 Asschat, 1772 A-schat.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Is wel verklaard als af-schede 'afscheiding', maar er zijn geen oude vormen die dit ondersteunen. Door vergelijking met Vlaamse namen als Brasschaat (1267 Brecsgata, 1329 Bregscate), een samenstelling van de plaatsnaam Brecht en het Middelnederlandse gate = gat 'straat, weg', denkt men aan Asch-gate* 'weg naar een locatie Asch', met Asch uit askja*- 'plaats waar essebomen staan'. Vergeljk ook Eschede. Of misschien te verbinden met het Nieuwnederlandse aschgat 'kuil die dient als verzamelplaats voor as onder een vuurhaard'?(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Asschat ligt rond de Asschatterweg (het gedeelte van deze weg NW van huisnummer 56, tot het kruispunt met de Kanaalweg). De buurtschap ligt direct O van het dorp Leusden, WZW van het dorp Achterveld, ZO van het dorp Stoutenburg, Z van het dorp Hoevelaken, NNO van het dorp Woudenberg en NW van het dorp Scherpenzeel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Asschat 24 huizen met 172 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen