Assen

Plaats
Stad en gemeente
Assen
Drenthe

gemeente_assen_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper.jpg

Gemeente Assen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

Gemeente Assen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)

gemeente_assen_stad_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Stad Assen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie atlasenkaart.nl)

Stad Assen anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie atlasenkaart.nl)

Assen

Terug naar boven

Status

- Assen is een stad en gemeente in de provincie Drenthe. Het is de hoofdstad van de provincie Drenthe.

- Wapen van de gemeente Assen.

- Onder de gemeente Assen van vóór 1998 vallen naast de gelijknamige stad ook het dorp Loon en de buurtschappen Anreep, Graswijk, 1 pand van de buurtschap Huis ter Heide, Schieven en Witten.

In 1998 is de gemeente Assen vergroot met het zuidelijk deel van de gemeente Vries. Het betreft de buurtschappen Rhee, Ter Aard, Ubbena, Zeijerveen en Zeijerveld.

De buurtschap Kloosterveen is de afgelopen jaren getransformeerd tot de gelijknamige nieuwbouwwijk met uiteindelijk 6.500 woningen. Slechts een klein deel van Kloosterveen is nog een buurtschap. De voormalige buurtschappen Marsdijk en Peelo zijn tegenwoordig wijken binnen de stad Assen. De voormalige buurtschap De Haar, direct ZW van de stad aan de Haarweg, is begin 21e eeuw afgebroken voor de herinrichting van het TT-circuit en het Verkeerspark.

Al met al zijn er in de gemeente Assen 1 stad, 1 dorp en 11 buurtschappen (Huis ter Heide en Kloosterveen meegerekend).

- Onder de stad Assen vallen, met Kloosterveen meegerekend, de buurtschappen Anreep, Graswijk, Huis ter Heide (deels, 1 pand), Kloosterveen, Schieven en Witten. Dit zijn in totaal 6 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Assen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Assen, Azzen.

Oudere vermeldingen
1267-1268 Ascen, 1276, 1341 en 1634 e.v. Assen, 1287 Ascen, 1294 Azcen, 1303 Adzen, Asdzen, Aszen, 1341 Asscen.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Men heeft hierin de persoonsnamen Asso, Asko en Hasse gezien, hetgeen onwaarschijnlijk is. Men dacht verder aan het Oudsaksische asna, en het Oudfriese esna 'pacht, loon', door de kloosterlingen verschuldigd aan de bisschop van Utrecht. Deze verklaring houdt echter geen rekening met het feit dat de plaats al deze naam droeg voordat het klooster Mariënkamp hier werd gevestigd. De spelling met sc en zc wijst echter op ades-*, aþes* of misschien op ates-*. De voorgestelde relatie met het Oudsaksische aetsa, en het Oudengelse adesa 'bijl' in de betekenis 'houthakker' is slechts een gissing.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente en de stad Assen liggen N in de provincie Drenthe. Door de gemeente loopt de A28. De gemeente ligt verder Z van de stad Groningen, het tweelingdorp Eelde-Paterswolde en de dorpen Zeijen, Vries en Tynaarlo, ZW van de dorpen Zuidlaren en Taarlo, W van de dorpen Loon, Rolde, Anderen, Gieten en Ekehaar, NW van het dorp Grolloo, N van de dorpen Hooghalen, Hijken en Beilen, NO van de dorpen Smilde en Hoogersmilde, O van het dorp Bovensmilde en ZO van het dorp Norg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Assen 428 huizen met 3.613 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 306/2.765 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Amelte 1/8, Anrijp of Anreep 6/42, De Haar 4/26, Kloosterveen 45/389, Loon 20/129, Peelo 7/39, Schieven 2/16, Steendijk 10/50, Vredeveld 19/63 en Witten 8/86. De gemeente omvat(te) verder de buurtschappen Baggelhuizen, Nieuw-Loon en Aardscheveld. Tegenwoordig heeft de gemeente en stad Assen ca. 30.000 huizen met ca. 67.000 inwoners, waarbij aangetekend, dat het enige dorp binnen de gemeente, Loon, ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners heeft.

Terug naar boven

Geschiedenis

Toen in ca. 1259 het klooster Mariënkamp uit de buurt van Coevorden naar Assen werd verplaatst, omschreef men de nederzetting als volgt: "in parrochia Roldensi in solitudine que Hassen antea vocebatur", "in het kerspel Rolde in een verlaten streek die vroeger Assen genoemd werd". Zijn opkomst dankt de nederzetting aan het feit dat bij de ingrijpende bestuurlijke en kerkelijke hervorming die zich omstreeks 1600 in Drenthe heeft voltrokken, het geseculariseerde kloostercomplex de zetel is geworden van het nieuwe College van Gedeputeerden van de Landschap. Stadsrechten zijn pas verleend in 1809, door koning Lodewijk Napoleon (1778-1846).(2)

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Assen, kun je terecht bij de Asser Historische Vereniging.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Assen heeft 131 rijksmonumenten.

- Assen heeft 190 gemeentelijke monumenten.

- RK kerk Maria Tenhemelopneming.

- PKN-kerken gemeente Assen.

- Grafkelder familie Van Valkenstijn. - Noorderbegraafplaats. - Joodse begraafplaats.

- Drents Museum.

- Museum Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. De stoottroepen zijn ontstaan uit het verzet in de oorlogsperiode 1940-1945. Bij de bevrijding van Nederland zijn zij ingezet langs de rivieren Waal en Maas, en later in Duitsland. Na de oorlog zijn ze onder meer ingezet in Nederlands-Indië, Nieuw Guinea en voormalig Joegoslavië. Momenteel is dit regiment een onderdeel van de Luchtmobiele Brigade.

- Gevelstenen in Assen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Finale WK IJsspeedway (2e weekend van maart).

- Indoor Tractorpulling (weekend eind maart).

- TT Assen (laatste weekend van juni).

- Met 2.000 vrachtwagens en 60.000 bezoekers is het Truckstar Festival (weekend eind juli) het grootste transportfeest van Europa.

- Bike Festival Assen (weekend begin september) staat in het teken van gezelligheid, fun en sportiviteit voor iedereen. Naast de wedstrijden is er veel te beleven voor de bezoekers. Zo is er een promodorp ingericht, zijn er diverse demo’s en kunnen de kids meedoen aan een MTB Clinic. Er is o.a. een MTB World 6 & 24 uurs race; 6 of 24 uur lang mountainbiken in teamverband of individueel, sportieve of recreatieve biker, alles door elkaar heen! Dirt Jam Challenge: i.s.m. PedalPark Groningen en DTX13 wordt er een spectaculaire dirt line aangelegd, waarop de beste nationale en internationale rijders hun vetste en dikste tricks laten zien. Trial Masters is een spectaculair parcours met diverse obstakels waarbij de rijders in een bepaalde tijd de obstakels moeten nemen zonder een voet aan de grond te zetten.

- Nederlands Kampioenschap Wintertriathlon (op een zaterdag eind oktober).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Stadswandeling Assen (5,5 km) leidt je langs de mooiste plekken en gebouwen in deze groene en kleinschalige stad. De wandeling is evt. in te korten door het stuk door het Asser Bos over te slaan.

- Verkeerspark Assen.

- De gemeente Assen heeft in 2010 het oude beekdal van de Messchen hersteld. Het is een wandelgebied geworden voor inwoners van de noordoostelijke wijk Marsdijk en natuurliefhebbers. Het 30 hectare grote gebied ten noorden van Marsdijk was in gebruik als akker- en grasland en herbergt een oorspronkelijk loopje van de Drentse Aa. Het beekje was rechtgetrokken. Dankzij het project mag de waterloop weer meanderen. Ook zijn er wandelpaden aangelegd.

- Jazz Club Assen organiseert o.a. maandelijkse jazz-matinee's in restaurant De Hertenkamp.

Terug naar boven

Eten en drinken

- "200 huishoudens, samen 500 mensen en 1 boer: samen zijn ze straks Herenboeren Assen. Al deze mensen hebben hetzelfde doel: zelf weer de regie hebben over de productie van hun eten. Dat doen ze door een coöperatie op te richten die een professionele boerderij gaat exploiteren. De professionele boer in loondienst voert de dagelijkse werkzaamheden uit en alle huishoudens zijn 1/200ste eigenaar van de boerderij. Herenboeren is het bewijs dat zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen eten, helemaal niet moeilijk en duur hoeft te zijn. Herenboeren is een initiatief van een groep inwoners uit de regio. Wij willen grip op ons eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. We willen erop kunnen vertrouwen dat ons eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Samen zetten we de schouders eronder om de Herenboerderij te realiseren. Wil jij ook lekker, gezond en duurzaam eten van je eigen boerderij? Sluit je dan bij ons aan!"

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Assen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Assen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Assen.

- Media/nieuws: - RTV Assen is de lokale omroep voor deze gemeente.

- Muziek: - De Want2Swing Bigband uit Assen is de enige bigband in Nederland die in een unieke bezetting van trompetten, trombones, saxofoons, ritme én drie vocalisten de bühne betreedt. De muziek is te typeren als vocale souljazz met hier en daar een swingende toets latin en funk. Lekker om naar te luisteren, heerlijk om naar te kijken en perfect om op te bewegen.

- Overige verenigingen: - Bij Modelspoorclub MSC Assen kun je alleen of in groepsverband werken aan een clubbaan in zowel schaal H0 (1:87) als schaal N (1:160). En er kan natuurlijk gezellig met een kopje koffie met gelijkgezinden over de hobby worden gepraat. 2x per jaar (februari en november) organiseert de club een modelspoorbeurs, waarbij er volop gelegenheid is voor inkoop, verkoop of ruil van allerhande zaken op modelspoorgebied. De aanwezige handelaren zorgen voor een ruim en gevarieerd aanbod. Tijdens elke beurs is er minimaal één modelbaan te bewonderen en natuurlijk kun je met je vragen op modelspoorgebied terecht bij de aanwezige clubleden.

- Duurzaamheid: - "In het Duurzaamheidscentrum Assen werken de gemeente en Stichting Het Drentse Landschap samen aan een programma vol educatie, informatie en activiteiten. PrO Assen, school voor praktijkonderwijs, verzorgt er een horeca- en groenopleiding met werk-leertrajecten. Laagdrempelig, actief, speels, verrassend, uitdagend, leerzaam, gratis en vooral leuk: dát is een bezoek aan het Duurzaamheidscentrum. Voor jong en ouder, voor schoolklassen en als uitje in je vrije tijd (bijvoorbeeld een familiedag), voor bezoekers uit de regio of van ver, elke dag van 09.00 tot 17.00 uur. Er is altijd iets te doen. Zo zijn er wisselende exposities en allerlei activiteiten. Sommige activiteiten zijn begeleid, maar er zijn ook activiteiten die je als bezoeker zelfstandig kunt doen.

Je kunt het prachtig vormgegeven gebouw met diverse duurzame oplossingen bekijken. Daarnaast kun je een van de vele routes in het Asserbos lopen of spelenderwijs leren over de duurzame toepassingen in het gebouw met de wist-je-dat-route. Bij de balie liggen gratis wandelroutes klaar, voor jonge kinderen is er een kaboutertocht. Duurzaamheidscentrum Assen doet haar naam met recht eer aan. Het is opgebouwd uit natuurlijke materialen en er zijn allerlei duurzame technieken toegepast. Denk bijvoorbeeld aan verwarming op basis van houtsnippers, de toepassing van zonnepanelen en warmte-koude opslag. Het is daarmee niet alleen een duurzaam gebouw, maar ook een praktijkvoorbeeld voor bezoekers die hun eigen woning of omgeving willen verduurzamen. Een rondleiding is de ideale manier om een kijkje achter de schermen te nemen, en te ontdekken welke duurzame toepassingen het gebouw rijk is."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Assen Boskamp, - idem Noorderbegraafplaats en - idem Zuiderbegraafplaats.

Reactie toevoegen