Atseburen

Plaats
Buurtschap
Súdwest-Fryslân
Fryslân

atseburen_huisnr._8_kopie.jpg

De boerderijen in deze omgeving liggen vaak ver van de weg, aan lange oprijlanen, zoals hier in Atseburen het pand op nr. 8.

De boerderijen in deze omgeving liggen vaak ver van de weg, aan lange oprijlanen, zoals hier in Atseburen het pand op nr. 8.

Atseburen

Terug naar boven

Status

- Atseburen is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 2010 gemeente Wûnseradiel.

- De buurtschap Atseburen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hieslum.

- De buurtschap Atseburen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaamborden Atseburenweg kunt zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Atsebuorren.

Spelling
In de Topografische atlas Friesland wordt de buurtschap als Atzeburen gespeld. Gezien het ontbreken van plaatsnaamborden waaraan wij de huidige spelling kunnen verifiëren, zijn er alleen de straatnaamborden en die luiden Atseburenweg, vandaar dat wij concluderen dat de huidige (voorkeurs)spelling kennelijk met een s is. Daarom houden wij dat op deze pagina ook aan.

Oudere vermeldingen
1664 Atebuyren, ca. 1700 Atebuiren, 1840 Attenburen, 19e eeuw Atseburen.

Naamsverklaring
Betekent buren 'bij de woningen' van de persoon Atze.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Atseburen ligt direct O en direct ONO van Hieslum, NO van Workum en ZO van Parrega, rond de Atseburenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Atseburen 2 huizen met 10 inwoners. Tegenwoordig staan aan de Atseburenweg 3 panden. De huisnummers zijn 2 / 6 / 8, wat suggereert dat er ook een nr. 4 is geweest die kennelijk is afgebroken? De buurtschap zal een handvol inwoners hebben.

Terug naar boven

Beeld

- Drone-filmpje van boerderij Fourseasons op huisnr. 8 en omgeving.

Terug naar boven

Links

- Modelvliegen: - "Modelvliegclub R.M.V.C. The Eagles Z.W.H. is opgericht in 1980 en richt zich op het recreatief vliegen van modelvliegtuigen, zwevers, helikopters en multicopters. We zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart (KNVvL) en zijn daarom bevoegd om les te mogen geven met daarvoor aangestelde instructeurs. Ook mogen wij examens afleggen voor alle modelviegtuigen volgens de KNVvL regels. We hebben een mooi terrein in de Hieslumse buurtschap Atseburen, bij huisnr. 4. Openingstijden: woensdag 12.00-21.00 uur, zaterdag 12.00-18.00 uur en zondag 13.00-18.00 uur. Kom eens vrijblijvend langs om kennis te maken, de koffie staat altijd klaar!"

Reactie toevoegen