Baarlo

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Peelland
Limburg

Baarlo

Terug naar boven

Status

- Baarlo is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Maasbree.

- Onder het dorp Baarlo vallen ook de (6) buurtschappen Bong, Hei, Hert, Schafelt, Soeterbeek en Vergelt.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Baolder.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp het Kôôke-riék.

Terug naar boven

Ligging

Baarlo ligt ZW van Venlo en Tegelen, ZO van Maasbree en grenst in het O aan de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Baarlo 77 huizen met 395 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.600 huizen met ca. 6.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van Baarlo vind je op de site van Historische Werkgroep De Borcht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Baarlo heeft 17 rijksmonumenten.

- Baarlo afficheert zich als kasteeldorp, vanwege de 4 kastelen die je hier kunt vinden: d'Erp, de Berckt, de Raay en Scheres.

- Molen van Baarlo.

- Mariakapellen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval.

- Volksfeesten Baarlo (in 2019 voor de 42e keer, woensdag t/m zondag, eindigt 14 dagen na Pinksteren).

- Mountainbike Streetrace (juni) voor wedstrijdrijders en recreanten. Organisatie: wielerclub Olympia.

- Knooppunt Baarlo Loop (1e zaterdag van juli).

- Theater op Straat Festival (laatste dag van de zomervakantie).

- ProgPower Europe (weekend begin oktober) is een rock- en metalfestival in Baarlo met bezoekers én bands uit de hele wereld. Daarom is de toelichting op hun site ook in het Engels: "Our history goes back to 1999, as we started the festival for the love of progressive rock/metal. There was no festival dedicated to this underrated music genre, reason for us to start an event to promote the scene. Since the beginning our concept is to book a few known bands, but especially give unknown talents a chance to show what they have to offer. In the entire history we have never changed this concept and we will not change it in the near future."

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Met behulp van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) zijn in de naaldbossen bij De Meeren (W van de dorpskern van Baarlo) en Venlo Zaarderheiken in nog geen jaar tijd twee unieke en goed bewaarde grafheuvelgroepen ontdekt met elk tientallen grafheuvels. Ze dateren vermoedelijk uit de midden bronstijd en vroege ijzertijd, de periode tussen 1800 tot 500 voor Christus. De heuvels liggen verscholen en waren tot nog toe onbekend. Twan Ernst, beleidsmedewerker Erfgoed van de gemeente Venlo, ontdekte de grafheuvels op het AHN en deelde deze met de gemeente Peel en Maas.

Uit de late 19e eeuw en begin 20e eeuw zijn uit Baarlo behoorlijk wat meldingen van urnenvondsten bekend. Een deel van de urnen is in museale en private collecties bewaard gebleven. Bijzonder is een bronzen emmer, onder archeologen bekend als de ‘Situla van Baarlo’. De situla en de urnen duiden erop dat bij de ontginning van het heidegebied grafheuvels moeten zijn afgegraven of ‘geplunderd’. De plek waar dit gebeurde is vervolgens in de vergetelheid geraakt. Tot deze recente (her)ontdekking met moderne computertechnieken.

De gemeenten Venlo en Peel en Maas, de Universiteit van Leiden en het Limburgs Museum hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een meerjarig onderzoeksproject. De intentie is om naast een nader wetenschappelijk onderzoek van de grafheuvelgroepen, de bijzondere heuvels te beschermen en voor iedereen toegankelijk en beleefbaar te maken. Publieksbereik en beleving vormen een essentieel onderdeel van de activiteiten. Gezocht wordt naar mogelijkheden om omwonenden en geïnteresseerden de komende jaren actief in het project te laten participeren. In juni 2018 hebben archeologen en studenten Archeologie van de Universiteit Leiden een eerste grondige inventarisatie van de heuvels te Baarlo en Venlo verricht. De heuvels zijn ingemeten, profielen in aanwezige kuilen zijn bestudeerd en boringen zijn gezet. Zo kon de staat van de heuvels worden vastgesteld. De wens is om de jaren erna met diverse methoden en technieken diepgaander onderzoek te verrichten. Het is niet de bedoeling de grafheuvels volledig op te graven. (bron: Limburgs Museum, juni 2018)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Baarlo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Jenaplan Basisschool De Omnibus. - Basisschool De Diamant.

- Sport: - "Voetbalvereniging RKVV Baarlo is opgericht in 1927. Daarvoor bestond er reeds een club onder de naam Excelsior. Die speelde echter niet in een georganiseerd verband. Dit laatste feit is waarschijnlijk de reden voor enkele andere dorpelingen geweest om een tweede voetbalclub op te richten. Nog in datzelfde jaar komt een fusie tot stand met een nieuw bestuur. De nieuwe club kiest voor het tenue: rood/wit verticaal gestreept shirt en zwarte broek. De nieuwe club wordt ingedeeld in de 1e klasse van de toenmalige RKLVB en speelt op een terrein dat meer lijkt op een zandbak, op de grens met Kessel. Door toedoen van Kapelaan Hoefnagels verhuist de club al snel naar een terrein achter Kasteel D'Erp, waar nu de begraafplaats ligt. Een terrein dat eigendom is van Heerboer Driessen , die daarvoor een huursom ontvangt van f 80,- per jaar en vrije toegang tot de wedstrijden. Probleem is alleen dat de bal herhaaldelijk in de gracht belandt...

Halverwege de jaren dertig speelt men ook nog een jaar op een sportveld dat spontaan door Baron Weichs de Wenne beschikbaar wordt gesteld in de buurt van zijn Kasteel aan de Napoleonsbaan. Tot 1935 speelt Baarlo in de 1e klasse van de Limburgse Bond en behoort jaren tot de topploegen zonder kampioen te worden. Vanwege 7 tweede plaatsen binnen acht seizoenen levert dit  de titel "Eeuwige tweede" op. Pas in het seizoen 1935-1936 kan het eerste kampioenschap worden bejubeld en promoveert men via een beslissingswedstrijd tegen Venloosche Boys naar de toenmalige Overgangsklasse. Inmiddels is in 1934 besloten over te stappen naar het tenue rood shirt en zwarte broek, wat het heden ten dage  nog steeds is. Pikant is de reden: Uruguay werd in dat jaar wereldkampioen in datzelfde tenue." Aldus enkele citaten uit de pagina Geschiedenis op de verenigingssite, op welke pagina je nog veel meer kunt lezen over hoe het v.v. Baarlo sindsdien verder is vergaan.

- Veiligheid: - Brandweer Baarlo.

Reactie toevoegen