Baarlo (Zwartewaterland)

Plaats
Buurtschap
Zwartewaterland
Kop van Overijssel
Overijssel

Baarlo (Zwartewaterland)

Terug naar boven

Status

- Baarlo is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Zwartewaterland. T/m 2000 gemeente Zwartsluis.

- De buurtschap Baarlo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zwartsluis.

- Niet te verwarren met de slechts enkele kilometers naar het NW gelegen buurtschap Baarlo bij Blokzijl, die wel een eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek en aldaar 'Baarlo OV' wordt genoemd, ter onderscheiding van het dorp Baarlo in Limburg. Maar er is dus nóg een 'Baarlo OV', zijnde de buurtschap bij Zwartsluis waar deze pagina over gaat.

- De buurtschap Baarlo ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Baarlo ligt NO van het dorp Zwartsluis, rond de gelijknamige weg, en grenst in het N aan het Meppelerdiep. N van die waterloop ligt de gemeente Steenwijkerland (het dorp Wanneperveen e.o.). De buurtschap ligt verder OZO van het dorp Belt-Schutsloot, ZZO van het dorp Giethoorn, ZW van het dorp Wanneperveen en de stad Meppel, WNW van het dorp Staphorst, NW van het dorp Rouveen en N van de stad Hasselt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 was er naast Baarlo ook nog sprake van een buurtschap Stouwe (tegenwoordig is die er niet meer). In de Volkstelling van dat jaar worden zij gezamelijk geteld en omvatten zij samen 6 huizen met 75 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap Baarlo nog altijd slechts een handvol panden, met ca. 20 inwoners.

Reactie toevoegen