Baarlo (Zwartewaterland)

Plaats
Buurtschap
Zwartewaterland
Kop van Overijssel
Overijssel

Baarlo (Zwartewaterland)

Terug naar boven

Status

- Baarlo is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Zwartewaterland. T/m 2000 gemeente Zwartsluis.

- De buurtschap Baarlo valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zwartsluis.

- Niet te verwarren met de slechts enkele kilometers naar het NW gelegen gelijknamige buurtschap bij Blokzijl, die wél een eigen postcode en plaatsnaam heeft in het postcodeboek en aldaar als achtervoegsel achter de plaatsnaam 'OV' heeft, ter onderscheiding van het gelijknamige dorp in Limburg. Maar er is dus nóg een 'Baarlo OV', zijnde de buurtschap bij Zwartsluis waar deze pagina over gaat.

- De buurtschap Baarlo ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Baarlo ligt NO van het dorp Zwartsluis, rond de gelijknamige weg, en grenst in het N aan het Meppelerdiep. N van die waterloop ligt de gemeente Steenwijkerland (het dorp Wanneperveen e.o.). De buurtschap ligt verder OZO van het dorp Belt-Schutsloot, ZZO van het dorp Giethoorn, ZW van het dorp Wanneperveen en de stad Meppel, WNW van het dorp Staphorst, NW van het dorp Rouveen en N van de stad Hasselt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 was er naast Baarlo ook nog sprake van een buurtschap Stouwe (tegenwoordig is die er niet meer). In de Volkstelling van dat jaar worden zij gezamelijk geteld en omvatten zij samen 6 huizen met 75 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts een handvol panden, met ca. 20 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Historische Vereniging Zwartsluis beschrijft op deze pagina het een en ander over de geschiedenis van haar buurtschappen De Velde en Zwartewatersklooster, waar veel - nog veel meer dan op die pagina - over te vertellen valt. Vervolgens stellen zij: "Veel minder is ons bekend over Baarlo, dat 'woest bos' zou betekenen. In een 16e-eeuwse oorkonde wordt dit gebied Averstede genoemd, later De Overstee en Overstede. De oude moerassen en bossen van Staphorst hadden een enorm uitgestrektheid en reikten tot hier. De bewoners van deze buurtschap zijn veel meer dan die van de andere genoemde buurtschappen op Zwartsluis georiënteerd en hebben generaties lang een waardevolle plaats gehad in de kerkelijke leefgemeenschappen en in het verengingsleven."

Reactie toevoegen