Baarschot (Vlierden)

Plaats
Buurtschap
Deurne
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Baarschot (Vlierden)

Terug naar boven

Status

- Baarschot is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Deurne. T/m 1925 gemeente Vlierden.

- De buurtschap Baarschot valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vlierden.

- De buurtschap Baarschot heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Barsend.

Oudere vermeldingen
1423 bi der berscot, 1435 van der Beerschot, 1437 ad locum dictum in die Berscot, 1648 van den Beerschot.

Naamsverklaring
Wel verklaard als een samenstelling van beer 'drek, beer, op beer lijkende modder' en schoot 'hoek hoger land uitspringend in het terrein', zie ook Beerschoten. Ook is geopperd beer 'mannetjeszwijn, ever' en schot 'afgeschoten ruimte, omheind terrein', synoniem van het Middelnederlandse varckenschot, vergelijk 't Schot.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Baarschot ligt rond de wegen Baarschotseweg, Molenhuisweg, Bronweg, Vlierdenseweg (het gedeelte Z van de minirotonde bij de Molenhuisweg; O zijde), Deurneseweg (het gedeelte N van het water Astense Aa; O zijde), Dwergweg, Espenweg en Eikhofweg (het gedeelte NW van de Dolstraat en ZO van de weg Vlierdensedreef). De buurtschap ligt ZO van het dorp Vlierden, ZW van het dorp Deurne, NO van het dorp Ommel, NNO van het dorp Asten en NW van het dorp Liessel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Baarschot 21 huizen met 112 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Reactie toevoegen