Baarsdorpermeer

Plaats
Buurtschap
Koggenland
West-Friesland
Noord-Holland

Baarsdorpermeer huis.jpg

Baarsdorpermeer, een van de vele fraaie, vrijstaande panden in de buurtschap

Baarsdorpermeer, een van de vele fraaie, vrijstaande panden in de buurtschap

Baarsdorpermeer

Terug naar boven

Status

- Baarsdorpermeer is een polder en buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Koggenland. T/m 1978 gemeente Berkhout. In 1979 over naar gemeente Wester-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Koggenland.

- De buurtschap Baarsdorpermeer viel vanouds onder Berkhout, maar valt, sinds Zuidermeer een dorp is, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidermeer.

- De buurtschap Baarsdorpermeer moet helaas plaatsnaamborden ontberen, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaamborden kunt zien dat je in de buurtschap bent aanbeland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Berkhoutermeer, Baarsdorp, 1745 Baersdorpermeer, 1840 Baarsdorpermeer. De gemeente Berkhout werd soms ook wel 'Berkhout en Baarsdorp' genoemd. Wij kunnen ons voorstellen dat de naam Baarsdorpermeer op enig moment de voorkeur heeft gekregen boven Baarsdorp, omdat dat ook de naam is van een dorp in Zeeland en er zo geen verwarring meer kon ontstaan.

Naamsverklaring
Genoemd naar een water dat zijn naam ontleent aan een plaatsje Baarsdorp, misschien te duiden als 'dorp van de persoon Baart'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Baarsdorpermeer ligt rond de gelijknamige weg, W van Hoorn, N van Berkhout en Bobeldijk, NO van Zuidermeer. Vanouds lag de buurtschap in het uiterste noorden van de gemeente Berkhout, en grensde zij in het O, N en W aan de gemeente Wognum en in het ZW voor een klein stukje aan de gemeente Spanbroek. In het NO grenst de buurtschap aan de buurtschap Lekermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De Baarsdorpermeerpolder heeft een oppervlake van 209 hectare. In 1840 omvat de buurtschap Baarsdorpermeer 8 huizen met 52 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het Baarsdorpermeer was oorspronkelijk, zoals de naam al suggereert, een meer. Het meer is in 1624 ingepolderd waardoor het landbouwgrond werd en de gelijknamige buurtschap kon ontstaan. De buurtschap en de gelijknamige weg lopen kaarsrecht als een diagonale lineaal NO-ZW midden door de Baarsdorpermeerpolder. Twee grote poldermolens (beide medio 19e eeuw afgebroken) zorgden voor de afwatering op de boezem van de Westerkogge. Eind 19e eeuw kwam er een stoomgemaal. In 1936 wordt vermeld dat er inmiddels sprake is van een 'windmotorinstallatie', met als reservegemaal een ruwoliemotor gekoppeld aan een centrifugaalpomp. Als je op Molendatabase.org 'Baarsdorpermeer' invoert, krijg je diverse pagina's met nadere informatie over de geschiedenis van de molens (en een pagina over een verdwenen molen in buur-buurtschap Lekermeer).

- De inventaris van het archief van de Polder Baarsdorpermeer is meer dan alleen dat: het bevat ook een beschrijving van de geschiedenis van deze polder.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Voor de inpoldering van de Baarsdorpermeer is gebruik gemaakt van de N hierlangs lopende Rijndijk (van de buurtschap Noordermeer naar de buurtschap Lekermeer) die 80 jaar eerder was aangelegd om het oeverland te beschermen tegen verdere afslag. Op deze oude kade is in het kader van de ruilverkaveling De Gouw een recreatief fietspad aangelegd dat voert door een mooi stukje West-Friesland.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Van 1891 tot 1969 was in Baarsdorpermeer zuivelfabriek CZ De Ster in functie. De fabriek is in 1936 afgebrand maar weer herbouwd. Het complex inclusief de blikvanger van verre: de lange schoorsteen, is behouden gebleven. Anno 2013 waren er plannen voor de bouw van een 'dorps woonerf' van ca. 8 woningen op het terrein van de voormalige zuivelfabriek. Kennelijk is dat niet doorgegaan, want recentelijk lazen wij dat de fam. De Roodt het complex heeft gekocht en bewoont.

- Het oude gemaal Baarsdorpermeer was in 2014 aan het einde van zijn levensduur en is daarom in dat jaar door een nieuw exemplaar vervangen.

Terug naar boven

Links

- Zorgboerderij Zuidermeer, voorheen Mariahoeve (Baarsdorpermeer 26) biedt een zinvolle dagbesteding aan mensen met een beperking.

Reactie toevoegen