Baarstraat

Plaats
Buurtschap
Maasgouw
Midden-Limburg
Limburg

Baarstraat

Terug naar boven

Status

- Baarstraat is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Maasgouw. T/m 2006 gemeente Thorn.

- De buurtschap Baarstraat valt, ook voor de postadressen, onder de stad Thorn.

- De buurtschap Baarstraat heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Baorstraot.

Oudere vermeldingen
1803-1820 en 1835 Baerstraet, 1826 en 1877 Baarstraat.

Naamsverklaring
Betekent straat 'doorgaande weg, verbindingsweg' en baar 'sluitboom, slagboom'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Baarstraat ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Heerbaan, Kapel, Santforterstraat, Veldweg, Sint Annapad, Boekenderweg (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van de stad Thorn), Hagenbroek, Segershof en Panheeldersteeg (ook weer voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van de stad Thorn). De buurtschap ligt direct NO van de stad Thorn, O van het dorp Ittervoort en W van het dorp Wessem, en in de nabijheid van het Kanaal Wessem-Nederweert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Baarstraat 10 huizen met 58 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sinds 2011 heeft Thorn er een kapel bij, en wel in buurtschap Baarstraat. De Sint Josefkapel is gebouwd in opdracht van Stichting Kruisen en Kapellen Thorn. Het is de 18e kapel in Thorn.

Reactie toevoegen