Bahr

Plaats
Buurtschap
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Bahr

Terug naar boven

Status

- Bahr is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 2004 gemeente Angerlo.

- De buurtschap Bahr valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lathum.

- De buurtschap Bahr heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1272 de Bare, 1280 de Baren, 1353-1354 Baer, 1503 Bahr, 1936 Baar.

Naamsverklaring
Misschien bar, baar 'kaal, onbegroeid' en vandaar 'woest land'. De Duitse streeknaam Baar, 1299 in der Bare, herleidt men tot het Oudhoogduitse bâra* 'opbrengst, grondstuk met een bepaalde opbrengst, belastingdistrict', maar dat is waarschijnlijk een regionale ontwikkeling. Plaatsnamen van het type Baar in voormalig Keltisch gebied (vooral Frankrijk) kan men verbinden met het Keltische barr*- 'verheffing, heuvel- of bergtop', maar voor Bahr is Keltische oorsprong onwaarschijnlijk, tenzij de naam is geïmporteerd.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bahr ligt O van Lathum en ZW van Giesbeek en ligt rond de Groenestraat (een zijweg van de rotonde in de provincialeweg N338).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bahr 21 huizen met 144 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen