Bakelsebrug

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Bakelsebrug

Terug naar boven

Status

- Bakelsebrug is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Bakel en Milheeze.

- De buurtschap Bakelsebrug valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bakel.

- De buurtschap Bakelsebrug heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1478 bider Bakelse brug, 1838-1857 Bakelsche Brug.

Naamsverklaring
Betekent brug 'verbinding over een water', hier de Bakelse Aa, behorend bij Bakel.(1) De naam van de brug ter plekke is later dus ook de naam van de omliggende buurtschap geworden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bakelsebrug ligt rond de gelijknamige weg (de N607). De buurtschap ligt ZW van het dorp Bakel, NO van de stad Helmond, Z van de dorpen De Mortel en Gemert, ZO van het dorp Aarle-Rixtel en NW van het dorp Deurne.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bakelsebrug omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Bakelsebrug is een brug waarover de weg de grens ter plaatse van Helmonds gemeentegebied de Bakelse Aa oversteekt. De Bakelse Brug, die over de beek ligt, is een brug gemaakt van beton en ijzer met daarover asfaltbeton. De Bakelse Aa heeft hier een breedte van ongeveer 10,5 meter. De Bakelse Aa (vroeger: Bakelsche Aa) is een zijbeek van de Aa, die ontstaat bij de samenloop van de Oude Aa en de Kaweise Loop. De gekanaliseerde beek is slechts een vijftal kilometers lang en stroomt door natuurgebied Bakelse Beemden en ten noorden van de Helmondse nieuwbouwwijk Dierdonk. Vroeger kwam ze uit in de Nieuwe Aa, maar sinds 1993 komt ze rechtstreeks uit in de omgeleide Zuid-Willemsvaart. De Bakelse Aa vormt ter plekke de gemeentegrens tussen de huidige gemeenten Helmond en Gemert-Bakel. Vóór 1832 werd de naam Bakelse Aa gebruikt voor de gehele beek de Vlier, die via de Kaweise Loop de huidige Bakelse Aa vormt.(2)

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Bakelsebrug en omgeving (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten krijgt, kun je de 'datum van' een tijd, bijvoorbeeld een jaar, naar het verleden terugleggen).

Reactie toevoegen