Bakendorp

Plaats
Buurtschap
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

DK_20110710_1729_Bakendorp_Zeeland.jpg

Bakendorp, boerderij achter de dijk

Bakendorp, boerderij achter de dijk

DK_20110710_1730_Bakendorp_Zeeland.jpg

Bakendorp, boerderij met schuur

Bakendorp, boerderij met schuur

RIT_20110710_5473_Bakendorp_Zeeland.jpg

Bakendorp, arbeidershuisje

Bakendorp, arbeidershuisje

RIT_20110710_5475_Bakendorp_Zeeland.jpg

Bakendorp, golfbrekers voor de dijk

Bakendorp, golfbrekers voor de dijk

Bakendorp

Terug naar boven

Status

- Bakendorp is een voormalig dorp, thans buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, daarbinnen in de regio Zak van Zuid-Beveland, gemeente Borsele. T/m 1969 gemeente Baarland.

- De buurtschap Bakendorp valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Baarland.

- Bakendorp heeft kleine blauwe plaatsnaambordjes, maar het lijkt ons sterk dat de buurtschap, gezien de geringe en bovendien verspreide bebouwing, een 'bebouwde kom' heeft. De kleur blauw hoort wettelijk namelijk te betekenen dat het een bebouwde kom is, en plaatsen buiten de bebouwde kom mogen in principe alle andere kleuren hebben, maar zijn doorgaans wit. Vermoedelijk betreft het hier een particulier initiatief, omdat de buurtschap geen formele plaatnaamborden heeft gekregen?

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Bikkedurp.

Oudere vermeldingen
Baakendorp, Baackendorp, Badickendorp, 13e eeuw Badekendorp, Badicke dorp, 14e eeuw Badekindorp.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bakendorp ligt O van het dorp Baarland, rond de driesprong Bakendorpseweg / Kerkepolderweg. De buurtschap ligt verder ZO van het dorp Kwadendamme, ZZO van het dorp Hoedekenskerke, aan de zeearm Westerschelde, WNW van het dorp Ossenisse en ONO van het dorp Ellewoutsdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bakendorp 9 huizen met 51 inwoners. Ook tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 10 huizen, nu met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Oorspronkelijk lag er een dorp Bakendorp Z van Baarland. De 13e-eeuwse kerk was een dochterkerk van de parochie van Baarland. Na de stormvloeden van 1530 en 1570 is het dorp voor een groot deel in de Westerschelde verdronken. De kerk is in de loop van de 17e en 18e eeuw gesloopt. De torenruïne is nog tot 1838 blijven staan. De laatste zichtbare resten van het dorp zijn bij een ruilverkaveling in 1957 verdwenen. De grafsteen van de in 1518 overleden pastoor Jan Lenaerts bevindt zich in de kerk van het nabijgelegen Hoedekenskerke.

Tot in de 19e eeuw was er een veerpont vanuit buurtschap Bakendorp naar Zeeuws-Vlaanderen.

Reactie toevoegen