Bakkeveen

Plaats
Dorp
Opsterland
Fryslân

Bakkeveen

Terug naar boven

Status

- Bakkeveen is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Opsterland.

- Onder het dorp Bakkeveen valt ook het grootste deel van de buurtschap Allardsoog.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Bakkefean.

Oudere vermeldingen
1232-1233 Backenvene, 1338 Backefene, 1505 Backeffeen alias Dyoertswolt, 16e eeuw Backafaen, 1826 Bakkeveen.

Naamsverklaring
Betekent 'veen van de persoon Bakke'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Bakkeveen ligt O van Drachten en grenst in het N aan de provincie Groningen (De Wilp) en in het O aan de provincie Drenthe (Een-West). Bij Allardsoog bevindt zich dan ook een drieprovinciepunt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Bakkeveen 89 huizen met 453 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bakkeveen lag eertijds meer westelijk, op een landtong in het veen, die een van de weinige verbindingen vormde tussen Friesland en Drenthe. Voor 1230 werd hier op de hei een uithof van het klooster Mariëngaarde gesticht. Het huidige dorp is als veenkolonie ontstaan na het doortrekken van de Drachtster-Compagnonsvaart aan het eind van de 17e eeuw.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bakkeveen heeft 10 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Het in 2007 opgerichte Muziekpodium Bakkeveen organiseert kleinschalige, intieme luisterconcerten, met als belangrijkste doelgroep de liefhebbers van de non-commerciële muziekstromingen die je minder snel op de radio zult horen. De programmering is met name gericht op roots- en bluesmuziek, maar in de loop der jaren hebben is het aanbod wat verbreed, met uitstapjes naar wereld- en jazzmuziek. De wortels van de rootsmuziek liggen in de oude Amerikaanse volksmuziek, zoals: blues, folk, country en gospel. De concerten vinden plaats in De Slotplaats, een bijzonder sfeervolle locatie en ideaal voor dit soort kleinschalige optredens.

Vrijdagavond is de vaste concertavond, maar af en toe wijken ze uit naar andere dagen. De concerten kunnen het beste worden omschreven als luisterconcerten, waarbij artiest en muziek centraal staan. Consumpties zijn dan ook alleen voor en na het concert en in de pauze verkrijgbaar. Muziekpodium Bakkeveen is een hobby van muziekliefhebbers en heeft geen winstoogmerk. Het bedrag dat de bezoekers betalen gaat naar de artiesten en wordt verder gebruikt om de randvoorwaarden te financieren. Gezien de toenemende belangstelling voor de concerten en het beperkt aantal zitplaatsen is het verstandig tijdig te reserveren. Vrijwel ieder concert is namelijk uitverkocht.

- De Vlooienmarkten in Bakkeveen (ca. maandelijks van apri tot november) zijn niet meer weg te denken in het marktaanbod in Noord-Nederland. Het is een van de grootste openluchtmarkten, met doorgaans meer dan 500 standhouders en duizenden bezoekers per markt (bij redelijk weer). De markt staat bekend om haar gezelligheid en omvang. Het aanbod van tweedehands goederen is heel breed: gereedschap, speelgoed, kleding, curiosa, antiek, decoratiemateriaal, meubilair etc. Kortom alles wat niet meer nodig is of van de zolder komt wordt aangeboden en vindt vaak een nieuwe eigenaar. De markt wordt aan de rand van de bebouwde kom gehouden tegen een natuur- en recreatiegebied aan. Dit draagt bij tot de gezellige en ontspannen sfeer. ‘s Ochtends vroeg komen de eerste standhouders en bezoekers, tegelijkertijd met het wakker worden van de vogels.

Hoe werkt het? Standhouders kunnen niet reserveren, gewoon komen. Er is altijd plek. Men komt tussen 5 uur en 8 uur. De organisatie wijst je een plek. Auto kan altijd bij de stand staan. Zelf kleed o.i.d. meenemen om goederen uit te stallen. Standgeld wordt gedurende de markt geïnd (contant: € 7,–; groter dan 6 m betalen € 1,– per meter extra). De markten duren tot 13 uur. Je neemt alles wat overblijft weer mee naar huis. Let op: in principe alleen tweedehands goederen of hobbymatig gemaakte artikelen. Geen horeca, nieuwe handel etc. De markt wordt door vrijwilligers van verenigingen uit Bakkeveen georganiseerd. De opbrengst van het standgeld komt ook ten goede aan deze verenigingen.

- Het Dorpsfeest Bakkeveen (alleen in de even jaren, in het laatste volle weekend van mei) duurt in principe 4 dagen. Op hun website kun je een terugblik vinden op de vorige feesten en een vooruitblik op het volgende feest. Ideeën, opmerkingen en adviezen zijn altijd welkom; het is een feest voor en door de inwoners.

- DoDo Festival (weekend eind augustus).

- Jaarlijks organiseert Stichting Survival Bakkeveen op de 2e zaterdag in september de Giant Survivalrun, waar 1000 deelnemers uit heel Nederland op af komen. Er zijn twee afstanden; 6 km met 24 hindernissen en 8,5 km met 34 hindernissen. Er zijn zowel wedstrijd- als recreantenklassen. De prachtige natuur leent zich uitstekend voor dit evenement en zorgt voor een beleving van formaat. Naast de deelnemers trekt het evenement ook ca. 2000 bezoekers om de deelnemers aan te moedigen en hun prestaties te bewonderen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Boswandeling Slotplaats en Oude Bosch Bakkeveen (7 km) voert je door één van Frieslands grootste aaneengesloten bosgebieden. 2 natuurbeheerders beheren elk een ander deel van het gebied. De Slotplaats is eigendom van Natuurmonumenten en het Oude Bosch valt onder Staatsbosbeheer. Voor de wandelaar gaan beide gebieden naadloos in elkaar over. Op zich niet verwonderlijk, omdat er ooit sprake was van één groot landgoed. De route is een aantrekkelijke mix van statige beukenlanen, vergezichten over de landerijen en smalle, donkere bospaadjes. Je passeert ook enkele vennen en een oefenschans.

- Dúndelle is een verwarmd openluchtzwembad in Bakkeveen met een 25 meter bad, een hoog gelegen springkuil met unieke onderwatervensters en 2 springplanken, een apart gelegen kleuterbad, en een grote zonneweide omgeven door bos. In 2007 is er een - in 2016 vernieuwde - 18 holes wedstrijd-midgetgolfbaan aangelegd, met verschillende hindernissen, in een parkachtige tuin.

- Een traag stroompje, veel meer is het watertje niet dat van Bakkeveen langs de bossen van Beetsterzwaag naar Ulesprong stroomt. Maar kenners weten dat het beekdal van het Koningsdiep van alle Friese beekdalen het minst is aangetast. Dit water en zijn omgeving hebben redelijk ongeschonden de 21e eeuw gehaald. Het eeuwenoude beekdal, met bos, heide en blauwgraslanden, herbergt tal van schatten. Aldus beheerder Staatsbosbeheer. Het is een deelgebied van het grotere natuurgebied Friese Wouden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bakkeveen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Bakkeveen.

- Nieuws: - Nieuws uit Bakkeveen op Facebook.

- Dierenopvang: - Stichting Cavia Bakkeveen zorgt voor caviaopvang, vakantieopvang, herplaatsing en het geven van informatie over cavia's. Ook kun je een cavia uit het caviadorp financieel adopteren. De stichting is open op woensdag en zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Ook kun je hen op deze dagen telefonisch bereiken.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bakkeveen.

Reactie toevoegen