Balhofstede

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Balhofstede

Terug naar boven

Status

- Balhofstede is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1970 gemeente IJzendijke. Per 1-4-1970 over naar gemeente Oostburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap Balhofstede valt, ook voor de postadressen, onder het dorp IJzendijke.

- De buurtschap Balhofstede heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1857 Balhofstee.

Naamsverklaring
Bevat als grondwoord het woord hofstede 'boerderij' (waarvoor zie ook Terhofstede). Het eerste deel bal betekent in dit geval waarschijnlijk 'hekwerk, afsluitbare toegang', waarvoor zie ook Balleman.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Balhofstede ligt Z van de stad IJzendijke, rond de kruising Watervlietseweg (N679) - Oudemansdijk. De buurtschap ligt verder OZO van het dorp Waterlandkerkje, NO van de plaats Waterland-Oudeman in België, NNW van de plaats Watervliet in België en WZW van het dorp Biervliet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Balhofstede omvat slechts enkele huizen, met ca. 10 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Z van IJzendijke ligt het Pontebos. Om er te komen als niet-wandelaar moet je vanuit IJzendijke richting het zuiden rijden en dan bij Balhofstede rechtsaf de polder in langs de Oudemansdijk. Daar is een klein parkeerterreintje en van daaruit kun je het bos bezoeken. Staatsbosbeheer werkt aan een uitbreiding van het gebied in noordelijke richting, dus meer naar IJzendijke toe. Om de toegankelijkheid te verbeteren is er in 2011 een wandelbrug geplaatst over het water van de Passageule. Vanaf de rotonde in de N61 bij IJzendijke kun je daardoor over een wandelpad en over de wandelbrug het bos in en zo een ommetje Pontebos doen. Het bos is overigens genoemd naar de NO van het bos gelegen buurtschap Ponte, maar van daaruit loopt geen weg of pad naar het bos, dus je kunt er vanuit deze omgeving alleen op de hierboven beschreven manieren komen. Aan de westkant van het bos kun je er komen vanuit buurtschap Turkeye.

Reactie toevoegen