Balk

Plaats
Dorp
De Fryske Marren
Fryslân

balk_collage.jpg

Balk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Balk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Balk

Terug naar boven

Status

Balk is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 1983 gemeente Gaasterland. In 1984 over naar gemeente Gaasterlân-Sleat, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren. Het was de hoofdplaats van de gemeente Gaasterlân-Sleat, en voorheen van Gaasterland.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner (mannelijk of vrouwelijk) van dit dorp is een Balkster.

Oudere vermeldingen
1491 toe balc, 1501 toe Balka, 2e helft 16e eeuw Balck.

Naamsverklaring
De plaatsnaam verwijst naar een oude benaming voor een vast brugje, een houten balk als brug.(1)

Terug naar boven

Ligging

Balk ligt W van Sloten en grenst in het NO aan het Slotermeer. Het dorp ligt aan de beide oevers van het riviertje de Luts.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Balk 190 huizen met 1.344 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.600 huizen met ca. 3.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Aanvankelijk valt Balk onder Harich. In 1585 wordt het door Spaanse soldaten uit Groningen geplunderd. In de 18e eeuw wordt het dorp welvarend door de boterhandel. In de 19e eeuw is het een zelfstandig dorp geworden.

Balk kende vanouds diverse geloofsgemeenschappen. Eén daarvan was de gemeente der Mennonieten, die zeer streng in de leer was. In het midden van de 19e eeuw is een grote groep naar Amerika uitgeweken om zich daar in de omgeving van Goshen in de staat Indiana te vestigen. Een gevelsteen in het dorp herinnert nog aan deze oude geloofsgemeenschap.

Op de website Langs de Luts van Johan Groenewoud vind je de gegevens van de bewoners en de woningen langs de Luts in Balk. Uitgangspunt is de bebouwde kom van het dorp in 1832. Dat zijn de huidige Van Swinderenstraat, Raadhuisstraat, Westeinde, Dubbelstraat, Lytse Side en een deel van de Gaaikemastraat, Wilhelminastraat, Meerweg en Pypsterstikke. En ook de latere uitbreidingen richting het Slotermeer, o.a. de Helling, Lutsmond; richting Kippenburg, bijvoorbeeld de woningen van Eigen Haard, de zuivelfabriek; richting Harich, o.a. ZWH garage; richting Wijckel, o.a. de Bolster.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Balk heeft 33 rijksmonumenten.

- Balk heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Historische kern.

- Hervormde kerk (Van Swinderenstraat 6).

- RK Sint Ludgeruskerk uit 1883 met pastorie uit 1903 (Raadhuisstraat 42-44).

- Raadhuis uit 1615.

- Teernstrabrug (bij Van Swinderenstraat 69) uit 1916 over de Luts.

- Standbeeld van dichter Herman Gorter, wiens grootvader in de 19e eeuw doopsgezind predikant was in Balk. Het dorp en het riviertje de Luts zouden de dichter hebben geïnspireerd tot zijn beroemde gedicht 'Mei'.

- Gevelstenen in Balk.

- Op de plaats van het vroegere asielzoekerscentrum (AZC) aan de Wikelerdyk in Balk, bij de ingang van het wandelpad naar het Wieberen van der Heideplein, is in 2018 een aandenken aan het AZC geplaatst. Het gedenkteken bij het bankje waar vaak asielzoekers zaten bestaat uit 15 zwerfkeien, die bij de aanleg van het centrum tevoorschijn kwamen. Ze zijn geplaatst op een tegelplateau, met een gedicht erbij.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- NUT Gaasterlân-Sleat zet zich in voor de bevordering van cultuur, door het organiseren van theatervoorstellingen. Dit kan muziek zijn, maar ook dans, cabaret, lezingen enzovoort. Voor jong en ouder, en voor redelijke toegangsprijzen. NUT Gaasterlân-Sleat is een vereniging met ca. 400 leden, die gerund wordt door enthousiaste vrijwilligers. De voorstellingen vinden doorgaans plaats in Zalencentrum De Treemter in Balk. Soms wordt er uitgeweken naar een andere locatie.

- Op een zaterdag begin juli is er de jaarlijkse Rommelmarkt van Streekharmonie Concordia. De rommelmarkt wordt gehouden in De Treemter van 09.00-13.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 1 euro. Op de rommelmarkt is een grote verscheidenheid aan artikelen te koop tegen uiterst gunstige prijzen. Ook handig om te weten is dat er kan worden gepind. Bij het draaiend rad zijn mooie prijzen te winnen, terwijl je geniet van een kopje koffie met koek.

- De Gaasterlân Rabo Run (op een zaterdag in december) is een initiatief van de supportersclub van Voetbal Vereniging Balk. Het is een prestatieloop/wedstrijdloop voor jong en ouder. Deelnemers kunnen kiezen uit 3 afstanden: de 4 mijl, de 12 km en de 21,1 km.

- Wat zijn en doen de Kerstvrouwen Balk? Wij laten ze hierover graag zelf aan het woord: "Jaren geleden startte ik, Miranda Ras, een actie op om mensen die het zwaar hadden om welke reden ook, een opsteker te brengen tijdens de Feestdagen. Ik vroeg Zwaan Betsema mij erbij te helpen en die deed dit met alle liefde. Binnen een paar dagen waren er vrouwen die heel graag hun steentje hieraan bij wilden dragen en van alles kwamen brengen om de pakketten nog voller te maken dan ze al waren. Het jaar daarop waren er meer mensen die het nodig hadden en daar waren weer die Kerstvrouwen met Kerstengeltjes die ons kwamen helpen.

Toen werden de Kerstvrouwen een feit en zijn wij met elkaar in actie gekomen. In 2016 nog 55 pakketten, in 2017 waren het er meer dan 80! Hoe bijzonder is het als je meer dan 80 "lichtjes" mag brengen... maar soms ook heel verdrietig... Ik wil iedere Kerstvrouw bedanken voor haar inzet maar ook de Kerstengeltjes voor hun tijd en inzet... zonder jullie was het niet gelukt! Volgend jaar komen wij weer terug en hopen dat wij dan weer op jullie kunnen rekenen! *Be the light in someones darkness*" Namens de Kerstvrouwen Balk: Miranda Ras, Zwaan Betsema, Sippie Mous, Anneke Oenema, Carolien Pot, Catharina Schiltstra, Wietske Boukes en Fopje de Jong.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Gezien de ligging aan het Slotermeer is Balk een populaire watersportplaats met o.a. een grote jachthaven aan de rand van het meer.

- Voor fietsers en zeilers vaart er een traditioneel skûtsje als zeilend beurtveer tussen Heeg en Balk.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Balk van fotograaf Martin Stevens.

- Oude ansichtkaarten van Balk.

- Liefhebbers van het dorp Balk worden uitgenodigd om via de beheerders van de Facebookpagina 'Balksters' oude of actuele foto's en verhalen in te sturen, die zij dan op deze pagina plaatsen, zodat alle bezoekers van deze pagina daar dan van kunnen meegenieten.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Balk op Facebook.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Balk Vooruit heeft o.a. als doelen: het behartigen van belangen van de inwoners bij o.a. gemeente, Provincie en Waterschap; het onderhouden van contacten tussen de plaatselijke overheid en de bewoners; het ondersteunen van activiteiten voor Balksters door Balksters; gesprekspartner zijn bij het College van B&W bij onderwerpen die het dorp betreffen.

- Onderwijs en kinderopvang: - Gastouderopvang Ketelbinkie.

- Muziek: - Streekharmonie Concordia Balk is opgericht in 1894.

- Mr. and Mrs. Hospes is het duo bestaande uit Freerk Siemen en Tryntsje Hospes. Het duo brengt "akoestische songs gezongen met een glimlach", van bekende ballads tot dansbare plaatjes. Het stel ontmoette elkaar (opnieuw) in 2012. Ze klikten zowel op muzikaal gebied als persoonlijk. In 2015 zijn ze getrouwd.

- Sport: - Hengelsportvereniging de Bears.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Balk alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen