Balloo

Plaats
Dorp
Aa en Hunze
Drenthe

Balloo

Terug naar boven

Status

- Balloo is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze. T/m 1997 gemeente Rolde.

- Onder het dorp Balloo valt ook de buurtschap Balloërveld.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Baal of Bal. Een inwoner van dit dorp is een Baller.

Oudere vermeldingen
1298-1304 apud Banle, in Banlo, 1381-1383 to Banlo, 1381-1383 to Banne, 1439, 1455 Banloe, 1488 Ballo, 1634 en ca. 1660 Balloo, 1781 Ballo.

Naamsverklaring
Betekent 'banwoud', een samenstelling van ban 'rechtsgebod, rechtsgebied' en lo 'licht, open bos'. Volgens sommigen zou dit woord als juridische term echter nooit hebben bestaan en daarom wordt als verklaring voorgesteld bi Anlo* 'bij Anloo'. Anloo ligt echter niet in de onmiddellijke omgeving van Balloo en een parallel als Banholt wijst toch eenduidig op 'banwoud'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Balloo ligt O van Assen, NW van Rolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Balloo 39 huizen met 211 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Balloo.

- In 1913 kreeg het dorp een café: Café De Viersprong. In 1998 is het pand afgebrand. In 2013 heeft de Ballose toneelvereniging OKK (Oefening Kweekt Kunst) een toneelstuk opgevoerd waarin nog eens de revue passeerde wat er in de loop der jaren in het café zoal gebeurd is (zie de link).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De kern van Balloo is recentelijk heringericht om de verkeersveiligheid te verbeteren. De komgrens van het dorp is geaccentueerd door toepassing van een afwijkende bestrating evenals de kruisingsvlakken. Daarnaast is in de doorgaande route een as-verspringing gerealiseerd. Deze maatregelen beogen de verkeerssnelheid te verlagen en daarmee de veiligheid in het dorp te vergroten. De dorpskern is aangewezen als 30-km zone.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Balloo heeft 1 rijksmonument, namelijk Hunebed D16.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tijdens het Schapenscheerdersfestival en Wolfeest (weekend begin juli) in Balloo kun je lekker rondstruinen rondom de schaapskooi en inspiratie opdoen voor creatieve wolactiviteiten, kijken naar het scheren van de meer dan 500 Drentse heideschapen, workshops volgen (zoals schapen scheren, ruwe vacht vilten, wol verven). Maar ook volop originele producten, tongstrelende lekkernijen, tuinplanten, tuinmeubelen, outdoorkleding, laarzen en serviezen. Voor een indruk van dit evenement zie de Aftermovie Schapenscheerdersfestival en Wolfeest editie 2018.

- Tijdens de HerdersFair (weekend begin oktober) kun je kennismaken met al het goede dat het Noorden te bieden heeft. Geniet van heerlijkheden zoals lamsham, hartige taartjes met lamsgehakt, lamssalami, lam aan het spit (zaterdag) en tongstrelende zoete taartjes met verse ingrediënten. Naast de culinaire invulling van de HerdersFair is er ook aandacht voor de wol van het Drents heideschaap. In het Wolatelier hebben spinsters, breisters en viltsters een prachtige wolcollectie opgebouwd. De deelnemers aan de fair zijn zorgvuldig geselecteerd. Het betreft standhouders die op originele wijze natuurlijke en ambachtelijke producten maken. Verder is er een groot aantal stands met bijzondere en ambachtelijke producten. Robuuste broodplanken, warme wollen dekens, originele lampen etc. En er is ook een hoop lekkers verkrijgbaar: huisgemaakte jams en sappen, ambachtelijke taartjes, desembrood, honing en meer.

- De Herderstocht (kerstavond) is een wandeling van 2,5 km over de Balloërheide NO van Balloo. Tijdens het wandelen kom je Romeinse soldaten tegen die de menigte tellen, de 'echte' herder met zijn schapen, maar ook vertellers; herders die over de engelen vertellen, wijzen die vertellen waar men het Kindje kan vinden en Lukas, die vertelt wat er in de bijbel over geschreven staat, Als laatste zie je een stalletje waar Jozef en Maria zitten met het Kindje Jezus in een voederbak en een ezel. Het pad is 'verlicht' met stormlantaarns, en boven het stalletje hangt een grote ster. Aan het eind van de wandeling kun je chocolademelk kopen (de opbrengst is voor een goed doel) bij de schaapskooi. In de stal worden kerstliederen ten gehore gebracht. De Herderstocht trekt jaarlijks rond de 5.000 deelnemers.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Kampsheide, gelegen W van Balloo, wordt beheerd door Het Drentse Landschap. - Video-impressie van de Kampsheide. - Video met een beschrijving van het archeologisch belang van de Kampsheide.

- Tussen Balloo en buurdorp Loon is een deel van de oude iepenbeplanting hersteld. In Drenthe komen maar weinig iepen voor. Veel iepen zijn ten offer gevallen aan de iepziekte. Een voor iepen dodelijke vaatschimmel, die wordt verspreid door de iepespint kever. Het traject Balloo - Loon is slechts een deel van de oude door iepen geflankeerde route. Tussen Rolde, Nijlande, Amen en Schoonloo zijn hier en daar nog bomen te vinden die uit dezelfde periode dateren. Schitterende monumentale bomen van vaak meer dan een meter doorsnee met een hoogte van rond de 30 meter. Ruim een eeuw geleden was de iep in Aa en Hunze een normale verschijning. Niet vreemd als bedacht wordt dat Drenthe destijds een open landschap kende waarin de wind vrij spel had. Iepen kunnen als geen andere boomsoort tegen wind. Herstel van deze unieke beplanting is gelet op de kans op iepziekte niet zonder risico. Daarom is de Fladderiep geplant, een inheemse soort die weinig gevoelig is voor iepziekte.

De bedoeling is het traject tussen Balloo en Rolde de komende jaren ook te herstellen. Plaatselijk worden daarvoor Amerikaanse eiken geruimd. De nog aanwezige oude iepen blijven staan zolang ze nog niet ziek zijn. Jaarlijks worden deze bomen geïnjecteerd ter voorkoming van iepziekte.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Balloo, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Vereniging Dorpsbelangen Balloo.

- Zorg: - Zorgboerderij de Balloohoeve (Balloo 52) wordt geleid door een enthousiast team dat dagbesteding biedt. Het is een agrarisch middelgroot bedrijf met verbreding. De verbreding bestaat uit een koffie- en theeschenkerij, boerderijwinkel, boerencamping, agrarisch natuurbeheer, groentetuin en ijsmakerij. De begeleiding wordt door vaste begeleiders gedaan die een agrarische en/of zorg achtergrond hebben. Hun missie is om de deelnemers te laten wennen aan de dagstructuur en zo mogelijk terug te brengen in de maatschappij ongeacht tijd. De visie van de Balloohoeve is dat de deelnemer centraal staat en er gekeken word naar de positieve en gezonde kanten van de deelnemer. Ze kunnen te allen tijde zichzelf zijn en hoeven zich niet te bewijzen.

Voor elke deelnemer is er werk op maat, hierdoor ontstaat er structuur bij de deelnemer doordat deze min of meer zijn/haar eigen werkzaamheden heeft die dag in dag uit terug komen op de boerderij. Belangrijk is dat het niet uitmaakt hoelang een deelnemer bezig is met een activiteit, hierdoor ontstaat een lage werkdruk. De deelnemer geeft zelf aan welke werkzaamheden hem/haar aantrekken. Door de omgeving van de Balloohoeve onderscheidt zij zich van andere zorgboerderijen. Deelnemers op de Balloohoeve staan namelijk nauw in contact met mensen van buitenaf, doordat de Balloohoeve midden in het dorp Balloo ligt.

- De Buurderij is een woon-, leer- en werkcentrum voor mensen met een specifieke zorgvraag dan wel afstand tot de arbeidsmarkt. De doelgroepen zijn jongeren en (jong)volwassenen met een psychiatrische aandoening, in het bijzonder Autisme Spectrum Stoornis (A.S.S.) al dan niet in combinatie met een verstandelijke beperking. De Buurderij biedt woonruimte aan 9 mensen en heeft dagbesteding op het gebied van dierverzorging, kleinschalige horeca, houtbewerking en klusactiviteiten. De Buurderij ligt aan de rand van de bebouwde kom van Balloo, in een groene omgeving, aan een rustige weg.

Begin 2018 dreigde de Buurderij failliet te gaan, maar zij is net op tijd overgenomen door ondernemer Jannes Janssens uit Assen, aldaar bekend als koper van het historische gebouw het Wapen van Drenthe, en van de Kostuumcentrale aan de Collardslaan, waar kantoren in komen. Ook is Janssens bestuurder geweest bij ziekenhuizen. Zijn broer Koen gaat de Buurderij runnen. De Janssens willen in de loop van 2018 uitbreiden naar 16 woonruimten. Verder willen ze de theeschenkerij vernieuwen, om straks weer dagjesmensen te kunnern ontvangen, en komt er een landwinkel.

Reactie toevoegen