Bankenstraat

Plaats
Buurtschap
Etten-Leur
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

bankenstraat_buurtvereniging.jpg

Buurtvereniging Bankenstraat e.o. is in 1978 opgericht

Buurtvereniging Bankenstraat e.o. is in 1978 opgericht

Bankenstraat

Terug naar boven

Status

- Bankenstraat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Etten-Leur.

- De buurtschap Bankenstraat valt, ook voor de postadressen, onder de kern Etten-Leur.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
In een Brugse schepenbrief uit 1413 komt de naam het eerst voor: 'die Banken'. Ook in 1430 worden 'de Bancken' al genoemd, terwijl de straat reeds in 1465 genoemd wordt in het vestboek: 'oest bancken strate'.

Naamsverklaring
De straat is vernoemd naar de turfwinning. Banken waren óf legakkers waarop de turf te drogen werd gelegd, óf het ging om een laag turf van één turf lang en diep tot de bodem van de veenkuil. Vermoedelijk voerde de straat naar deze banken, eerder dan dat dergeljke banken aan weerszijden lagen. (bron: site van de buurtvereniging)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bankenstraat ligt rond de gelijknamige weg en de daaraan grenzende wegen Geerstraat, Goorstraat, Kuijerstraat, Rioolseweg en Hoevenseweg, W en NW van het dorp Etten-Leur, W van de buurtschap Haansberg, O van buurtschapsdeel Lage Donk van de buurtschap Donk. - Verklaring van de straatnamen in de buurtschap. De buurtschap ligt verder O van het dorp Hoeven, Z van de stad Zevenbergen, ZW van het dorp Langeweg, NO van het dorp Bosschenhoofd en NNO van de dorpen St. Willebrord en Sprundel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bankenstraat omvat ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Bankenstraat is in 1937 verhard.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De woonboerderij op Bankenstraat 3 is een rijksmonument. "Boerderij met pannendak op het woongedeelte en rieten wolfdak op het stalgedeelte; zesdelige schuiframen met groene luiken. Schuur gedeeltelijk van steen, gedeeltelijk van hout, met rieten dak. Karhuis met rieten dak." Aldus de beschrijving van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zaterdag in september zijn er de Bankenstraatse Boerenspelen, met o.a. kipschieten, geitmelken, aardappelmeppen, schoenmaatherkennen en trekkerrace.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit buurtschap Bankenstraat op Facebook.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Bankenstraat e.o. is opgericht in 1978. Behalve de in de naam van de vereniging genoemde straat omvat het werkgebied van de vereniging ook de Goorstraat, Geerstraat, Kuijerstraat, Rioolseweg en Hoevenseweg.

Reactie toevoegen