Barendrecht

Plaats
Dorp en gemeente
Barendrecht
Zuid-Holland

ZH gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Barendrecht

Terug naar boven

Status

- Barendrecht is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland. T/m 1835 was het dorp gesplitst in de gemeenten Oost-Barendrecht en West-Barendrecht. Vanaf 1836 was de naam van de gemeente, na de samenvoeging van deze twee gemeenten tot één gemeente, t/m 1885 Oost- en West-Barendrecht. In 1886 is deze naam gewijzigd in die van de huidige gemeentenaam.

- Wapen van de gemeente Barendrecht.

- Wapen van de voormalige gemeente Oost- en West-Barendrecht.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Barendrecht.

- Onder het dorp Barendrecht vallen ook de buurtschappen Barendrechtse Veer, Charloisse Lagedijk (deels), Noldijk, Reijerwaard en Smitshoek (grotendeels), een deel van de buurtschap Koedood en een deel van de buurtschap Wevershoek. Dit zijn 7 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1265 Berendrech, 1280-1287 en 1323 Berendrecht2, 1312 en 1334 Barendrecht, 1573 Barendreecht.

Naamsverklaring
Samenstelling van drecht 'overtoom, veer, waterloop' en bere 'drek, beer, op beer lijkende modder' of beer 'mannetjeszwijn, ever' (vergelijk Ossendrecht, Zwijndrecht). Een persoonsnaam Bero is eveneens mogelijk, vergelijk Duivendrecht, Papendrecht en Woensdrecht, maar wordt door sommigen minder waarschijnlijk geacht.(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Barendrecht ligt Z van de stad Rotterdam, ZW van de dorpen Bolnes, Slikkerveer en Ridderkerk, W van de dorpen Rijsoord, Oostendam en Hendrik-Ido-Ambacht, NW van de dorpen Heerjansdam en Zwijndrecht, NNW van het dorp Puttershoek, NO van de dorpen Heinenoord, Goidschalxoord, Oud-Beijerland en Mijnsheerenland, O van het dorp Rhoon en ZO van het dorp Heijplaat. In het Z grenst de gemeente aan de rivier de Oude Maas. In het N van de gemeente loopt de A15; centraal door de gemeente loopt de A29, van N naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Oost- en West-Barendrecht 241 huizen met 2.027 inwoners, verdeeld in de buurtschappen West-Barendrecht 96/952 (=huizen/inwoners), Oost-Barendrecht 80/684 en Karnisse 65/391. Tegenwoordig hebben de gemeente en het dorp ca. 22.000 huizen met ca. 48.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De huidige gemeente ligt op het grondgebied van drie vroegere ambachtsheerlijkheden, namelijk Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse. De oudste vermelding van het ambacht Oost-Barendrecht stamt uit 1264. De ambachten lagen in de Riederwaard, een gebied dat vanaf de 12e eeuw is bedijkt en in de 13e en 14e eeuw regelmatig met dijkdoorbraken werd geconfronteerd. Vanaf 1484 is de definitieve indijking gestart met de Binnenlandse polder (het gebied ten noorden van de Voordijk, de Middenbaan en de Dorpsstraat). De Buitenlandse polder ten zuiden van die lijn is in 1555 van een dijk voorzien. De Zuidpolder ten zuiden van de Middeldijk is in 1649 drooggelegd. Tenslotte is in 1748 de Vredepolder van een dijk voorzien.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende instanties:

- De Historische Vereniging Barendrecht heeft ca. 600 leden en voert als slogan 'Het geheugen van Barendrecht'. Om dat waar te maken zijn wekelijks tientallen vrijwilligers bezig om de diverse archieven en voorwerpen te beheren, toegankelijk te houden en belangstellenden te informeren over de (gemeentelijke of persoonlijke) geschiedenis. Voor belangstellenden is in hun museum D'Ouwe School een permanente expositie en worden er regelmatig thematentoonstellingen georganiseerd. Leden en donateurs ontvangen bovendien ieder kwartaal het Contactblad. Speciaal voor onderwijsdoeleinden vind je onder de kop Educatief een aparte website waar de Barendrechtse geschiedenis uitvoerig is beschreven.

Om een goede toegankelijkheid te verkrijgen is het fotoarchief van de vereniging gedigitaliseerd en wordt er gewerkt aan een digitaal doorzoekbaar bestand van alle verzamelde voorwerpen, kaarten e.d., die daarvoor worden gefotografeerd en omschreven. Ook oude 8, 16 en 35 mm films worden gedigitaliseerd en gerestaureerd, waarna die bestanden worden gebruikt voor het maken van documentaires door er commentaar en geluid aan toe te voegen. Deze documentaire films worden op DVD gezet, waardoor ook deze films voor iedereen weer toegankelijk en begrijpelijk zijn geworden. Veel oude akten in hun archieven zijn met de hand in oud Nederlands geschreven waardoor het voor veel mensen zeer moeilijk leesbaar is. Daarom worden deze vertaald naar hedendaags Nederlands. Er is dus veel te doen bij deze vereniging en extra hulp, in vorm variërend van huishoudelijk werk tot specialistische taken, is altijd welkom.

- De stadsarchivaris van Rotterdam is ook stadsarchivaris van vier omliggende gemeenten: Albrandswaard, Barendrecht, Lansingerland en Ridderkerk. Stadsarchief Rotterdam heeft daarom de archieven van deze gemeenten in huis en ook veel particuliere archieven. Om het culturele erfgoed in deze gemeenten meer zichtbaar te maken, zijn de afgelopen jaren diverse projecten uitgevoerd. Zo zijn door een enthousiaste groep vrijwilligers delen van archieven en collecties digitaal toegankelijk gemaakt, uiteenlopend van afbeeldingen en akten van de burgerlijke stand tot notariële akten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Barendrecht heeft 19 rijksmonumenten.

- Barendrecht heeft 61 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) Dorpskerk (Dorpsstraat 148) dateert uit 1512 en heeft dus in 2012 het 500-jarig bestaan gevierd. Het is een eenbeukig gebouw met driezijdige koorsluiting en bakstenen venstertraceringen. Bakstenen klokketorentje uit 1787. In de koorsluiting een gotische steen met opschrift in relief. Uitbouw aan de noordzijde uit de 18e eeuw. De kerk draagt een gotisch houten tongewelf met een in 1962 aangebrachte beschieting. Het gebouw is in 1960-1962 gerestaureerd. Tot de inventaris behoren een 17e-eeuwse preekstoel met twee koperen lichtarmen, een lezenaar en een doopbekkenhouder; vier 18e-eeuwse lichtkronen en een aantal 17e- en 18e-eeuwse zerken. Klokkenstoel met klok van A. en P. Petit uit 1759, diam. 97,1 cm. Het orgel is in 1994 gebouwd door de firma Gebr. Vermeulen (Weert). De Dorpskerkgemeente biedt sinds december 2018 tevens onderdak aan de (van oorsprong) Gereformeerde wijkgemeente Zuid-Oost, afkomstig uit de Triomfatorkerk. Beide wijkgemeenten besteden in hun gezamenlijke erediensten bijzondere aandacht aan liturgie en kerkmuziek en zij zijn onderweg naar een geloofsgemeenschap die een 'Kerk met een aanbod' wil zijn in en rondom het oudste godshuis van Barendrecht.

- De Dorpskerk vormt een prachtig, uniek dorpsbeeld samen met de vlakbij gesitueerde, door Roelof Kuipers ontworpen watertoren (Dorpsstraat 152) uit 1912, een van de mooiste watertorens in Nederland (ook in Hellevoetsluis bestaat zo'n uniek dorpsbeeld van een historische watertoren, die ruim hoger is dan de vlak ernaast gesitueerde RK kerk). De bouwstijl is Overgangsstijl, met elementen uit de Italiaanse Renaissance. De watertoren van Heerenveen was vrijwel identiek. De trouwzaal is later aan de toren gebouwd. De rijksmonumentale watertoren heeft een hoogte van 36 meter en een waterreservoir van 120 m3. Sinds 1981 is de watertoren niet meer als zodanig in functie.

- Zuiderhavenkerk (Gereformeerde Gemeente).

- De Pendrechtse Molen (Charloisse Lagedijk 364) is in 1731 gebouwd en bemaalde de polder Pendrecht. In 1993 is de molen ongeveer drie kilometer naar het oosten verplaatst, waarbij de molen van Rotterdams grondgebied naar dat van Barendrecht verhuisde. De molen ligt iets ten noorden van de A15 en is vanaf de weg goed te zien. Vanaf 1842 werd er in de molen ook gewoond. Het woongedeelte van de molen is weer teruggebouwd, zodat te zien is hoe de molenaar met zijn gezin tot 1905 woonde. In dat jaar is de woning onbewoonbaar verklaard. Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde zorgt ervoor dat de molen een levend monument blijft: in het zomerseizoen (vanaf Pasen) draait de Pendrechtse Molen op woensdag, zaterdag en zondag van 9:00-16:30 uur. In het winterseizoen draait de molen op woensdag, vrijdag en zaterdag. Op de momenten dat de molen draait, is deze te bezichtigen. Op Landelijke Molendag en op Open Monumentendag worden er bijzondere evenementen rond de molen georganiseerd. De Pendrechtse Molen is maalvaardig in circuit, wat wil zeggen dat het water in de vijvers in het park rond de molen door de Pendrechtse Molen wordt rondgepompt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De opbrengst van de Bethel Bazar (eind mei) in en bij de Bethelkerk, is voor diverse goede doelen, zowel lokaal als in de Derde Wereld. De opbrengst van editie 2018 was ca. 15.000 euro. De organisatie is nog wel dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, omdat de afgelopen jaren mensen zijn weggevallen en de huidige organisatoren ook een dagje ouder worden, want anders is er in 2020 de laatste editie.

- Avondvierdaagse (juni).

- Aan het begin van de zomer, op een zaterdag eind juni, viert heel Barendrecht in de Oude Dorpskern het ZomerFeest. Dit jaarlijks terugkerende evenement omvat tal van zomerse activiteiten voor jong en ouder, waaronder het KinderPlein rondom de Dorpskerk en het grote muziekpodium op het Doormanplein, met een doorlopend live muziekprogramma van 12.00-22:30 uur. De ZomerMarkt met uiteenlopende kramen staat opgesteld vanaf winkelcentrum de Middenbaan tot aan de Oude Dorpskern. Het Barendrechtse verenigings- en bedrijfsleven laat zich tijdens het ZomerFeest op verschillende manieren zien en horen, wat garant staat voor een bijzonder programma en een gezellige mix van publiek.

Rondom de Dorpskerk is plaats voor uitdagende en vermakelijke kinderactiviteiten in de vorm van knutselworkshops, schmink en spannende doe-dingen. Belangrijke gebouwen in de oude dorpskern openen tijdens het ZomerFeest hun deuren voor bezichtiging. Tijdens een korte rondleiding word je volledig geïnformeerd over het ontstaan van het dorp Barendrecht. De dag wordt feestelijk afgesloten met een spetterend concert in de avond.

- Ronde van Barendrecht (wielrennen, juli, in 2019 voor de 49e keer).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Theater het Kruispunt biedt een breed aanbod voorstellingen en films met voor ieder wat wils. Gevestigde namen, nieuwe talenten, lokaal talent en voorstellingen waarvan wij denken dat ze meer dan de moeite waard zijn, zijn in het programma te vinden. Daarnaast vertoont het theater een veelzijdig filmaanbod. Elke dinsdagavond is het filmavond, en elke eerste woensdagmiddag van de maand wordt er een jeugd/familiefilm vertoond. Theater het Kruispunt is in 2016, 2017 én 2018 uitgeroepen tot Meest Gastvrije Theater van Nederland in de categorie kleine gemeenten (brons en goud)! In de fijne theaterzaal heb je altijd goed zicht op het podium. Door de centrale ligging is het theater uitstekend te bereiken, met gratis parkeergelegenheid voor de deur. Theater het Kruispunt is gevestigd in gebouw Het Kruispunt. Samen met De Bibliotheek AanZet, Exxact Barendrecht en Spruit eten & drinken vormen wij een inspirerende ontmoetingsplek voor jong en ouder."

- In 2011 is 17 hectare natuur- en recreatiegebied in de Zuidpolder gerealiseerd. Het gebied ligt tussen de Achterzeedijk en de Kilweg, ten oosten van de A29. De gemeente wil in de toekomst het hele gebied tussen de bebouwde kom van Barendrecht en de Oude Maas inrichten als openlucht natuur- en recreatiegebied. Na de Kleine Duiker en het Barendbos is de 17 hectare natuurgebied in het meest westelijke deel van de polder een volgende stap in de realisatie van de Zuidpolder. In dit deel van de Zuidpolder staat natuurbeleving voorop. Waterschap Hollandse Delta heeft twee recreatieplassen gegraven. Een fietspad verbindt het Kilpad met de Achterzeedijk en er zijn struin- en wandelpaden.

Levend Landbouwmuseum De Kleine Duiker heeft een gedeelte van het perceel bij de Achterzeedijk in beheer. Op dit perceel lopen schapen. Ook is er een aanlegsteiger voor kano's. De steiger is onder andere aangelegd voor de toekomstige Blauwe Verbinding. Met de Blauwe Verbinding krijgt het Zuiderpark in Rotterdam-Zuid een permanente waterverbinding met het Waaltje. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit en neemt de recreatiewaarde toe. Want recreanten kunnen in de toekomst via deze open watergang van 7 kilometer varen tussen het Zuiderpark en Barendrecht. Daarnaast draagt de 17 hectare bij aan realisatie van het regionale Park Deltapoort. (bron: Gemeente Barendrecht, 23-4-2011)

- De Kleine Duiker (3e Barendrechtseweg 511) is een vrij toegankelijke (kinder)boerderij met recreatieve en leerzame activiteiten, particulier paardenpension en dagbesteding voor mensen met een beperking. De stichting heeft een maatschappelijke en educatieve doelstelling. Bij De Kleine Duiker krijg je een goed beeld van het traditionele boerenleven, met respect voor mens, dier en natuur. In 2018 hebben ze dankzij fondsenwerving een paddock kunnen aanleggen.

- Sinds 1958 exploiteert Speeltuinvereniging De Oranjetuin deze speeltuin in de Oranjewijk. Met mooi weer geopend van april t/m oktober. De vereniging en de speeltuin worden geheel gerund door vrijwilligers. Toegang voor niet-leden is 2 euro per kind vanaf 2 jaar. Een gezinslidmaatschap kost 25 euro per jaar.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Barendrecht (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Barendrecht. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuwssite Barendrecht Nu. - Barendrechts Dagblad. - Huis-aan-huismagazine Barendrecht Carnisse Nieuws verschijnt 6x per jaar. Via de link kun je de laatste editie bekijken. - Huis-aan-huiskrant Het Zuiden is via de link ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Bewonersvereniging Dorpskern Oud-Barendrecht.

- Jeugd: - Op zaterdag wordt een gedeelte van de Waterpoort en ODS De Zeppelin omgetoverd tot locatie van Jeugdtheater Hofplein Barendrecht. Deelnemers van 6-12 jaar maken hier iedere week theater.

- Jongeren: - "Jongerenwerk Barendrecht organiseert op verschillende locaties allerlei activiteiten voor, door en met jongeren van 10 tot 22 jaar (zoals sport-/voetbalactiviteiten, huiswerkbegeleiding, algemene begeleiding, uitwisselingsprojecten, organiseren van evenementen, Bizzkids, Kookclub, ondersteuning bij vinden van bijbaan). Als het aan ons ligt, hoef je je nooit te vervelen! Het jongerenwerk is een onderdeel van KijkopWelzijn. Samen met de Buurtsportcoach bieden we verschillende activiteiten aan en daarnaast zijn de jongerenwerkers als coach verbonden aan het Wijkteam."

- Sport/bewegen: - Voetbalvereniging BVV.

- De voorganger van Hockeyclub Barendrecht (HCB) is begonnen in 1976, als onderdeel van de toenmalige Tennis- en Hockeyvereniging. In 2007 zijn beide disciplines verzelfstandigd. Inmiddels spelen ruim 1100 leden wekelijks met veel inzet en enthousiasme bij HCB. HCB is op sportief gebied een ambitieuze club. De stap naar de eerste klasse zien zij als reëel doel. Tegelijkertijd hebben zij een veilig sportklimaat en sportplezier voor de leden hoog in het vaandel staan. Zoals zij begonnen zijn, streven zij het nog altijd na: een vereniging van vrienden, vriendinnen en gezinnen. Een familiaire en vertrouwde sfeer als basis voor de sportbeoefening.

- "Het project Buurtsportcoach is in 2013 gestart. De Buurtsportcoach heeft als doelstelling het sport- en beweegaanbod in Barendrecht te versterken, te verbreden en meer toegankelijk te maken voor alle bewoners, met speciale aandacht voor de kwetsbaren in de samenleving. Dit doen wij niet alleen. Juist in samenwerking met de huidige sport- en beweegaanbieders en de diverse partners binnen onder meer de sectoren welzijn, zorg, onderwijs en opvang wordt vraag en aanbod met elkaar verbonden en uitgebreid. Er zijn samenwerkingen met vele Barendrechtse partners en er zijn dan ook al vele mooie initiatieven gerealiseerd. Kijk rond op de website om te zien welke activiteiten worden aangeboden. Inschrijven kan door te bellen of mailen naar de Buurtsportcoach. Mocht je als bedrijf, school, vereniging of individu nog een vraag of wens hebben waarbij de Buurtsportcoach een rol zou kunnen spelen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Samen zorgen we voor een sportief Barendrecht!"

- Welzijn: - "In Barendrecht zijn vier wijkteams van MEE Rotterdam-Rijnmond actief. Als je informatie, advies en/of ondersteuning nodig hebt op het gebied van opvoeden, welzijn, zorg, werk en inkomen kan het wijkteam je ondersteunen. In de wijkteams werken deskundigen op het gebied van onder meer opvoedvragen, ouderenproblematiek, wonen, mantelzorg, werk, relatieproblemen, eenzaamheid, schulden en huiselijk geweld. De medewerker van het wijkteam ondersteunt je bij het duidelijk krijgen van je vraag of probleem. Samen onderzoek je wie kan helpen bij de beantwoording van je vragen of de oplossing van je problemen. In eerste instantie kijk je wat je zelf kunt doen, wat je samen met familie, buren en vrienden kunt oplossen en waar ondersteuning vanuit het wijkteam gewenst is. Als specialistische zorg nodig is, begeleiden wij je in het vinden hiervan. Wij kennen ook de organisaties in jouw omgeving die iets zouden kunnen betekenen. Het wijkteam behandelt alle aanvragen vertrouwelijk. Aan de dienstverlening door het wijkteam zijn geen kosten verbonden."

- Als makelaar in vrijwillige inzet slaat Stichting Present Barendrecht een brug tussen mensen die talenten, tijd en kunde willen geven en mensen die met die hulp gebaat zijn. Nut en noodzaak van alle Present projecten wordt door maatschappelijke organisaties getoetst.

- Stichting Voedselbank Barendrecht wil enerzijds direct mensen helpen die onder een bepaald bestaansminimum leven door middel van het verstrekken van voedselpakketten en anderzijds de verspilling van voedsel tegengaan.
Zij doet dat door kwalitatief goede voedingswaren in te zamelen en wekelijks voedselpakketten uit te delen aan gezinnen en alleenstaanden die in grote armoede leven.

- Stichting Dajong biedt mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding. Repareren, installeren en nieuwbouwen van computers is hun interesse en dat werk bieden wij in ons project Dajong Computervrienden. Is je computer of notebook stuk? Bied hem bij ons aan en wij onderzoeken wat de klacht is. Kunnen wij hem zonder onderdelen te moeten kopen weer repareren dan is het kosteloos.

- Veiligheid: - EHBO Vereniging Barendrecht is opgericht in 1928 en heeft ca. 35 gediplomeerde EHBO’ers. De lessen en bijeenkomsten vinden plaats in gebouw Trefpunt (Dr. Kuyperstraat 4). Jaarlijks worden in de periode oktober-april de herhalingslessen voor het diploma Eerste Hulp bij Ongevallen (EHBO) verzorgd.

- Genealogie: - Doop-, trouw- en begraafregisters (DTB) Barendrecht 1655-1805.

Reactie toevoegen