Barendrecht

Plaats
Dorp en gemeente
Barendrecht
Zuid-Holland

ZH gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oost- en West-Barendrecht in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Barendrecht

Terug naar boven

Status

- Barendrecht is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland. T/m 1835 was het dorp gesplitst in de gemeenten Oost-Barendrecht en West-Barendrecht. Vanaf 1836 was de naam van de gemeente, na de samenvoeging van deze twee gemeenten tot één gemeente, t/m 1885 Oost- en West-Barendrecht. In 1886 is deze naam gewijzigd in die van de huidige gemeentenaam.

- Wapen van de gemeente Barendrecht.

- Wapen van de voormalige gemeente Oost- en West-Barendrecht.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Barendrecht.

- Onder het dorp Barendrecht vallen ook de buurtschappen Barendrechtse Veer, Charloisse Lagedijk (deels), Noldijk, Reijerwaard en Smitshoek (grotendeels), een deel van de buurtschap Koedood en een deel van de buurtschap Wevershoek. Dit zijn 7 buurtsachappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1265 Berendrech, 1280-1287 en 1323 Berendrecht2, 1312 en 1334 Barendrecht, 1573 Barendreecht.

Naamsverklaring
Samenstelling van drecht 'overtoom, veer, waterloop' en bere 'drek, beer, op beer lijkende modder' of beer 'mannetjeszwijn, ever' (vergelijk Ossendrecht, Zwijndrecht). Een persoonsnaam Bero is eveneens mogelijk, vergelijk Duivendrecht, Papendrecht en Woensdrecht, maar wordt door sommigen minder waarschijnlijk geacht.(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Barendrecht ligt Z van de stad Rotterdam, ZW van de dorpen Bolnes, Slikkerveer en Ridderkerk, W van de dorpen Rijsoord, Oostendam en Hendrik-Ido-Ambacht, NW van de dorpen Heerjansdam en Zwijndrecht, NNW van het dorp Puttershoek, NO van de dorpen Heinenoord, Goidschalxoord, Oud-Beijerland en Mijnsheerenland, O van het dorp Rhoon en ZO van het dorp Heijplaat. In het Z grenst de gemeente aan de rivier de Oude Maas. In het N van de gemeente loopt de A15; centraal door de gemeente loopt de A29, van N naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Oost- en West-Barendrecht 241 huizen met 2.027 inwoners, verdeeld in de buurtschappen West-Barendrecht 96/952 (=huizen/inwoners), Oost-Barendrecht 80/684 en Karnisse 65/391. Tegenwoordig hebben de gemeente en het dorp ca. 22.000 huizen met ca. 49.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De middeleeuwse nederzetting Barendrecht is bij de overstroming van de Reiderwaardpolder in 1373 verdronken. Het huidige dorp is ontstaan na de herinpoldering van het gebied aan het eind van de middeleeuwen.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Barendrecht. De vereniging heeft ca. 600 leden en voert als slogan 'Het geheugen van Barendrecht'. Om dat waar te maken zijn wekelijks tientallen vrijwilligers bezig om de diverse archieven en voorwerpen te beheren, toegankelijk te houden en belangstellenden te informeren over de (gemeentelijke of persoonlijke) geschiedenis. Voor belangstellenden is in hun museum D'Ouwe School een permanente expositie en worden er regelmatig thematentoonstellingen georganiseerd. Leden en donateurs ontvangen bovendien ieder kwartaal het Contactblad. Speciaal voor onderwijsdoeleinden vind je onder de kop Educatief een aparte website waar de Barendrechtse geschiedenis uitvoerig is beschreven.

Om een goede toegankelijkheid te verkrijgen is het fotoarchief van de vereniging gedigitaliseerd en wordt er gewerkt aan een digitaal doorzoekbaar bestand van alle verzamelde voorwerpen, kaarten e.d., die daarvoor worden gefotografeerd en omschreven. Ook oude 8, 16 en 35 mm films worden gedigitaliseerd en gerestaureerd, waarna die bestanden worden gebruikt voor het maken van documentaires door er commentaar en geluid aan toe te voegen. Deze documentaire films worden op DVD gezet, waardoor ook deze films voor iedereen weer toegankelijk en begrijpelijk zijn geworden. Veel oude akten in hun archieven zijn met de hand in oud Nederlands geschreven waardoor het voor veel mensen zeer moeilijk leesbaar is. Daarom worden deze vertaald naar hedendaags Nederlands. Er is dus veel te doen bij deze vereniging en extra hulp, in vorm variërend van huishoudelijk werk tot specialistische taken, is altijd welkom.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Barendrecht heeft 19 rijksmonumenten.

- Barendrecht heeft 61 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde (PKN) Dorpskerk heeft in 2012 het 500-jarig bestaan gevierd.

- Pendrechtse Molen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Aan het begin van de zomer, op een zaterdag eind juni, viert heel Barendrecht in de Oude Dorpskern het ZomerFeest. Dit jaarlijks terugkerende evenement omvat tal van zomerse activiteiten voor jong en ouder, waaronder het KinderPlein rondom de Dorpskerk en het grote muziekpodium op het Doormanplein, met een doorlopend live muziekprogramma van 12.00-22:30 uur. De ZomerMarkt met uiteenlopende kramen staat opgesteld vanaf winkelcentrum de Middenbaan tot aan de Oude Dorpskern. Het Barendrechtse verenigings- en bedrijfsleven laat zich tijdens het ZomerFeest op verschillende manieren zien en horen, wat garant staat voor een bijzonder programma en een gezellige mix van publiek.

Rondom de Dorpskerk is plaats voor uitdagende en vermakelijke kinderactiviteiten in de vorm van knutselworkshops, schmink en spannende doe-dingen. Belangrijke gebouwen in de oude dorpskern openen tijdens het ZomerFeest hun deuren voor bezichtiging. Tijdens een korte rondleiding word je volledig geïnformeerd over het ontstaan van het dorp Barendrecht. De dag wordt feestelijk afgesloten met een spetterend concert in de avond.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2011 is 17 hectare natuur- en recreatiegebied in de Zuidpolder gerealiseerd. Het gebied ligt tussen de Achterzeedijk en de Kilweg, ten oosten van de A29. De gemeente wil in de toekomst het hele gebied tussen de bebouwde kom van Barendrecht en de Oude Maas inrichten als openlucht natuur- en recreatiegebied. Na de Kleine Duiker en het Barendbos is de 17 hectare natuurgebied in het meest westelijke deel van de polder een volgende stap in de realisatie van de Zuidpolder. In dit deel van de Zuidpolder staat natuurbeleving voorop. Waterschap Hollandse Delta heeft twee recreatieplassen gegraven. Een fietspad verbindt het Kilpad met de Achterzeedijk en er zijn struin- en wandelpaden.

Levend Landbouwmuseum De Kleine Duiker heeft een gedeelte van het perceel bij de Achterzeedijk in beheer. Op dit perceel lopen schapen. Ook is er een aanlegsteiger voor kano's. De steiger is onder andere aangelegd voor de toekomstige Blauwe Verbinding. Met de Blauwe Verbinding krijgt het Zuiderpark in Rotterdam-Zuid een permanente waterverbinding met het Waaltje. Hierdoor verbetert de waterkwaliteit en neemt de recreatiewaarde toe. Want recreanten kunnen in de toekomst via deze open watergang van 7 kilometer varen tussen het Zuiderpark en Barendrecht. Daarnaast draagt de 17 hectare bij aan realisatie van het regionale Park Deltapoort. (bron: Gemeente Barendrecht, 23-4-2011)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Barendrecht (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Barendrecht. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuwssite Barendrecht Nu.

- Belangenvereniging: - Bewonersvereniging Dorpskern Oud-Barendrecht.

- Sport: - Voetbalvereniging BVV.

- De voorganger van Hockeyclub Barendrecht (HCB) is begonnen in 1976, als onderdeel van de toenmalige Tennis- en Hockeyvereniging. In 2007 zijn beide disciplines verzelfstandigd. Inmiddels spelen ruim 1100 leden wekelijks met veel inzet en enthousiasme bij HCB. HCB is op sportief gebied een ambitieuze club. De stap naar de eerste klasse zien zij als reëel doel. Tegelijkertijd hebben zij een veilig sportklimaat en sportplezier voor de leden hoog in het vaandel staan. Zoals zij begonnen zijn, streven zij het nog altijd na: een vereniging van vrienden, vriendinnen en gezinnen. Een familiaire en vertrouwde sfeer als basis voor de sportbeoefening.

Reactie toevoegen