Bargen

Plaats
Buurtschap
Texel
Kop van Noord-Holland Waddengebied
Noord-Holland

Bargen

Terug naar boven

Status

- Bargen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streken Kop van Noord-Holland en Waddengebied, gemeente Texel.

- De buurtschap Bargen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp De Waal.

- De buurtschap Bargen heeft geen plaatsnaamborden, je kunt daarom slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes én aan het opschrift op de stolpboerderij op nr. 4 zien dat je in de buurtschap bent aanbeland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1436 Barchambocht, 1839-1859 Bargen.

Naamsverklaring
Wel in verband gebracht met het Friese barg 'gesneden mannetjesvarken', maar blijkens een oude variant Berghe gaat het om barg = berg 'terreinverheffing, heuvel'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bargen ligt rond de gelijknamige weg, W van het dorp Oosterend, NO van het dorp De Waal. De buurtschap ligt verder NO van het dorp Den Burg, OZO van het dorp De Koog en Z van Texel International Airport.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bargen omvat slechts een handvol panden, enkele bedrijfsgebouwen en enkele verblijfsaccommodaties, met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Bargen is ontstaan in de polder Barningen en was daarvan de kern. De kwaliteit van de grond alhier was aanvankelijk niet best. Bij een schouw in 1561 werd de polder Barningen genoemd als de polder met de 'bijna kwaadste' grond van heel Texel. De grond van Barningen was per morgen niet meer dan 50 stuivers waard, terwijl andere polders belastbaar waren voor 10 carolusguldens per morgen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de buurtschap staat nog een heel oude boerderij, die al in 1742 wordt genoemd.(2) Wellicht is dat stolpboerderij Willemshoeve op huisnr. 6, want blijkens de pagina onder de link naar stolpboerderij Bargen op huisnr. 4 in het hoofdstuk Status dateert die boerderij uit 1890. Het zijn allebei gemeentelijke monumenten en de enige gemeentelijke monumenten in deze buurtschap. De buurtschap heeft geen rijksmonumenten.

Reactie toevoegen