Barlage

Plaats
Buurtschap
Stadskanaal
Westerwolde
Groningen

Barlage

Terug naar boven

Status

- Barlage is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Stadskanaal. T/m 1968 gemeente Onstwedde.

- De buurtschap Barlage valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Onstwedde.

- De buurtschap Barlage ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Ballege, Balloage.

Naam komt ook elders voor
Deze plaatsnaam komt nog een keer voor, en ook nog in de nabijheid. Om ze van elkaar te onderscheiden wordt die Vlagtwedder-Barlage genoemd (ook op de plaatsnaamborden). De buurtschap die we op déze pagina beschrijven, wordt daarom ook wel Onstwedder Barlage genoemd, alleen komt dat hier - helaas - níet op de plaatsnaamborden tot uitdrukking.

Oudere vermeldingen
1851-1855 Barlege, 1867 Barlage.

Naamsverklaring
Samenstelling van bark 'berk' en lage 'open plek tussen bossen'. Sommigen gaan uit van lage in de betekenis 'laagte'. Barlage is als toponiem bekend in Kreis Cloppenburg en in Kreis Bersenbrück, en komt enkele malen voor als boederijnaam in Nedersaksen (alle in Duitsland).(1)

Achternaam
Er zijn ook personen met de achternaam Barlage. Het zijn er niet veel; in 2007 waren het er slechts 81. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat de voorouders van deze mensen uit een van de twee buurtschappen met deze naam afkomstig zijn. Vaak is in de Volkstelling van 1947, die op achternamen is geteld, wat per provincie op een kaart is gevisualiseerd, nog goed te zien dat de meeste mensen in een dergelijk geval nog in de provincie in kwestie woonden. Maar hier zijn ze al vroeg naar elders 'geëmigreerd', want in 1947 woont er al niet een meer in Groningen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Barlage ligt ZO van het dorp Onstwedde, rond de 1e Barlagerweg en de 2e Barlagerweg. De buurtschap ligt verder NO van Vliegveld Stadskanaal en het dorp Stadskanaal, NNO van de dorpen Mussel en Musselkanaal, NW van het dorp Jipsingboertange, WZW van het dorp Vlagtwedde en ZO van het dorp Alteveer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de buurtschap Barlage 8 huizen met 40 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje waarin een automobilist je de kilometerslange 2e Barlagerweg en zijn bebouwing laat zien.

Reactie toevoegen