Barrier

Plaats
Buurtschap
Voerendaal
Heuvelland Parkstad
Limburg

Barrier

Terug naar boven

Status

- Barrier is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Voerendaal. T/m 1981 gemeente Klimmen.

- De buurtschap Barrier valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Klimmen.

- De buurtschap Barrier ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
't Breer.

Oudere vermeldingen
1899 De Bovenste Barrier.

Naamsverklaring
Stamt van het Franse barrière 'slagboom, tolhek', wat herinnert aan de vroegere tol alhier aan de weg Heerlen-Maastricht.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Barrier ligt rond de gelijknamige weg, ONO van het dorp Klimmen, NO van het dorp Ransdaal, W van het dorp Voerendaal en WNW van het dorp Kunrade.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Barrier, in tegensteling tot de meeste andere buurtschappen van de gemeente Klimmen, niet vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Barrier heeft 2 rijksmonumenten (onder de link staan er 3, maar die op Terveurt valt onder het dorp Voerendaal), zijnde de 19e-eeuwse "Hoeve van baksteen op nr. 88/90, gelegen aan een binnenplaats. Voorgevel gepleisterd. Neo-classicistische deur. Een geheel vormend met nr 92", en de "Hoeve van baksteen op nr. 92, gelegen aan een binnenplaats. Bouwjaar 1836. Witgeverfd." (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Zuid-Limburgse Heuvelland is een populaire omgeving voor wielrenners om te trainen. Er zijn dan ook veel sites die hier tips voor geven. Zo vinden we op de site Train-mee de volgende beschrijving van deze buurtschap voor wielrenners: "Vanuit Barrier loopt een klim van 1,5 kilometer naar Klimmen. Deze helling loopt in zijn geheel langs een provinciale weg en is daardoor landschappelijk niet zo interessant. Je ervaart met name de auto’s die naar boven en beneden rijden, al is dat wel op een afgescheiden fietspad. Zwaar is de klim echter niet. Het gemiddelde stijgingspercentage is 3%, waarin 42 hoogtemeters worden overbrugd. Het steilste stuk bevindt zich vlak voor je Klimmen in fietst. Hier loopt het stijgingspercentage even op tot 7%. Vlakbij vind je als klimmetjes ook de Kerkveldweg, de Putweg en de Schoolstraat van Klimmen. Meer klimmetjes vind je in het overzicht heuvels in Zuid-Limburg."

Reactie toevoegen