Barsbeek

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Barsbeek

Terug naar boven

Status

- Barsbeek is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 30-6-1818 gemeente Vollenhove. Per 1-7-1818 over naar gemeente Ambt Vollenhove, per 1-2-1942 over naar gemeente Vollenhove, in 1973 over naar gemeente Brederwiede, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- De buurtschap Barsbeek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sint Jansklooster.

- De buurtschap Barsbeek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen
14e eeuw Berspic, Bersebeke, Berspijck, 1840 Karspel-Barsbeek.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Barsbeek ligt ZO van het dorp Sint Jansklooster, Z en ZO van de buurtschap Heetveld, rond de gelijknamige weg. De Barsbekerdijk loopt vanuit de buurtschap naar het Z, richting Zwartsluis, langs het Zwolse Diep. De buurtschap ligt verder ZO van de stad Vollenhove, NO van het water Zwarte Meer, NW van de stad Genemuiden, WNW van het dorp Zwartsluis, WZW van het dorp Belt-Schutsloot, ZW van de plas Belterwijde en Z van de plas Beulakerwijde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Barsbeek 127 huizen met 652 inwoners (waarmee het in die tijd dus groter was dan moederdorp Sint Jansklooster). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De sluis Barsbekerzijl, Z van Barsbeek, dient tot uitwatering van de Z van de buurtschap gelegen Barsbekerbinnenpolder.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Z van Barsbeek gelegen weidevogelgebied Barsbekerbinnenpolder wordt beheerd door Natuurmonumenten.

- Een uit oude stenen opgetrokken muur omsluit 'De tuin van Geke Rook' (Barsbeek 23), die tegen een leemrug uit de ijstijd is aangelegd. Daardoor is er een hoogteverschil ontstaan, met als resultaat dat je vanaf het terras een mooi uitzicht hebt over het natuurgebied De Wieden. Het is een romantische cottagetuin die bestaat uit een voor- en achtertuin met borders op kleur. De beplanting is speels. Tussen de hagen en rondom een oude perenboom staan geurende rozen, clematissen, heesters, grassen, vaste planten, en (voor het grootste gedeelte zelfgezaaide) eenjarigen. Naast het huis een kruidentuin met rozen en leifruit. Overal staan bankjes, zodat je vanuit de tuin van de natuur kunt genieten. Je bent van harte welkom van half april t/m eind september op afspraak (entree € 5,00 incl. koffie en lekkernij) of op de Open Dagen van 11.00-17.00 uur. Zie ook de mooie film van 'De tuin van Geke Rook', door Jan Menger.

Reactie toevoegen