Barwoutswaarder

Plaats
Buurtschap
Woerden
Groene Hart
Utrecht

Barwoutswaarder (4).JPG

De Oude Rijn bij Barwoutswaarder

De Oude Rijn bij Barwoutswaarder

Barwoutswaarder (3).JPG

Barwoutswaarder

Barwoutswaarder

Barwoutswaarder.JPG

Bedrijvigheid aan de Oude Rijn in Barwoutswaarder

Bedrijvigheid aan de Oude Rijn in Barwoutswaarder

Barwoutswaarder (2).JPG

Barwoutswaarder, aan de Oude Rijn, in het voorjaar

Barwoutswaarder, aan de Oude Rijn, in het voorjaar

ZH gemeente Barwoutswaarder in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Barwoutswaarder in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Barwoutswaarder in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Barwoutswaarder

Terug naar boven

Status

- Barwoutswaarder is een buurtschap en tegenwoordig ook woonwijk en bedrijventerrein in de provincie Utrecht, in de streek Groene Hart, gemeente Woerden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-1-1964; van 1812 t/m 31-3-1817 gemeente Waarder. Van 20-9-1814 t/m 1988 in de provincie Zuid-Holland.

- De buurtschap Barwoutswaarder valt, ook voor de postadressen, onder de stad Woerden. Ook de gelijknamige wijk is onderdeel van deze stad.

- De buurtschap Barwoutswaarder heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Benaming inwoners
Een inwoner van deze plaats is een Barwoudiaan.

Naamgeving gemeente
De gemeente werd ook wel ´Barwoutswaarder en Bekenes´ genoemd, naar de beide plaatsen waar de gemeente uit bestond.

Oudere vermeldingen
Ca. 1307 Berewoutswerde, 1314 Berwoutswaerde, 1351-1356 Berwoudewarde, 1509 Breezwairde, 1665 Barrewout waerder.

Naamsverklaring
Samenstelling van de persoonsnaam Berewout en werde, later geworden tot weerd 'land aan water, riviereiland', later, als benaming van het poldergebied, aangeleund aan waerder, waarvoor zie Waarder. De oude naam 1179 Berenwerde, een samenstelling van werde en de persoonsnaam Bere, wordt niet meer geïdentificeerd als Barwoutswaarder; de ligging ervan, ergens in het sticht Utrecht, is niet nader te bepalen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Barwoutswaarder ligt onder meer rond het N deel van de gelijknamige weg, (in het) ZW van de stad Woerden, en grenst in het Z aan de A12, in het N aan de rivier de Oude Rijn en in het W aan de buurtschap Bekenes. De buurtschap ligt verder ONO, O en OZO van het dorp Nieuwerbrug (aan den Rijn), NO van het dorp Waarder, N van het dorp Papekop, ZW van het dorp Kamerik en Z van het dorp Zegveld.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Barwoutswaarder 82 huizen met 584 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 50/366 (= huizen/inwoners) en buurtschap Bekenes 32/218.

Per 1-2-1964 is de gemeente opgeheven en als volgt verdeeld:
naar de gemeente Woerden: 358 hectare met 552 inwoners;
naar de gemeente Bodegraven (kern Nieuwerbrug): 23 hectare met 567 inwoners.

De huidige Woerdense wijk Barwoutswaarder heeft ca. 2.300 huizen met ca. 5.700 inwoners. W van de wijk ligt nog een stuk buitengebied dat je nog als buurtschap kunt aanmerken, dit laatste geldt ook voor het oostelijkste gedeelte van de gelijknamige weg, N van het bedrijventerrein. Het meest westelijke stukje aan de weg Barwoutswaarder stond vanouds bekend als buurtschap Bekenes. Of die benaming ter plekke nog leeft is ons niet bekend. Tegenwoordig heeft de buurtschap Barwoutswaarder ca. 105 huizen en ca. 40 bedrijfsgebouwen, met ca. 270 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de polder Barwoutswaarder c.a.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Verkeer reed te hard door de Barwoutswaarder en negeerde de verboden rijrichting van het eenrichtingverkeer. De huizen staan ook nog eens pal langs de weg. In september 2016 is daarom een paal geplaatst bij de kruising / bocht met de Gildenweg. Doorgaand verkeer dat hier eigenlijk niet hoeft te zijn, moet sindsdien omrijden via de Kuipersweg / Gildenweg. Het (vracht-)sluipverkeer was vooral toegenomen door het nieuwe bedrijventerrein bij Nieuwerbrug. Bovendien is volgens Ton Kromwijk, vice-voorzitter van het Dorpsplatform, het vrachtverkeer sowieso te zwaar (waardoor om de zoveel tijd waterleidingen onder de weg schade oplopen) en te groot voor de smalle weg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De polder Barwoutswaarder c.a. is eeuwenlang drooggehouden met 2 poldermolens. In 1881 komt er een stoomgemaal die deze functie overneemt. Kort daarna worden de beide molens afgebroken. Het gemaal is in 1921 omgebouwd tot zuiggasgemaal en in 1951 tot elektrisch gemaal. In 1972 komt er een nieuw elektrisch gemaal. Het oude gemaal is bewaard gebleven.

Terug naar boven

Evenementen

- Iedere twee jaar is er een reünie voor (oud-)inwoners van Barwoutswaarder en voor mensen die werken of hebben gewerkt in een van de vele bedrijven die het dorpje rijk was en is.

- De KPJ Boerendag (juni) in Barwoutswaarder is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een lang weekend waarin op vrijdagavond en zaterdagavond gefeest wordt en op zondag nog altijd de traditionele Boerendag wordt gehouden. Op deze Boerendag kan iedereen een bezoekje brengen aan de stallen en dieren van een boerderij. Daarnaast wordt er een heleboel informatie gegeven over de huidige manier van werken op een boerderij en worden er diverse activiteiten georganiseerd voor jong en ouder. Rondom de boerderij wordt een gezellige Braderie georganiseerd, waar ook verschillende oude ambachten worden gedemonstreerd.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsplatform Rijnoevers zet zich in voor behoud en bevordering van een veilig en leefbaar Rietveld en Barwoutswaarder.

Reacties

(1)

Mijn vader Evert Dekker had een zuster Sophia Dekker, gehuwd met Gerrit v.d. Neut. Sophia van der Neut was mijn tante (tante Fie), overleden omstreeks +/- na 1945. Is er nog iemand die haar gekend heeft? Gaarne bericht hierover.

Reactie toevoegen