Basse

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

basse_battle_of_basse.jpg

Een van de jaarlijkse evenementen in Basse is de Battle of Basse (autocross) op een zondag in augustus of september

Een van de jaarlijkse evenementen in Basse is de Battle of Basse (autocross) op een zondag in augustus of september

basse_tt_kopie.jpg

Een ander evenement waarbij heel Basse op zijn kop staat, en er meer motorrijders verblijven dan inwoners, is de TT van Basse (september). In 2014 is de TT van Basse verkozen tot Mooiste CRT-evenement van 2014 (zie verder Jaarlijkse evenementen).

Een ander evenement waarbij heel Basse op zijn kop staat, en er meer motorrijders verblijven dan inwoners, is de TT van Basse (september). In 2014 is de TT van Basse verkozen tot Mooiste CRT-evenement van 2014 (zie verder Jaarlijkse evenementen).

Basse

Terug naar boven

Status

- Basse is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold, in 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- De buurtschap Basse heeft een eigen postcode (8342) en postale plaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistratie (BAG) en is daarmee een formele woonplaats. In de praktijk is de buurtschap voor voorzieningen op omliggende kernen aangewezen (Steenwijkerwold, Oldemarkt). Onder de buurtschap vallen ook de kleinere buurtschappen Basserveld en Molenhoek.

- De buurtschap Basse heeft een bebouwde kom en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De oudst bekende vermelding is uit ca. 1425, als de naam Bassinghe voorkomt als erf onder Paasloo. 1865 Basse.

Naamsverklaring
Bassinghe
betekent 'bij de lieden van de persoon Basse'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Basse ligt NW van de stad Steenwijk, W van het dorp Steenwijkerwold, rond de wegen Basserweg, met uitzondering van het oostelijkste gedeelte van die weg, Westenwold, Gheerdinge, Voshoek, Dennenweg en Schapendrift, het Z gedeelte van de weg Paasloregel en het gedeelte van de Oldemarktseweg (de N761) tussen de kruisingen met de wegen Paasloregel en Schapendrift. De buurtschap ligt verder WNW van het dorp Tuk, N van het dorp Scheerwolde, ZO van de dorpen Paasloo en Oldemarkt, ZZO van het dorp Blesdijke, Z van het tweelingdorp De Blesse - Peperga en ZW van het dorp Willemsoord.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Basse niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap exclusief de onder Status vermelde buurtschappen Basserveld en Molenhoek ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners. Het postale grondgebied van de buurtschap, dat is inclusief de hiervoor genoemde buurtschappen, heeft volgens het CBS ca. 270 inwoners, waarbij wij op de kaarten een kleine 100 huizen tellen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Basse is een langgerekte buurtschap, die groter is dan je op het eerste gezicht zou denken. Vanouds liggen er vele fraaie gehuchten rond de kern van deze buurtschap, zoals ’t Westenwoud, Voshoek, Uvinge, Velts, Molenhoek en Basserveld. Tegenwoordig zijn dit straat- en wegnamen. Het grondgebied van de buurtschap bestond vroeger uit zand, leem, water, moeras en veengronden. De noordkant bestond uit heide, het middengedeelte uit zand en leem en het zuidelijke deel uit veen, water, moeras en hooiland. Het kanaal van Steenwijk naar Ossenzijl heeft in de jaren dertig van de 20e eeuw een groot deel van het lage land van Basse afgesloten. De plaatsnaam is afkomstig van een oude hoeve Bassinghe. In 1819 was er in deze boerderij een RK 'schuurkerk'. De plaatsnaam komt voor het eerst in 1865 op de kaart voor. In de loop van de 20e eeuw is een verbindingsweg aangelegd tussen de diverse oude buurtschappen (de Basserweg) waardoor de buurtschap nu geografisch gezien het karakter heeft van een wegdorp.

Nadere informatie over de geschiedenis van Basse vind je vanaf pag. 8 in de Basser Dorpsvisie (zie daarvoor het kopje Recente ontwikkelingen).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basser Dorpsvisie (2013).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Basse heeft 4 gemeentelijke monumenten. Het betreft de boerderijen op Basserweg nrs. 2, 3, 6/6a en 18.

- De Kunstbunker (Paasloregel 77) ligt N van de Oldemarktseweg, verscholen in het Dennenbos, en wordt vaak beschreven als gelegen 'bij Paasloo', maar ligt op grondgebied van buurtschap Basse. Wij lezen in diverse bronnen dat het een rijksmonument is, maar wij kunnen daar vooralsnog niets over vinden. De bunker is in 1942 gebouwd om Nederlandse kunstschatten op te slaan. De bunker is nog altij in gebruik als kunstdepot en is buiten de landelijke jaarlijkse Open Monumentendagen (begin september) niet vrij te bezoeken. De eerste kunstbunker is in 1940 door de gemeente Amsterdam gebouwd in de duinen nabij Castricum. De Nederlandse staat kreeg eind 1941 de opdracht van de Duitse bezetter deze bunker te ontruimen vanwege de aanleg van de Duitse Atlantikwall.

Gekozen werd voor een nieuwe kunstbunker op de huidige locatie. De ondergrond was daar dik genoeg om een zwaar bouwwerk te dragen en het bos diende hierbij als camouflage. Het bijzondere aan de schuilkelder is dat deze geheel bovengronds is gebouwd. De ronde vorm kon bij beschietingen of bombardementen projectielen af laten ketsen. Door het uiterlijk van bovenaf ietwat op een kerk te laten lijken, zou de bunker minder snel gebombardeerd worden door de Royal Air Force. De met baksteen beklede muur is gemaakt van gewapend beton. De buitenwand is vierenhalve meter dik, het dak van gewapend beton is tot negen meter dik in de top. De totale hoogte bedraagt 19 meter. De marechaussee en het bedienend personeel werden ondergebracht in een gebouw dat aan de bunker vast werd gebouwd.

De provincie Overijssel heeft de Kunstbunker in de jaren tachtig aangekocht en verhuurt het complex sinds 1996 aan Museum De Fundatie. Het aangebouwde voorhuis werd eerst gebruikt door toezichthouders van de Koninklijke Marechaussee. Later woonden er een oud-burgemeester en een kunstenaar in. Sinds 2015 staat het huis leeg. Een werkgroep van omwonenden pleit er bij de provincie voor om het complex toegankelijker te maken voor het publiek. Het gaat daarbij om kleinschalige initiatieven, zoals een informatiepaneel, film en aansluiting bij het bestaande wandel- en fietsnetwerk. De provincie gaat het voorhuis in 2019 renoveren en vervolgens verhuren. De provincie wil graag meedenken over mogelijkheden om het cultuurhistorische verhaal te vertellen, mits het past in de randvoorwaarden van De Fundatie, de toekomstige huurder van de woning en Staatsbosbeheer. De werkgroep gaat in 2019 een concreet voorstel uitwerken.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paasvuur (eerste paasdag).

- De Battle of Basse (autocross, op een zondag in augustus of september, in 2019 voor de 37e keer) wordt al sinds 1983 verreden op de zandbaan aan de Schapendrift. Er is sprake van de volgende klassen: Bassercup, Standaardklasse, Junioren, Vrije standaard, Kevers en Combiklasse.

- Het 1e weekend van september telt de buurtschap meer tijdelijk verblijvende motorrijders dan vaste inwoners. Dan is er namelijk sprake van Motorcity Basse vanwege de dat weekend plaats hebbende TT van Basse. De rijders van het Classic Racing Team (CRT) nemen dan bezit van de buurtschap voor het rijden van de Basser TT. Het CRT is een landelijke organisatie waar veel coureurs met klassieke racemachines bij zijn aangesloten. Zij hebben meerdere demoraces per jaar door het hele land. Hierbij rijden ze het bekende rondje om de kerk of op een industrieterrein.

Een paar keer per jaar hebben ze de mogelijkheid om op een echt circuit of landelijk stratencircuit te rijden en hier komen ze dan ook massaal op af. In Basse mogen rond de 170 coureurs laten zien waar hun machines voor gemaakt zijn. Op hun Aermacchi, Ducati, Moto Guzzi, Minarelli, MV Augusta of een andere legendarische racemachine, rijden de coureurs de ronden over het stratencircuit. Alle motoren met uitzondering van de zijspannen dienen van voor 1972 te zijn.

Voor en tijdens de manches zijn alle klassiekers te bezichtigen op het rennerskwartier. Het gehele evenement is dankzij een trouwe groep sponsoren gratis toegankelijk en er is voldoende gratis parkeergelegenheid. De kinderen kunnen zich bij het circuit vermaken op een luchtkussen. De races zijn op zaterdag. De vrijdagavond ervoor bouwen de rijders en de buurtbewoners samen een feestje. In 2014 is de TT van Basse door de CRT verkozen tot Mooiste CRT-evenement van het jaar. Een mooie kroon op het werk voor alle harde werkers die dit evenement ieder jaar weer in goede banen leiden.

- Blubbertreffen (weekend begin september) van Motorclub De Vlotterbak uit Steenwijk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Openluchtzwembad Tolhekke in Basse ligt in een mooie, natuurlijke omgeving met een opvallend fraaie tuinaanleg. Naast het 50 meter-bassin met grote familieglijbaan beschikt het bad over een ondiep speel-/instructiebad met waterdiepten van 30 tot 90 cm. Alle bassins hebben een minimale watertemperatuur van 23 graden. Voor de allerkleinsten is er een peuterbassin met eigen zonneweide en diverse speelvoorzieningen. Ook heeft het bad voorzieningen voor gehandicapten, zoals een aangepaste kleed-, douche- en toiletruimte. Verder is er een snackbar met een gezellig terras voor koffie, thee, ijs, patat, enz. Er zijn twee airtrampolines aanwezig, een voor de jongere en een voor de oudere jeugd. Verder zijn er een volleybalveld, een basket en voetbaldoeltjes waar de jeugd zich volop kan uitleven.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Basse. - Informatie over Basse op de site van de gemeente Steenwijkerland.

- Buurtvereniging: - "Buurtvereniging Basse e.o. is opgericht in 1955, in eerste instantie voor de schoolfeesten, die al gauw het karakter kregen van buurtfeest. Wat de ouderen zich zeker nog kunnen herinneren zijn de versierde boerenwagens waarmee met het feest door de wijde omgeving werd rondgereden. Eerst nog voortgetrokken door paarden en later door fraaie tractoren, zoals de klassiekers van de familie Klaster die nog altijd met de TT te bewonderen zijn. Gezellig waren de avonden in de schuren van o.a. Tiemen de Boer, Riekus Mosterman of Jaap Kooij als de wagens met de hele buurt werden versierd. Tijdens het buurtfeest waren er spelen als het hanenbalkgevecht, zaklopen, ringsteken op de fiets en de nog altijd bekende corrupte stoelendans, die menig Bassenaar sportief in beweging zette. Dat de Basse sportief is hebben ze bewezen met de vele prijzen die ze begin jaren tachtig hebben gewonnen met touwtrekken. In de jaren negentig was het aan de bedrijfsvoetballers om een paar keer kampioen te worden in de bedrijfsvoetbalcompetitie van Steenwijk.

De buurtschap heeft zelf ook vele sportactiviteiten gekend. Zo zijn er naast de touwtrektoernooien o.a. ook vele paardensportactiviteiten geweest en heeft de buurtvereniging vele jaren de grasbaanraces gehad, met als hoogtepunt de Nederlandse Kampioenschappen in 1994. De jaarlijkse grote autocross 'Battle of Basse' is geen activiteit van de buurtvereniging, maar veel van dezelfde vrijwilligers zijn er ieder jaar bij actief. De activiteit waar de buurtschap nu vooral trots op is zijn de jaarlijkse demoraces voor klassieke racemotoren: de Basser TT.

De creatieve geest kon de Bassenaar vanaf de eerste jaren al kwijt in de toneelgroep die ook werd opgericht binnen de buurtvereniging. Meerdere generaties hebben meegespeeld in de voorstellingen die altijd werden gehouden in Hotel Gelderingen. Tegenwoordig is er geen toneelgroep maar cabaretgroep ‘Basseret’ die voorstellingen geven in een altijd volgepakt Buurthuus. De buurtvereniging heeft al vele jaren gedurende het hele jaar een volle agenda voor jong en ouder. De leden bevinden zich ook buiten Basse zelf en dit brengt vooral met de activiteiten van de kindercommissie velen op de been. Voor de volwassen organiseren bestuur en feestcommissie ieder jaar verschillende activiteiten naast de vaste activiteiten als het forelvissen, koffieconcerten, het volleybaltoernooi, proeverijen, klaverjassen, darten, de TT, de quizavond, jeu de boules, de rockavond en natuurlijk het buurtfeest."

- Buurthuis: - 't Buurthuus wordt door alle Bassenaren beschouwd als hun tweede huis en ze zijn er trots op. Na de eigen aanschaf van een stuk land kon de buurtvereniging haar activiteiten verplaatsen van verschillende weilanden en het terrein van de inmiddels gesloten en vervallen school, naar het eigen buurtterrein. Er werd met vooral veel eigen arbeid een buurthuis gebouwd van hout en speeltoestellen werden gefabriceerd voor de kinderen van Basse en de vele passanten. Inmiddels is met behulp van gemeente, verschillende fondsen, maar vooral veel eigen werk ’t Buurthuus verbouwd en is het geheel van steen.

Reactie toevoegen