Basserveld

Plaats
Buurtschap
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Basserveld

Terug naar boven

Status

- Basserveld is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold. In 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- Buurtschap Basserveld heeft de postcode en - voor de post - de plaatsnaam van buur-buurtschap Basse (8342), en valt daarmee voor de post onder die formele woonplaats. In de praktijk valt de buurtschap onder het dorp Steenwijkerwold.

- De buurtschap Basserveld heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Deze naam komt vanaf begin 20e eeuw op kaarten voor, aanvankelijk alleen als veldnaam voor het streekje alhier (en aanvankelijk met foute spelling Bosserveld, sinds de jaren vijftig met de correcte spelling Basserveld), later ook als plaatsnaam voor het huizengroepje rond de gelijknamige weg. De handvol huizen N hiervan, rond de weg Paasloregel, lijken ons ook nog tot de buurtschap te behoren (voor zover vallend onder de formele plaatsnaam Basse. O hiervan loopt deze weg en bebouwing namelijk door op grondgebied van het dorp Willemsoord).

Naamsverklaring
Betekent veld 'open vlakte, heide' behorend bij Basse.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Basserveld ligt rond de gelijknamige weg en rond de Boslaan. De buurtschap ligt NO van de buurtschap Basse, NW van het dorp Steenwijkerwold, ZW van het dorp Willemsoord, O van het dorp Paasloo en ZO van het dorp Blesdijke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Basserveld omvat ca. 10 huizen rond de gelijknamige weg, en nog een handvol huizen aan de weg Paasloregel. In totaal omvat de buurtschap dan ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Beeld

- Ab Seijnder* is in 2012 door deze omgeving gefietst en heeft toen o.a. enkele mooie foto's gemaakt in de buurtschap Basserveld. * Ab Seijnder is, toen hij in de VUT ging, een groot deel van Nederland doorgefietst, inclusief de kleine buurtschapjes zoals deze, en heeft daar per plaats een pagina met korte beschrijving en enkele foto's van gemaakt, die je kunt bekijken en lezen op zijn site 'Alle plaatsen op de fiets'.

Reactie toevoegen