Beek (Merselo)

Plaats
Buurtschap
Venray
Noord-Limburg
Limburg

Beek (Merselo)

Terug naar boven

Status

- Beek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Venray.

- De buurtschap Beek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Merselo.

- De buurtschap Beek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Beek ligt rond de gelijknamige weg en de Beekweg voor zover gelegen in deze omgeving, NO van het dorp Merselo. De Loobeek loopt O langs de buurtschap en vormt ter plekke de grens tussen de dorpsgebieden van Merselo in het W en Venray in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft buurtschap Beek, samen met de buurtschappen Merselo en Stiept, 400 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Beek heeft 1 rijksmonument, zijnde de schuur met schaapskooi (onder een strodak en met en hogere en lagere poort) op huisnr. 8.

- Het hagelkruis in buurtschap Beek is een 19e-eeuws ijzeren kruis. Van oorsprong stond het kruis op het hoge veld, langs een veldweg van Merselo naar Venray, richting Odakapel. Deze landweg is begin 20e eeuw komen te vervallen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2011 heeft Waterschap Peel en Maasvallei 34,5 hectare landbouwgrond gekocht in het Loobeekdal NW van Venray, als onderdeel van het project Integrale Gebiedsuitwerking Loobeekdal. Doelen van de herinrichting zijn: natuur realiseren via EHS en verbindingszones, landbouwstructuur voor agrarische bedrijven verbeteren, oorspronkelijke natuurlijke loop van de Loobeek terugbrengen (de beek die voorheen 9 kilometer lang was, is na hermeandering 11,5 kilometer lang geworden), recreatieve mogelijkheden voor inwoners verbeteren en het landschap aantrekkelijker maken. De herinrichting van het Loobeekdal is in 2015 gereed gekomen.

Reactie toevoegen