Beertsenhoven

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Beertsenhoven

Terug naar boven

Status

- Beertsenhoven is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 gemeente Wijlre. In 1982 over naar gemeente Gulpen, in 1999 over naar gemeente Gulpen-Wittem.

- De buurtschap Beertsenhoven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijlre.

- De buurtschap Beertsenhoven heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Betsehaove.

Oudere vermeldingen
1840 Bertzenhoven, 1866 Beritzenhoven.

Naamsverklaring
Betekent "hofstede van de persoon Berthso".(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Beertsenhoven ligt rond de gelijknamige weg, N van het dorp Gulpen, nabij de Geul, op de Dolsberg. Komende vanuit Gulpen, in de bocht vlak vóór Wijlre-dorp linksaf, weg volgen; bij D´r Kwakkerpool linksaf (meteen rechts: parkeerplaats voor de auto), een paar honderd meter verder loop je de buurtschap 'binnen', rond de twee kruispunten van naar de buurtschap genoemde weg en de Maastrichterweg en Dolsbergerveldweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Beertsenhoven 10 huizen met 50 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol huizen, met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De 18e/19e-eeuwse haakvormige vakwerkhoeve Het Hofje op huisnr. 1a is een rijksmonument. Bijzonder en wellicht zelfs wel uniek (wij hebben het althans nog niet eerder gezien, maar dat zegt natuurlijk niet alles) is dat het pand een met dakpannen beklede zijgevel heeft.

- Smeedijzeren wegkruis van voor 1870.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De jaarlijkse culinaire wandeling Öpke Döpke Reube-Söpke (1e zondag van september) is al sinds 1988 een traditie. Tijdens deze wandeling kom je door de buurtschappen Stokhem, Beertsenhoven en Berghof. Je kunt genieten van prachtige landschappen met zeldzame flora en riante uitzichten, met hier en daar een steile weg, de zogeheten 'kuitenbijters'. Extra bijzonder is dat je onderweg kunt genieten van typische streekgerechten zoals Fluite Kieës, Boere broeëd, Sjroeëp, Aw Sjink, Sjwelmennekes mit sjpek, Reube sop en het Stokhems sjuttelke, jaarlijkse een ander verrassingsgerecht. Natuurlijk ontbreekt ook de 'Bak proeme vlaa' niet. - Videoreportage van het evenement Öpke Döpke Reube-Söpke (8 min.).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Videoreportage over de prachtige flora in 'de bloementuin van Beertsenhoven'.

- Op de nabijgelegen Dolsberg ligt een hellingbos met o.a. orchideeën.

- In de omgeving vind je diverse holle wegen en waterbronnen.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Op de site van Buurtvereniging Stokhem, Beertsenhoven en Berghof (SBB) vind je nadere informatie over deze 3 idyllisch gelegen buur-buurtschappen.

Reactie toevoegen