Bekelaar

Plaats
Buurtschap
Geldrop-Mierlo
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Bekelaar

Terug naar boven

Status

- Bekelaar is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Geldrop-Mierlo. T/m 2003 gemeente Mierlo.

- De buurtschap Bekelaar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Mierlo.

- De buurtschap Bekelaar heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1417 Bekelaer, 1423 kopie 1501 Peter Gielis soen van Bekelaer, 1838-1857 Bekelaar.

Naamsverklaring
Samenstelling van laar 'intensief benut bos, bosweide' en beke, beek 'natuurlijke waterloop'.(1)

Familienaam
Er zijn ook personen met de achternaam Bekelaar.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bekelaar ligt rond de gelijknamige weg, direct NO van het dorp Mierlo, Z van de stad Helmond en NW van het dorp Lierop.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bekelaar 15 huizen met 90 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- ""In 2011 zijn er twee verkeersplateaus geplaatst op de Bekelaar. Het plateau ter hoogte van de T-splitsing met de Loeswijk veroorzaakt voor de aangrenzende bewoners en de Kersenveiling een enorme geluidsoverlast. Het doel van de gemeente was om door de plateaus een veilige situatie te creëren. Hoge snelheden en onveilige situaties moesten niet meer voor kunnen komen. Helaas is dit doel absoluut niet behaald. De plateaus dragen tot niets bij, ze veroorzaken alleen maar overlast. Ten eerste wordt er (nog steeds) met hoge snelheid gereden. Er wordt niet afgeremd voor het plateau. Er wordt ingehaald, ondanks het inhaalverbod. En het ergste voor de bewoners; het veroorzaakt enorme geluidsoverlast. Enorme knallen door aanhangers, vrachtwagens met opleggers, containerbakken etc. Ervaar het zelf door deze video te bekijken." Aldus kennelijke omwonende Ellen Kusters. Wij hopen dat deze actie inmiddels tot verbeteringen heeft geleid.

Reactie toevoegen